Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Strava důchodce ve vedrech
˝Většinou se traduje, že člověk s rostoucím věkem potřebuje méně energie, že by tedy měl jíst méně. To je správně, pokud se to týká energetické hodnoty potravy. Na druhé straně je nutné vědět, že člověk s rostoucím vědem některé složky potravy hůře vstřebává a dokáže je hůře využít. Takže musíme zvýšit příjem základních látek a vitaminů. Strava by tedy měla být méně sytá, ale kvalitnější nežli třeba u lidí ještě kolem padesátky. Kvalitou rozumíme především více vitaminu C, kyseliny listové a tak dále. To platí obecně, v létě je pak třeba jíst méně a volit jídla co nejlehčí.˝
Tedy jíst především hodně zeleniny a ovoce?
˝Ano, ale je třeba si dávat pozor na potraviny, které člověka nadýmají, jako jsou luštěniny, kapusta či květák, dost lidí hůř snáší třeba i okurky. Výborné je naopak čínské zelí, a především brokolice, která je považovaná za jednu z nejzdravějších zelenin. Bylo by vhodné zařadit ji co nejčastěji do jídelníčku. Do letních salátů můžeme přidávat mrkev, petržel i celer – ten je trošku podceňovaný. Chuťově je výborný, má množství éterických olejů, které zlepšují prokrvení v malé pánvi, takže může se stát, že kdyby ho někdo konzumoval větší množství, mohlo by se mu chtít víc močit. Důležité je, aby součástí jídel nebyla jen jedna zelenina, ale několik druhů najednou.˝
Takže k obědu či večeři zeleninovou přílohou nebo salát?
˝Ano, ovšem pozor: nikoli tak, jak se to u nás často dělá, když někdo chce shodit na váze, že spořádá jednu velkou zeleninovou mísu jednou denně, většinou večer. Zelenina musí to být ve stravě podávána v průběhu celého dne. Tělo daleko lépe snáší menší dávky ve třech hlavních jídlech. Na dopolední a odpolední svačinu bych pak doporučil hlavně ovoce nebo třeba rajče. Měli bychom zkrátka přejít na středomořský typ stravy – narychlo třeba na grilu tepelně opracované maso a velké množství různých druhů zeleniny a ovoce, obzvláště právě v horkých dnech.˝
Mohli bychom si udělat vzorový jídelníček? Začněme snídaní.
˝Snídaně by se rozhodně neměla odbývat. Ale neměla by to být jen bábovka. Ale neměla by to být jen bábovka. Doporučil bych sýr, protože člověk v seniorském věku potřebuje hodně vápníku a ten se nejlépe vstřebá právě z mléčných produktů. Tvrdé sýry jsou v tomto lepší, z tavených se vápník podstatně hůře vstřebává. K tomu přidejme chléb nebo housku. Mohou být lehce pomazány máslem, máslo je přírodní produkt a obsahuje také určité procento nenasycených mastných kyselin i mastné kyseliny se středním řetězcem, které způsobují, že se tuk lépe vstřebává. Samozřejmě lidé, kteří mají vysoký cholesterol, by měli máslo užívat minimálně. K tomu třeba rajče nebo papriku. K obědu bych doporučil bílé maso, například grilované – rozhodně ne obalovaný vepřový řízek. Jestliže si koupíme grilované kuře, doporučil bych sundat a zahodit kůži, ve které je tuku nejvíce. Zeleninový salát podávejme jako předkrm. Polévka sice dodává tělu tekutiny, ale zároveň zvyšuje chuť k jídlu, takže když už, v létě raději jen bujon. Spolu se salátem pak zaberu určitou kapacitu žaludku a člověk pak už nesní při hlavním chodu především tolik příloh. K večeři jsou právě ve vedrech nejlepší nejrůznější saláty, například těstovinový s rybou, třeba s tuňákem, a rajčaty, paprikami či brokolicí. Takový salát obsahuje všechny živiny. Důležité je vědět, že jídlo se tráví v žaludku asi tři hodiny a spát by měl jít člověk téměř hladový, aby si v noci mohli i trávicí trakt organismu odpočinout.
Zdroj: Doba seniorů č. 7/ ročník II.
***
Téma: Stravování důchodců a seniorů