Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Češi objevují severskou chůzi

Publikováno: 21.08.06
Počet zobrazení: 2217

Malá Morávka - Nový druh pohybové aktivity Nordic Walking, což je severská chůze se speciálními holemi, proniká i do České republiky.


˝Zatímco ale například ve Finsku a Rakousku má toto nové sportovní odvětví nesmírnou popularitu, řada Čechů a Moravanů stále ještě vůbec neví, o čem je řeč,˝ řekl Petr Houser, instruktor nově založeného Nordic Walking Centra při Chatě Kopřivná v Malé Morávce na Bruntálsku.

Centrum v sobotu zorganizovalo vůbec první turistickou vycházku s výbavou Nordic Walking v Jeseníkách. Absolvovalo ji devět lidí. Všichni – s výjimkou instruktora – šli s holemi poprvé.
˝Lidé u nás ještě severskou chůzi pořádně neviděli v akci, je problém, že to na ně působí úplně nově. Ale nečekal jsem větší účast, je to tak vždycky, když začínáte s něčím novým. Když jsem poprvé uspořádal amatérský turnaj v nohejbalu, přihlásily se jen tři mančafty, pošesté jich přišlo 52. Očekávám, že i v Nordic Walking to bude mít podobné grády,˝ řekl Houser. Lékaři Nordic Walking vítají jako velice příjemný druh pohybu, který může vykonávat každý, výkonnostní sportovec i začátečník, mladý člověk i důchodce. ˝Tepová frekvence se nachází v oblasti, ve které se dlouhé hodiny můžeme cítit dobře, a přesto spotřeba energie stoupá až o 40 procent,˝ tvrdí Houser.
Při severské chůzi člověk aktivuje a trénuje díky pohybu paže-hůl 90 procent celkové svaloviny těla. Nordic Walking je údajně o 30 – 40 procent účinnější než chůze bez holí.
Účastnice sedmnáctikilometrové vycházky Růžena Urbanová z Bruntálu objevila i další výhody. ˝Je to fakt úžasné, jsem v překrásné přírodě a mám pocit, že mám prohřáté tělo a pročištěnou mysl. Stačila jsem si nasbírat také plný batoh praváků,˝ svěřila se dvaapadesátiletá žena, která se se severskou chůzí seznámila na dovolené v rakouských Alpách, odkud si také přivezla hole. Sport jí hned natolik učaroval, že chce na vycházky brát i děti ze základní školy, kde učí.
Podle Housera si lidé nemusejí lámat hlavu s vybavením. ˝Pro začátečníka stačí hole, které se dají pořídit i za 500 až 600 korun,˝ řekl. Špičkoví chodci používají hole z velice kvalitního materiálu, ty jsou i čtyřikrát dražší, a rukavice a speciální boty. Vybavení pro severskou chůzi se půjčuje i na Malé Morávce.

Během týdne chce centrum v Malé Morávce vytýčit osm tratí Nordic Walking a určit doporučené časové limity. Trasy budou mít od deseti do 25 kilometrů.

Zdroj: Internet: MFDNES online – 21.08.2006

***
Téma: Životní styl seniorů

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: