Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Proč a jak pečovat o pleť a tělo

Publikováno: 13.10.05
Počet zobrazení: 3865

Proč pečovat o pleť a tělo

Od pradávna snad každá žena toužila po dokonalé pleti a snažila se zabránit, nebo alespoň zpomalit její předčasné stárnutí. ˝Hladká, krásná pleť bez pupínků a vrásek˝ To je již tak známý slovní obrat, který ať chceme nebo ne, nás podvědomě ovlivňuje takřka od ranného dětství.

Většina z nás je toho názoru, že s krásnou pletí se buď rodíme, anebo na nás sudičky zapomněly. Ale není třeba ztrácet hlavu, ono se o tu ˝dokonalost˝ musíme i trochu přičinit sami. Dokážeme vám, že jakákoliv pleť, ať je to suchá, mastná, smíšená či problémová, se může stát cílenou a pravidelnou péčí krásnou. Stačí si vybrat kvalitní a hlavně účinnou pěstící kosmetiku, kterou když skloubíte se zdravou životosprávou a psychickou pohodou, budete překvapeni v jak krátké době se pozitivní výsledky dostaví.

Lidská pokožka je největší orgán v lidském těle a pokud je zdravá, pracuje velmi dobře. Má regenerační schopnosti a mnoho obranných látek. Je to velmi složitá tkáň, která působí jako první obranná bariéra. Musí chránit tělo proti vnějším vlivům. Má za úkol vykonávat mnoho důležitých funkcí, které jsou nezbytné pro naše zdraví a krásu. Například pomáhá udržovat termostatickou kontrolu, vylučuje odpadní produkty a hlavně zabraňuje agresivním látkám, aby pronikly do těla. Vzhled pokožky také odráží zdraví a duševní pohodu.

Rozumějme tím – ZDRAVÍ = KRÁSA

Je toho hodně, čím je pleť poškozována: řezné rány, popáleniny, bodnutí hmyzem a samozřejmě vyrážky všeho druhu, které nás tak velmi trápí. Musíme mít ovšem na paměti, že vyrážky jsou většinou znamením, že tělo chtějí opustit nějaké jedovaté látky (toxiny), protože vnitřní pročisťovací orgány (játra, ledviny, střeva) nefungují dostatečně (viz režim ošetření problémové pleti).

Proto je velmi důležité podniknout nezbytné kroky k pročistění organismu. Dále je důležité používat vhodnou kosmetiku, aby se pleť přílišným poškozováním touto vyrážkou (či podrážděním) dále nepoškozovala, a aby se stav pleti rychleji zlepšoval.

Rozdělení pleti

Mějte na paměti, že typ pleti se může trochu s přibývajícím věkem změnit. Proto vybírejte přípravky dle aktuálního stavu pleti. Ovšem ten základní daný typ pleti máme určen genetickým faktorem, proto se většinou nemůže stát z pleti suché – mastná. Ovšem ze smíšené či normální můžeme naopak suchou pleť po letech získat.

Každá pleť může být krásná a pěstěná, jen zvolit to nejlepší ošetření. Jakýkoliv typ pleti můžeme dostat do normálu a kontrolovat jeho veškeré problémy.

Normální pleť

Je to ideální typ pleti, mazové žlázy produkují přiměřené množství mazu, póry jsou jemné, nezřetelné, pouze střed obličeje je lehce promaštěn bez uhrů, pupínků a akné.

Suchá Pleť

Póry jsou takřka neviditelné, pleť působí matně a to i ve středu obličeje, je méně odolná, snadno zranitelná, na vítr slunce a chlad často reaguje podrážděním a zarudnutím, nemá téměř nikdy problémy s uhry a zánětlivými pupínky (akné). Je nutné ji častěji krémovat.

Smíšená pleť

Je nejčastějším typem pleti. Promaštění je nestejnoměrné, střední partie – nos, brada, střed čela, nesou stejné známky jako mastná pleť a ostatní partie jsou charakterově stejné jako suchá nebo normální pleť.

Mastná pleť

Mazové žlázy produkují nadměrné množství kožního mazu, pleť vypadá houbovitě a má velké póry, je náchylná k tvorbě komedonů (uhrů), pupínků a akné. Pleť je mastná (leskne se) jak na tvářích, tak i ve středu obličeje.

Problémová pleť (tvorba pupínků, akné, zánětlivé procesy)

Dnes už není obvyklá jen u dospívající mládeže (v pubertě), může se vyskytovat u všech věkových kategorií. Sklony k akné má většinou mastná nebo smíšená pleť. Mohou se vyskytovat pupínky, akné, avšak zároveň může být na povrchu pleť přesušená. To ale neznamená, že se jedná již o suchý typ pleti. Většinou je to způsobeno její dehydratací. Pokud se vyskytují na pleti neustále 3 – 4 zánětlivé pupínky, je už třeba pohlížet na pleť jako na problematickou, trpící nebo náchylnou na akné.

Citlivá pleť

Může se vykytovat u všech předchozích typů pleti, projevuje se podrážděním (zarudnutím, svěděním, napětím, tvořením šupinek, výsevem červených pupínků nebo skvrnek), pokožka může být citlivá od přírody nebo se může stát citlivou vlivem okolního nepříznivého prostředí, nevhodné kosmetické péče, fyzické zátěže, psychického stresu apod.

Jak pečovat o pleť a tělo

Ošetření pleti

Čištění pokožky je první a základní krok k dosažení zdravé a krásné pleti. Jestliže o ni není dostatečně pečováno obvykle se na ní shromáždí tvrdší zrohovatělá vrstva, jež ucpává póry, brání spodnějším vrstvám v dýchání, zachycuje a shromažďuje toxiny (jedy), odpadový materiál v epidermální vrstvě, a tím poskytuje živnou půdu bakteriím – proto vzniká infekce. Tím, že odstraníte zmíněné zbytky, uděláte pro svou pleť neocenitelnou službu.

Hydratace je také velmi důležitá a neměla by se opomíjet. Umožňuje hluboké pronikání vlhkosti do nejspodnějších vrstev pleti, kde se zakonzervuje a udržuje po celý den pleť svěží, ale také zamezí nadměrnému vysoušení.

Detoxikací se rozumí odplavení odpadových, škodlivých látek z pleti.

Výživa nám zastupuje ochranou vrstvu na pleti. Dodává vitamíny a současně tvoří ochranu před nežádoucími vlivy prostředí.

Základní postup pro docílení krásné pokožky

1) detoxikovat tělo ve všech postižených oblastech

2) obnovit vnitřní rovnováhu výživy těla

3) ulevit navršenému stresu v těle

4) samozřejmě se vyhnout další interakci s útočícími alergeny nebo faktory v těle

5) podstoupit stimulační a ochrannou externí kúru pleti a vybudovat si návyk na patřičný režim v péči o pleť

Pro odstranění škodlivých látek nahromaděných nebo se hromadících v těle je doporučeno:

1) dodržovat pitný režim, a to nejméně 4 litry denně v zimě a 5 litrů v létě. Pomáhá to vyplavit toxiny (jedy) ven z těla.

2) než symptomy zmizí nebo se zmírní je potřeba podstoupit nestimulační dietu tzn. vyhýbat se kořeněným a kaloricky bohatým jídlům, přemíře sladkostí (čokoládě) a alkoholu. Je třeba se držet diety s vysokým obsahem sacharidů a nízkým obsahem proteinů, konzumovat dostatečné množství ovoce, zeleniny, ovocných a zeleninových šťáv. Také jogurt je velmi dobrý pro detoxikaci stejně jako šťáva z Aloe Vera nebo z karotky. Jako potravní doplněk je doporučován zinek ve formě tablet nebo v přírodní formě (dýňová, slunečnicová semínka).

3) rychlá chůze brzy ráno, která připravuje tělo na dobré odstranění škodlivin

4) užívejte přípravky stimulující funkci jater, která je zaktivují a zvýší stupeň detoxikace. Toto je velmi důležité, protože většina toxinů (jedů) se v játrech nejen tvoří, ale i postupuje dále krevním oběhem do těla.

5) je potřeba dbát na pravidelnou stolici, která v případě nepravidelného vyprazdňování nebo zácpy nepříznivě ovlivňuje stav pleti.

Stres

Nejsnadnější způsob jak ulevit tělu od mentálního stresu je každé ráno nebo večer meditovat asi po dobu 20ti minut. Což na základní úrovni není nic obtížného. Ztlumte osvětlení, zapalte vonné svíčky (kadidlo), posaďte se do uvolněné pozice (nejlépe lotosový květ). Zavřete oči a nechejte volně téct myšlenky. Uvolnění stresu přináší úplné zázraky.

Ochrana

Vyhněte se přímému slunci anebo se alespoň chraňte přiměřenou fotoprotekcí (přípravky se slunečními filtry proti UV-A a UV-B záření). UV záření tožiž podporuje a rozvíjí akné, i když se na začátku slunění jeví jako velmi příznivý prostředek v boji proti zánětlivým projevům na pleti, není tomu zdaleka tak. Intenzivní slunění podporuje rohovatění a zhoršuje pleť novými výraznějšími projevy akné.

Téma: Péče o vzhled v důchodu

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: