Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Astma není nemoc jen u důchodců

Publikováno: 27.07.06
Počet zobrazení: 1761

Dušnost, průdušky vydávají pískavé či hvízdavé zvuky Symptomy provázející astma se dostavují v různých intervalech jako reakce na známý podnět nebo bez nápadné příčiny. Ještě našim dědečkům stačilo konstatování, že ˝mají dušnost˝, dnes je průduškové astma chápáno jako nemoc, k jejímuž rozvoji vede souhra několika faktorů.

Letos si u příležitosti Světového dne astmatu mohli zájemci nechat vyšetřit stav svých plic pomocí spirometrie. Mnozí přijeli zdaleka, pro některé vyšetření znamenalo pobídku, aby navštívili svého lékaře.

Inhalace

Asi 2,5 milionu lidí v ČR trpí různou formou alergie a odborníci tvrdí, že je mezi nimi na 800 000 astmatiků, přičemž asi 250 000 z nich o tom neví. Problémy s diagnostikou a léčbou, vyplývající především z nedostatečné spolupráce mezi lékařem a pacientem, z nedůslednosti či vzájemného neporozumění, si obě strany připomněly první květnové úterý, na kdy byl stanoven Světový den astmatu. Mnozí lidé si problémy, které je obtěžují, dokázali prvně pojmenovat o pár dní později, kdy lékaři na pražském náměstí Míru zdarma prováděli některá plicní vyšetření a také ochotně a zdarma se zájemci jejich problémy konzultovali. ˝Astmatem trpí každý dvanáctý Čech a zdaleka ne každý nemoc zvládá. Moderní farmakoterapie přitom umožňuje udržet astma pod úplnou kontrolou,˝ říká Viktor Kašák, primář oddělení respiračních nemocí zdravotnického zařízení Lerymed a tajemník České iniciativy pro astma. Ta spolu se společností GlaxoSmithKline představila také ˝test kontroly astmatu˝, mezinárodní standardizovaný písemný test, který umožňuje rychlé vyhodnocení nemoci. Pacienti si ho mohou vyplnit v ordinaci, případně zde.

TYPICKÉ I NETYPICKÉ
V roce 1906 použil vídeňský lékař von Pirquet poprvé slovo alergie a vlastně tím také vysvětlil, že příčinou různých ekzémů, kopřivek, astmatu, rýmy či těžkých šokových stavů je zvláštní přecitlivělost, odchylka v obranných funkcích naší imunity. Od té doby nejen uběhla spousta let, ale i medicína udělala obrovský krok v možnostech prevence těchto stavů i jejich léčbě. To se týká samozřejmě i astmatu, které se ovšem může projevit nejen známou náhlou dušností se ztíženým dechem, ale hlavně zpočátku i jen náhle vznikajícím tlakem, tíhou na hrudníku, sevřením hrdla či krátkým dechem. Velmi často bývá prvním projevem dráždivý suchý kašel. Astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, spojené s hyperreaktivitou průdušek. Při jejich podráždění dochází k otoku střední vrstvy průdušek, hlenotvorné žlázky vylučují více hlenu a hladké svaly se začnou stahovat, což ztěžuje proudění vzduchu při nádechu i při výdechu. Symptomy se pak dostavují v různých intervalech buď jako reakce na nějaký podnět, nebo bez zřejmé příčiny. Časté bývají dušnosti při tělesné námaze nebo v noci.

CO ŠKODÍ
Průduškové astma dnes považujeme za nemoc. Na jeho počátku bývá genetická dispozice, i když ta sama o sobě nestačí. Mezi nejčastější podněty, které průdušky dráždí a mohou vyprovokovat záchvat, patří cigaretový kouř, prašné prostředí, dráždivé plyny, mlha, smog, peří, chlad, fyzická námaha i silné emoce, pylová zrna, zvířecí srst, roztoči, plísně, potraviny, hmyzí jedy apod. Asi 20% případů astmatu začíná v kojeneckém a batolím věku, 10% ve věku předškolním, 70% ve věku školním a v době dospívání. Puberta nechrání před vznikem alergie ani astmatu, a rozhodně neplatí, že dítě z astmatu ˝vyroste˝. Zcela jednoznačně však bylo prokázáno, že výskyt této nemoci je častější, přichází-li dítě do kontaktu s cigaretovým kouřem.

UŽÍVAT PRžBEŽNĚ
Pro zhodnocení závažnosti zdravotního stavu i pro diagnózu je důležité vyšetření plicní funkce – spirometrie. Nález tzv. obstrukce dýchacích cest, kterou způsobuje zmenšení průchodnosti, je prvním znakem porušené funkce. Důležité je pak provedení ˝bronchodilatačního testu˝. Lékař dá pacientovi vdechnout rychle působící lék uvolňující průdušky a poté měření zopakuje. Typické pro astma je, že zúžení průdušek je návratné, reverzibilní. Moderní preventivní léčba umí astma dobře léčit a jeho aktivitu ztlumit natolik, že nemocní většinou nemusejí být omezování v běžných životních aktivitách, včetně sportu. Musí si však být vědomi, že preventivní léky je nezbytné užívat, i když jsou bez potíží. Podmínkou úspěšné léčby však je včasné rozpoznání astmatu, a sice v době, kdy ještě zpravidla nebývají příznaky typické, nebo jsou nevýrazné a skryté. Včasná diagnóza vede k časné léčbě, zatímco neléčené astma je rizikem trvalé změny ve funkci plic.

Zdroj: Časopis Senior revue, foto – internet
***
Téma: Zdraví důchodce

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: