Dnes je 19.10.2024, Svátek má Michaela, zítra Vendelín

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Hledá se recept na zdravé stárnutí

Publikováno: 22.03.06
Počet zobrazení: 1101

Odborníci z desítky evropských států hledají pro Evropu recept na zdravé stárnutí. Výsledkem jejich projektu by měl být v roce 2007 návod pro politiky EU i jednotlivých států na to, jak by se měla společnost připravit na přibývající počet seniorů.


Populace v Evropě stárne. Porodnost klesá a lidský věk se zvyšuje. Poměr seniorů tak roste. Muži v České republice se nyní dožívají v průměru 72 let, ženy 78,5 roku. Česko je tak spolu se Slovinskem na špičce žebříčku nových členských zemí EU.V západoevropských a severských státech je však doba dožití průměrně o pět let vyšší.Podle odborníků není podstatný jen čas dožití. Důležitý je hlavně počet let, která lidé po překročení šedesátky stráví bez zdravotních obtíží.
Podle statistik se muži v Česku těší dobrému zdraví v průměru do 73 a ženy do 76 let. Ve vyspělých státech bývá „hranice zdraví“ posunuta ještě dál. Podle výzkumů ovlivňuje do 65 či 67 let zdraví člověka hlavně jeho ekonomické postavení. Po tomto věku ztrácejí peníze hlavní vliv a nejdůležitější roli v udržení zdraví hraje dostatek pohybu. Aktivita do vyššího věku je problém zvláště u lidí, kteří pracovali před důchodem manuálně.
Projekt desítky států, kterého se Česko účastní jako jediný nový členský stát EU, chce vypracovat doporučení k udržení duševního a fyzického zdraví seniorů, problematice bydlení, prevenci úrazů, užívání léků, výživě, proti kouření a pití alkoholu. Výsledky představí autoři projektu v létě 2007 v Bruselu.

Téma: životní styl důchodce

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: