Dnes je 19.10.2024, Svátek má Michaela, zítra Vendelín

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak na demenci? Procházkou po parku!

Publikováno: 22.03.06
Počet zobrazení: 1004

Stárnoucí lidé se už nemusí bát ztráty svých rozumových schopností. Jednoduché cvičení, byť by šlo o pouhou čtvrthodinovou procházku, může u lidí starších pětašedesáti let odvrátit demenci.Podle nově zveřejněné studie může cvičení zlepšovat mozkovou činnost, protože podporuje tok krve do míst, kde jsou střediska paměti. Uvedl to Eric Larson, ředitel Centra pro studium zdraví v Seattlu. „Dřívější studie dokázaly, že nedostatečný přísun krve do těchto částí mozku je může poškodit. Cvičení a následný zvýšený tok krve proto poškození mozku může zabránit a podle některých teorií může i již poškozená místa obnovit,“ řekl.

Jeho studie, zveřejněná v odborném magazínu Annals of Internal Medicine, byla označena za nejpokrokovější v oblasti vztahu cvičení a demence.“I ti nejstarší lidé, kteří provozovali tak nenáročná cvičení, jako je patnáctiminutová procházka třikrát za týden, zaznamenali zlepšení,“ řekl Larson. „Na základě těchto zjištění radíme starým lidem, aby nepřestávali užívat svých rozumových schopností ani poté, co jejich mozek začne zpomalovat. Cvičení může totiž tento vývoj zvrátit,“ dodal.Larsonovy studie se během šesti let zúčastnilo 1740 lidí starších pětašedesáti let. Z jejích závěrů vyplývá, že účastníci, kteří cvičili třikrát nebo víckrát týdně, zaznamenali o čtyřicet procent nižší riziko demence než ti, kteří cvičili méně.
„Jak populace stárne, musíme hledat nové postupy, jak snížit, případně oddálit riziko demence a nemocí, jako je Alzheimerova choroba,“ řekl Larson. „Naše studie naznačuje, že programy vybízející staré lidi k pohybu mají v naší společnosti své místo,“ dodal.

Téma: Důchodce a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: