Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Co dělá důchodce, když bolí záda II.

Publikováno: 25.08.06
Počet zobrazení: 1875

Pokračování v zodpovídání otázek týkajících se léčení a nápravy při bolestech v zádech.

Co je příčinou toho, že někomu vyvolá bolest v zádech i pouhé otočení či předklon?
Maximální rotace páteře je asi nevětším nebezpečím. Proto se vyvarujte rotačních pohybů trupu proti pevně fixovaným dolním končetinám, zvláště když máte na sobě nebo v ruce nějaké břemeno. Potřebujete-li se otočit, raději přešlápněte nohama. Rotace trupu v kříži, jak lidově říkáme přechodu mezi křížovou a bederní oblastí páteře, vedou často k poškození ploténky nebo k blokádě křížokyčelního kloubu.
Při předklonu dochází k maximálnímu zakřivení v kříži a ke vzniku nežádoucích vysokých tlaků v meziobratlových destičkách dolní bederní páteře. Přitom stačí mírně nakročit jednou dolní končetinou – asi o délku nohy, a křivka ohnutí se prodlouží na celou bederní páteř současně s rozložením a snížením tlaků působících na meziobratlové destičky. Zvolit místo předklonu dřep se vzpřímeným držením trupu je také možné, ale bývá technicky obtížné a při některých činnostech nepoužitelné. Při zvedání břemen je nutné zachovat co nejkratší vzdálenost mezi břemenem a těžištěm těla.

Mnozí lidé, zejména ženy, pociťují při déletrvajícím stoji v lehkém předklonu, například při žehlení anebo mytí nádobí, intenzivní bolesti v zádech. Co se proti tomu dá dělat?
Už naše babičky věděly, že nejúčelnější je položit jednu z dolních končetin (možno je střídat) na kuchyňskou podnožku neboli stoličku anebo na jakýkoliv stupínek vysoký 20 cm, který postavíte před druhou dolní končetinu, na níž stojíte. A právě tahle kombinace nakročení a podložení jedné dolní končetiny ovlivní postavení pánve a sníží tlaky v kříži natolik, že bolesti buď zmizí, anebo se dostavují až po delší době. To, že pracovní plochy by neměly být ve správné výšce podle výšky uživatele, snad zdůrazňovat nemusíme.

Na bolesti zad někdo doporučuje chlad, jiný suché teplo. Co je vhodnější?
Chlad v jakékoli formě zhoršuje nezánětlivé bolesti hybného systému, tedy i zad. Průvan, nedostatečné oblečení a přikrytí v noci, sezení či ležení v bezprostřední blízkosti studených a vlhkých zdí a také zimní období vedou k častějšímu výskytu bolestí a jejich zhoršování. Důležitou prevencí je teplé oblečení z kvalitního materiálu. Měl by hřát a zároveň sát pot. Při bolestech v oblasti krční páteře bychom měli mít v teple i ramena a nosit raději bavlněná trička s krátkým rukávem než tílka. V případě zhoršení obtíží můžeme dodat tělu suché teplo pomocí např. fénování bolestivé oblasti. Přitom si musíme zapamatovat, že prohřátí (nikdy ne horké, ale jenom teplé) nesmí být přílišné, a že po něm nesmí dojít k náhlému ochlazení takto prohřáté oblasti. Nejlepší pro prohřátí zad, ať už v koupeli anebo fénem, bývá ulehnout do postele a dobře se přikrýt, protože pouhé oblečení, byť i ve více vrstvách, nemusí mít žádoucí účinek.
Na druhé straně může být chlad za určitých situací také lékem. Místní aplikace chladu, tj. přikládání studených obkladů (ne zapařovacích), na zánětlivá místa, nejčastěji na kloubech, je velmi účinná. Stejně tak pomáhá v prvních čtyřiadvaceti hodinách po akutních poraněních pohybového systému.

Jaké léky užívat při bolestech v zádech?
Z volně prodejných léků je vhodný Ataralgin, kombinující protibolestivou lékovou složku se složkou ovlivňující svalové napětí. Nepomůže-li jedna tableta, je možno zvýšit bez obav dávkování na třikrát denně 2 tablety po dobu jednoho až dvou dnů. Kdo snáší Acylpyrin, užívá šumivý, nejlépe 5x denně 1 tabletu po 500 miligramech, jeden až dva dny. V úvahu přitom musíme brát u některých osob možné vedlejší účinky Acylpyrinu na žaludeční sliznici či krevní srážlivost. Bručen (Ibuprofen) je vhodnější pro bolesti artrotických kloubů nežli zad, ale jako první pomoc ho možno také použít.
Brát uvedené léky po dobu delší dvou dnů je vhodné až po poradě s lékařem, aby nedošlo k poškození organismu nebo k zakrytí příznaků jiných nebezpečných onemocnění. Takto si můžete počínat při chronických obtížích standardního charakteru. Pokud pocítíte jinou bolest či potíže, než jsou ty, které důvěrně znáte, vyhledejte svého lékaře.
Celková aplikace léků je určena pro postižení více oblastí těla. Máte-li bolesti v určitém malém a přesně ohraničeném místě, bude vhodnější aplikovat místně působící léky, například masti, nebo dle rozhodnutí lékaře lokálně působící fyzioterapeutické procedury, kterým se mezi lidmi nesprávně říká rehabilitace.

Jaké mají vyhlídky s bolestmi zad?
Lze říci, že dobré. Funkční poruchy páteře, které jsou nejčastější příčinou bolestí zad, jsou typické pro střední věk, a s přibývajícím věkem se jejich četnost snižuje. Pokud někdo z vás má dispozici pro bolesti zad, musí se s touto skutečností vyrovnat a přizpůsobit svůj stravovací režim – držíme dietu.
Nechtějte po lékařích, aby vaše obtíže trvale a zcela odstranili, ve většině případů to není v jejich silách. Musíte s nimi aktivně spolupracovat a usilovat o takový životní a pohybový režim, jenž bude minimalizovat ataky bolestivých období, a dojde-li přesto ke zhoršení, napomůže k rychlejšímu odstranění obtíží. Řeči o tom, že skončíte na vozíku, budou platit jen tehdy, když si na něj sednete a odmítnete vstát!
Pokud nebudete pasivně vyčkávat pomoc a vždy požadovat úplné odstranění bolestí, ale budete aktivně s odborníky spolupracovat, určitě se vám podaří bolesti zad omezit na minimum.

Zdroj: Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky v roce 1999 jako 11. číslo odborné edice – autor: MUDr. Jan Calta – odborník v oboru fyziatrie, balneologie a léčebné rehabilitace

Téma: Senioři a zdraví a nemoci

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: