Dnes je 19.10.2024, Svátek má Michaela, zítra Vendelín

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Průměrný věk by mohl být až 112 let

Publikováno: 29.03.06
Počet zobrazení: 1259

Moderní medicína mění definici stáří. Podle odborníků možná lidem brzy umožní dožívat se věku, který přesáhne současnou hranici 120 let.
Skupina vědců, kteří se zúčastnili konference Oxfordské univerzity o prodlužování a zkvalitňování života, popřela domněnku, že je délka lidského života od přírody omezená.
Znamená to, že by se průměrná délka života měla ve vyspělých zemích zvýšit z 80 na 112 let. Mnoho lidí by se však mohlo dožít i vyššího věku. Jak daleko a jak rychle se bude průměrná délka života vyvíjet, není dosud jednoznačné.

Gerontolog Aubrey de Grey z Cambridgeské univerzity jde ve svém tvrzení ještě dál. Podle něj se už narodil první člověk, který se dožije 1000 let. Prohlašuje, že pravidelné „opravy“ těla pomocí kmenových buněk, genové terapie a dalších technik by mohly úplně zastavit proces stárnutí.
Pokud se bude prohlídka provádět jednou za 30 nebo 40 let, věda mezitím pokročí tak, že smrt se odloží na neurčito.

Všichni vědci však tak odvážné názory nesdílí. Podle Toma Kirkwooda, ředitele Centra stárnutí a výživy při univerzitě v Newcastlu, se proces stárnutí dá skutečně měnit, ale vědci se teprve přiblížili poznání, jak tento proces skutečně funguje.
Skutečným cílem není jen delší život, ale delší zdravý život. Dnešní sedmdesátníci žijí mnohem aktivněji než předchozí generace. Jay Olshansky z University of Illinois v Chicagu je přesvědčen, že dlouhověkost a zdraví jdou ruku v ruce.
Oddálit stárnutí znamená odsouvat nástup nemocí, jako je rakovina, Alzheimerova nemoc nebo srdeční choroby. Pochopit biologii stárnutí však vyžaduje především spoustu peněz.

Z etického hlediska je prodlužování života kontroverzní. Podle některých filozofů odporuje základům lidské povahy. John Harris, profesor bioetiky na univerzitě v Manchesteru, však tvrdí, že každá společnost, která schvaluje záchranu života, musí přijmout i regenerativní medicínu.
„Záchrana života je vlastně jenom oddalování smrti,“ říká John Harris. „Pokud je správné oddalovat smrt na krátkou dobu, nechápu, proč by nemělo být správné odložit ji na delší čas.“

Zdroj: Profimédia
Téma: Dlouhověkost

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: