Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Přatelství

Publikováno: 13.10.05
Počet zobrazení: 3809

Testy a dispozice k partnerství – osobním i pracovním (přitažlivost a afinita)

Abyste se mohli zodpovědně rozhodnout pro životní partnerství. Musíte vědět Jak se k sobě s partnerem hodíte. Chybná volba životního partnera je druhým, osudovým krokem do neštěstí.

Sounáležitostí rozumíme, že dva lidé k sobě patří. Soužitím rozumíme, jak jsou schopni sounáležitost v životní praxi uskutečňovat. Jsou to dvě věci, které nebývají dost často v souladu.

Každé třetí manželství je v ČR rozvedeno. Člověk si, bez přispění kvalifikovaných služeb, životního partnera vhodně zvolit nedokáže. O tom svědčí fakta. Není to žádná „tělesná vada“, když si uvědomíme, že jde o nejtěžší a nejzávažnější životní poslání – a škola svou výukou ani výchovou k tomu ničím nepřispívá. Řemeslu se učíme čtyři roky. Ale o nejnáročnějším rozhodnutím v životě člověka panuje mylná představa, že to „jde samo“. Bez učení. Samozřejmě, že to tak jde; ale jak.

Zjišťujeme nejen vhodnost partnerství pro život, také partnerství v práci, v týmu, pro různé akce. Zaměstnance zajímá, jaký bude jeho zaměstnavatel, vedoucí; zaměstnavatel chce vědět, jaký bude zaměstnanec, jaké má dispozice, aby si rozuměli. Lidé jsou dobří. Stávají se zlými, když nejsou na svých místech.

Partnerská problematika zajímá také sportovce, trenéry, hráče. Vědí, že je často rozhodující a krajně důležitá. Velké starosti s ní mají organizátoři různých expedic, kde dobrá součinnost je přímo úměrná výsledkům; ale i uchování života a zdraví týmu.


Tady si můžet zkusit některé partnerské testy

JAK NAVAZOVAT PŘÁTELSTVÍ

Udělat si nepřátele je snadné. Mnohem těžší je získat si a udržet přátelství a to zejména tam, kde nás nepojí společný duch kultovního přátelství. Pokusím se zde napsat několik úvah o tom, co přátelství posiluje.

Určitě se zde nejlépe uplatní kosmický zákon podle kterého „stejné přitahuje stejné“. Podle tohoto zákona nejlépe spojí člověka jeho zájmy, názory, hodnoty a podoba. Kamarádství ze školy nebo z dlouhé společné služby a zaměstnání lidi sbližuje. Někteří jsou rádi, když se po čase náhodou setkají, jiní se schází pravidelně dál. Když už lidé mají z nějakého důvodu jít společnou cestou, snaží se o nekonfliktní, korektní vztahy a to samo o sobě sbližuje. Týká se to rodiny, zaměstnání, školy, služby, i vězení. Někdy to nevyjde a jako příklad mohu uvést opět rodinu.

Dále sem patří pozdrav. Vztahy mezi lidmi jsou různé a ne vždy máme znalost o tom, jaké jsou. Pak jen předpokládáme, odhadujeme a zde je prostor pro ujištění, že vztahy jsou dobré. Pozdrav, dárek a přání jsou formou ujištění, že ve vztazích je vše v pořádku. Pokud se s někým začneme bavit bez pozdravu, může dojít dotyčný k podezření, že se na něj zlobíme.

Jsou však i komunikační hodnoty, které přímo ovlivňují kvalitu vztahu a motivaci k němu. Opakem nemusí být jen nepřátelství, i to je nějaký vztah, může to být i lhostejnost a nezájem o vztah. To je pak horší. Těmi komunikačními hodnotami myslím důvěru, vděčnost, solidaritu, otevřenost, vstřícnost, dobrou vůli, pravdomluvnost a sounáležitost. Jistě dokážete připomenout další. Obranou proti nežádoucím formám komunikace může být odmítnutí, zpravidla to stačí. Pokud ne, můžeme o nežádoucích formách vztahu informovat své nebo společné známé. Dobré i špatné vztahy utvářejí kredit, tedy oblibu a neoblibu a jakési zobecněné formy jednání pak dotvářejí naše svědomí, tedy schopnost odhadu, zda jsme jednali správně a jak asi nás okolí hodnotí.

Ve vztazích můžeme být buď dominantní nebo submisivní a to záleží na míře požadavků, které prosazujeme. Je to však zrádné. Osoba zdánlivě submisivní se může časem projevit velmi agresivně. Neprosazujme tedy naše názory, zájmy a záměry autoritativně, snažme se o konsens a to i s osobami, které jsou ochotny ustoupit. Asertivní schopnosti nemusí být tou nejlepší cestou. Na závěr své krátké úvahy musím ještě připustit, že toto je téma na hodně obsáhlou knihu.

Pokud jste sami a hledáte spřízněnou duši, můžete to také zkusit přes
internetovou seznamku

a tady máte ještě druhou možnost

Téma: Mezilidské vztahy v důchodu

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: