Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zelený zákal – nemoc důchodců

Publikováno: 14.08.06
Počet zobrazení: 3824

Zelený zákal je český název pro glaukom. Používání termínu zelený zákal má svůj původ v minulosti. V době, kdy nebyla známa účinná metoda zeleného zákalu, mělo postižené oko v konečném stádiu onemocnění nazelenalou barvu.

V České republice glaukom postihuje asi 2% populace. Glaukom je třetí nejčastější příčinou slepoty. První místo patří věkem podmíněné makulární degeneraci (tj. postižení sítnice na podkladě aterosklerózy) a druhé diabetické retinopatii (tj. postižení sítnice u diabetiků). Zelený zákal se projevuje zvýšením nitroočního tlaku.

Vysoký nitrooční tlak vede k poškození nitroočních struktur, zejména zrakového nervu, které se projeví výpadky v zorném poli a zhoršeným viděním.
Časné stádium Pozdní stádium

Onemocnění často probíhá velmi pomalu a plíživě. Pokud není včas léčeno, vede k oslepnutí postiženého oka. Zvýšení nitroočního tlaku je dáno nepoměrem mezi tvorbou nitrooční tekutiny, která v oku za normálních okolností vzniká, a jejím vstřebáváním. Hlavní příčinou vzniku glaukomu se jeví porucha v oblasti odtokových cest. Jedná se o oblast na přechodu vnitřní plochy rohovky a přední plochy duhovky. Toto místo je vybaveno speciální trámčinou částí, která slouží k odvodu nadbytečné nitrooční tekutiny. Pokud dojde k porušení propustnosti této oblasti, nitrooční tekutina se uvnitř oka hromadí a nitrooční tlak zvyšuje.

Odpovězme nyní na otázky, které Vás zajímají nejčastěji:

Existuje více druhů zeleného zákalu?
Ano, existují dva základní typy, které se od sebe výrazně liší jak příznaky, tak průběhem onemocnění.
Prvním typem je glaukom otevřeného úhlu. Tvoří valnou většinu glaukomů (v praxi asi 98%). Odtoková cesta pro komorovou tekutinu je otevřena, ale vázne její propustnost nejspíše na podkladě genetických vlivů.
Druhým typem je glaukom uzavřeného úhlu. Postihuje asi 2% pacientů. Oblast trámčiny v komorovém úhlu je buď zcela, nebo z velké části uzavřena. Tento stav vede k velmi prudkému vzestupu nitroočního tlaku, kterému říkáme akutní glaukomový záchvat.

Mohu zeleným zákalem onemocnět, když se vyskytl v naší rodině?
Ano. Glaukom je onemocnění s velmi vysokou dědičnou zátěží. To znamená, že lidé, u nichž se glaukom vyskytl v rodině, by měli od 40. roku věku pravidelně 1x ročně navštívit svého očního lékaře, aby jim změřil hodnotu nitroočního tlaku.

Mohu na zelený zákal oslepnout?
Glaukom, pokud není léčen, vede bez jakékoliv výjimky k oslepnutí. Dále je nutno poznamenat, že glaukom je chronické oční onemocnění, které nelze vyléčit. Lze jej ale léčit, pokud pacient dodržuje léčebný režim navržený očním lékařem, k oslepnutí ve většině případů nedojde. Výjimkou v tomto případě ale tvoří případy, kdy je glaukom zjištěn pozdě. Zde nejde mnohdy oslepnutí zabránit.
Je nutné si uvědomit, že změny na nitroočních strukturách, a zejména zrakovém nervu, jsou nevratné, a tedy trvalé.

Jak se zelený zákal projevuje?
Glaukom otevřeného úhlu je velmi nebezpečný v tom, že onemocnění probíhá velmi dlouhou dobu skrytě. Pacient nemá žádné příznaky. Často se vyskytují pouze nespecifické známky jako unavenost očí, jejich bolestivost, později bolest hlavy zejména kolem očí. Až u rozvinutého stavu dochází k viditelným výpadkům (skvrnám) v zorném poli. Mlhavé vidění se obvykle dostavuje až u velmi pokročilých nálezů. Tento typ glaukomu je zodpovědný za většinu oslepnutí způsobených zeleným zákalem.
Glaukom uzavřeného úhlu se projeví většinou akutním glaukomovým záchvatem. Ten na postiženém oku přichází jako rána z čistého nebe. Typicky jde o krutou bolest oka vyzařující do okolí včetně okolních kostí očnice. Dalším zásadním příznakem je rychlý pokles zrakové ostrosti, vnímání duhových barev kolem světelných zdrojů a velmi často i nevolnost se zvracením. Glaukomový záchvat je možné vyprovokovat u predisponovaných pacientů dlouhodobou prací v předklonu, používáním léků rozšiřujících zornici a dlouhodobou prací za ztížených světelných podmínek.

Jak se zelený zákal léčí?
Základní léčebnou strategií u glaukomu s otevřeným úhlem je snížení sekrece a zlepšení odtoku nitrooční tekutiny. K tomu nám v první řadě slouží oční kapky, které pacient aplikuje většinou 1-3c denně do postiženého oka. V posledních letech došlo vlivem výzkumu k velkému pokroku v medikamentózní léčbě glaukomu. Byla objevena celá řada nových preparátů, jako betablokátory, a analoga prostaglandinů, které vnesly nové dimenze do terapie glaukomu.
Další léčebnou možností je léčba pomocí laseru. Ta je založena na zlepšení průchodnosti trámčiny v komorovém úhlu.
Pokud dojde k selhání výše jmenovaných možností, je nutné podstoupit chirurgickou léčbu. Jedná se o zákrok, který se jmenuje trabekulektomie, a slouží k vytvoření nové odtokové cesty pro nitrooční tekutinu do prostoru pod spojivkou.
Operace u glaukomu neslouží ke zlepšení vidění tak, jak je tomu u operace katarakty (šedého zákalu). Je určena k tou, aby zabránila oslepnutí postiženého oka.
U akutního záchvatu glaukomu s uzavřeným úhlem je nutné co nejrychleji zabezpečit pokles nitroočního tlaku. K tomu slouží léky, které odvodňují vnitřní prostředí organismu. Podívají se ve formě tablet, nebo nitrožilní infuze. Dále je velmi důležité uvolnit úzký komorový úhel pomocí kapek, které zužují zornici.

A co říci na závěr?

  • Zelený zákal je chronické oční onemocnění.
  • Z hlediska zachování dobrého vidění je velmi nutní prevence.
  • Při jakýchkoliv pochybnostech je vhodné co nejdříve navštívit svého očního lékaře.

Zdroj: časopis Senior revue, foto-Internet

***

Důchodce a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (1 komentář čeká na schválení)

10.05.2012 15:24  :-/

Mam ho,je mi 21 nepodcenujte to lidi musim do konce zivota brat antidepresiva...

Zanechte komentář: