Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé stravování nejen pro důchodce
Dobré stravování je základem zdraví, a proto je velmi důležité zejména ve stáří. Strava zajišťuje nezbytnou energii pro naše každodenní aktivity, správnou činnost organismu a udržuje a obnovuje orgány. Je to výborný prostředek k tomu jak zůstat tělesně fit a svěží, prodloužit si věk, odolávat nemocem i bez léků a pomoci lékaře.
S přibývajícím věkem trávící funkce ztrácejí na účinnosti a proto se nedostatky ve stravování projevují daleko ve vetší míře. Špatné stravování může způsobit nebo výrazně prohloubit různé potíže a nemoci. Například: pálení žáhy, trávící potíže, nespavost, obezitu, únavu, cukrovku, nedostatek živin pro svaly, srdeční a cévní onemocnění atd.
Zde je několik zásad vyvážené a správně složené stravy:
Pro správnou výživu se doporučuje:
· libové maso dvakrát nebo třikrát týdně (raději drůbeží než vepřové a hovězí)
· příležitostně vejce (kvůli lecitinu), ale ne příliš často zvyšují hladinu cholesterolu
· ryby třikrát nebo čtyřikrát týdně, rybí olej je výtečná potrava pro mozek
· větší množství čerstvého ovoce a zeleniny
· luštěniny
· olivový olej do salátů a jiných pokrmů a na přípravu jídel
· slunečnicový a řepkový olej
· vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle
· vláknina, asi 30 až 40 gramů denně (celozrnné pečivo, zelenina, ovoce)
· sýry, jogurty
· nízkotučné nebo úplně odtučněné mléko, popřípadě nahradit mléko sýry a jogurty
· aspoň jeden kus ovoce denně
· saláty
· čistá voda nebo šťávy z čerstvého ovoce, několikrát během dne
· jako přísady česnek, bazalka, cibule, petržel, …
Doporučuje se vyvarovat nebo značně omezit:
· nevhodné tuky (tzn. ty které obsahují mastné kyseliny a zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu), uzeniny, máslo, příliš mnoho mléčných výrobků a vajec
· smažená jídla i na rostlinných olejích (omezit)
· maso (omezit)
· zákusky a sladkosti
· cukry ve všech formách
· koka koly, limonády a průmyslově vyrobené džusy (obsahují příliš mnoho cukru)
· kávu, podněcuje sekreci inzulínu a může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi
· mléko obsahující více než 2% tuku
· aperitivy a likéry na trávení
· tekutiny během jídla (spíše mezi jídly nebo na závěr jídla)
Dále se doporučuje …
· nikdy nevynechávat jídlo
· jíst méně, vybírat si potraviny s výživnou hodnotou
· jíst pomalu a dlouho kousat
· při jídle dobře dýchat zvláště mezi sousty
· vychutnávat si každé sousto
· všímat si dobrého a špatného působení na trávení, jež mají některé potraviny
Kombinace potravin
Snad jedním z nejdůležitějších klíčů výživy je vzájemná slučitelnost potravin. Inkompatibilní potraviny zhoršují trávení a způsobují potíže s kvašením a rozkládáním ve střevech. Vstřebávání sloučenin zásadních pro správnou činnost organismu tak může být narušeno. Vzájemné neslučitelné potraviny jsou také zdrojem problémů s váhou.
Několik doporučení pro vyhnutí se podobným problémům:
· Jezte co nejméně cukrů, abyste zabránili zvýšené tvorbě inzulínu ve slinivce břišní a skladování přebytečného tuku. Organismus většinou nepotřebuje cukry z vnějších zdrojů, protože si umí sám vyrobit potřebnou glukózu z tukových zásob
· Nejezte tuky zároveň se sacharidy. Tato kombinace způsobuje ukládání tuků. Po požití cukrů počkejte nejméně tři hodiny, chcete-li konzumovat tuky a o požití tuků vyčkejte alespoň hodinu než budete konzumovat cukry
· Doplňujte tuky vlákninou
· Vyvarujte se živočišných tuků, které obsahují nasycené mastné kyseliny a zvyšují hladinu cholesterolu (uzeniny, máslo tučné sýry, vejce, …)
· Jezte hodně salátů bohatých na vlákninu. Bez majonézy!
· Když jíte luštěniny vyvarujte se dalších druhů potravin
· Ovoce jezte samotné, než začnete jíst něco jiného vyčkejte alespoň dvacet minut
· Když jíte šunku, sýr a vejce, nejezte chleba a rohlíky
· Omezte chléb a pečivo
Téma: zdraví seniorů