Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Policie dopadla muže, který podvedl desítky seniorů

Publikováno: 18.04.06
Počet zobrazení: 1385

Desítky důvěřivých důchodců podvedl podle policie pětadvacetiletý muž, který se v telefonátech vydával za jejich vnuka a lákal z nich peníze. Policie falešného vnuka zatkla v Polsku, odkud řídil svůj čtyřčlenný, mezinárodní a hlavně dobře organizovaný gang. Kriminalisté novinářům řekli, že podle odhadu takto podvodníci vydělali pět milionů korun.

Šéf skupiny se narodil v Česku. Nyní má ale americké a polské občanství. Jeho rodiče emigrovali do USA a později se přestěhoval zpět do Evropy. Stejné podvody prý dělal v Belgii, kde byl za ně v roce 2004 odsouzen a ve vězení by měl strávit čtyři roky. V době, kdy soud rozsudek vynesl, se ale už ukrýval před spravedlností v Polsku a v podvodech pokračoval tam.
„V Belgii nebyl hlavou skupiny, ale pouze takzvaným sběračem, který chodil na už dohodnuté schůzky a vyzvedával jako zástupce falešného vnuka peníze,“ popsal šéf speciálního týmu, který na případu pracoval.
Podvodník si podle něj důchodce vybíral podle telefonních seznamů a vždy kontaktoval ženy mající stará křestní jména. „Dokázal řadu z nich přesvědčit, že opravdu je jejich vnuk a potřebuje peníze. Většinou si vymyslel legendu o koupi auta,“ řekl kriminalista. Později pak volal znovu, že se nemůže dostavit a peníze vyzvedne jeho známý, který bude znát smluvené heslo. V některých případech inkasovali podvodníci dokonce až 300.000 korun. Některé důchodkyně odvezli do banky, kde hotovost musely vyzvednout.
Kvůli obavám ze zadržení se šéf skupiny přes hranice vůbec nevydával a spolupracoval se svým sedmačtyřicetiletým bratrancem z Ostravy. Ten dělal řidiče a vozil jednapadesátiletého známého, který peníze přebíral. Občas pro peníze jela dvaačtyřicetiletá žena. Lup si podvodníci dělili tak, že 40 procent putovalo do Polska a zbytek si mezi sebou rozdělil řidič a sběrač.
Hlava gangu je v polské vazbě a souzen bude pravděpodobně v Polsku či Belgii. Zatím ho policisté obvinili z 11 podvodů, kterými způsobil škodu téměř 800.000 korun. Podváděl babičky ve věku od 74 do 94 let. Navíc vědí o dalších případech, které z různých důvodů nedokončili. Pokud by peníze převzali, škoda by vzrostla o dalších 900.000 korun.
Kriminalisté ale předpokládají, že případů bude mnohem více. Hovoří o šesti desítkách a celkové sumě pět milionů korun. Skupina totiž s velkou pravděpodobností operovala i na Slovensku a Polsku.

Zdroj: ČTK

Téma: Důchodce a bezpečnost

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: