Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

CHROM NEJEN NA HUBNUTÍ, bojuje i s cukrovkou

Publikováno: 11.08.06
Počet zobrazení: 1550


Víme, že chrom ve formě doplňku stravy pomohl statisícům dostat krevní cukr pod kontrolu, a tím se zbavit sklonů k nadváze, stresů z hladu a neodolatelné chuti na sladké. Všimněme si však, kam směřuje vývoj v oblasti chromových přípravků, a zkusme zodpovědět otázku, jak může pospět diabetikům.

Jedině organicky vázaný chrom
Preparáty s chromem jsou na trhu úspěšné a v nabídce lékáren jich najdeme celou řadu. Při výběru si budeme všímat ceny a množství tablet, ale měli bychom se zaměřit i na obsah chromu v jedné tabletě a jeho biologickou využitelnost (bioaktivitu). Tento termín ve skutečnosti znamená, jak aktivní je chrom z preparátu a jak je naším organismem vstřebán a využit. Nejenom složitá a náročná měření, ale i zdravý selský rozum potvrzují, že tomuto kritériu odpovídá chrom ve formě, nacházející se přímo v lidském organismu. Je to tzv. faktor GTF, tedy glukózový toleranční faktor – látka, která společně s insulinem v těle zajišťuje, abychom náhlé výkyvy hladiny krevního cukru, např. po najedení nebo po vyčerpávající námaze, fyziologicky co nejlépe snášeli (tolerovali). Aktivní chrom v GTF nebo v přípravcích podobných GTF (např. Bioaktivní chrom DIA) tak podporuje aktivitu insulinu, vyráběného slinivkou břišní. Když chrom ve stravě chybí, mohou se někdy objevit příznaky cukrovky – slabost, nervozita, žíznivost a časté močení. Bývá to důkaz toho, že insulin v nepřítomnosti chromu na svou úlohu prostě nestačí.

Jak chrom působí?
Biogenní prvek chrom, vázaný v GTF, je schopen prohloubit účinek insulinu. Díky tomu jsou pak buňky schopny přijímat tak velké množství insulinu, které potřebují k plynulému odčerpávání glukózy z krve. Odpadnou tím prudké poklesy hladiny krevního cukru sledované neovládnutelným hladem. Každý jsme jiný, hospodaříme se specificky omezeným množstvím insulinu chromu – glukózová tolerance je rozdílná od jedince k jedinci. Buňky některých lidí potřebují více vazebných míst, aby do nich mohl insulin vstoupit a zhodnotit cukr v nich obsažený. Na někoho efektivně působí dosud běžná dávka 30 mikrogramů chromu denně, někdo potlačí symptomy glukózové intolerance až trojnásobným množstvím chromu.

Na pomoc diabetikům
Pro diabetes II. typu, kterým trpí drtivá většina diabetiků u nás, je charakteristická zvýšená tvorba insulinu ve slinivce, která má překonat důsledky úbytku vazebných míst pro insulin v buňkách. V počátečních fázích nemoci se insulinu daří přebytek glukózy v krvi ještě trochu normalizovat, ale jeho postupná nadprodukce provázená úbytkem vazebných míst ve tkáních (tzv. insulinová rezistence) vede často až k obezitě. Když však zvýšené uvolňování insulinu už nestačí, zůstává hladina krevního cukru trvale vyšší. Dalším nebezpečí je skryto v trvale zvýšené hladině oslabeného insulinu, produkovaného vlastním organismem. Ten je totiž hlavní příčinou cévních komplikací cukrovky, ať již v končetinách, srdci, mozku, oční sítnici (tzv. diabetická retinopatie) nebo v jiných orgánech. Insulin navíc jako silně anabolický hormon přispívá k obezitě. A právě diabetikům II. typu může chrom výrazně pomoci tím, že sníží insulinovou rezistenci tkání a pomůže aktivovat insulin, čímž se omezí jeho škodlivá nadprodukce. Protože přípravky s chromem na bázi GTF patří do skupiny volně prodejných doplňků stravy, může si je každý ˝naordinovat˝ sám. Přesto je vhodné poradit se s lékařem, který doporučí dávkování a bude sledovat vývoj případného onemocnění cukrovkou a aktuální účinky potravinového doplňku s chromem.

Zdroj: časopis Senior revue – Ing. Ivan Mach, CSc.

***

Téma: Důchodce a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: