Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Hudba ulevuje od chronické bolesti i deprese

Publikováno: 13.08.06
Počet zobrazení: 9951

Vyhřezlé ploténky, artróza a revma, to jsou nejčastější příčiny chronické bolesti pohybového ústrojí. Běžně se pacienti léčí analgetiky, rehabilitací, za pomoci chirurgických zákroků a v neposlední řadě i u psychologa či psychiatra. Vědci teď ale přišli s převratným objevem…

Odborníci z Clevelandu v americkém státu Ohio vynalezli další způsob, jak trápení mnoha lidí zmírnit – poslechem hudby.

Šedesát pacientů se rozdělilo do tří skupin po dvaceti. První skupina poslouchala svou oblíbenou hudbu od popu přes rock až po zvuky přírody. Druhá skupina v průměru padesátiletých lidí měla na výběr z pěti nahrávek, které speciálně pro tuto příležitost připravil výzkumný tým. Třetí skupina byla jako obvykle kontrolní, neposlouchala nic.
Doktorka Sandra Siedlecki z clevelandské univerzity vysvětluje, jak experiment vypadal: „Lidé z posluchačských skupin měli denně na jednu hodinu na uších sluchátka s hudbou. Navíc si všichni pozorovaní vedli o svých bolestech denní záznamy.“
Zatímco v kontrolní skupině se bolest zlepšila jen o jedno až dvě procenta, ve skupině posluchačů hudby bylo zlepšení o 12 až 21 procent.

Je zajímavé, že výběr hudby nebyl pro dobrý výsledek určující. Pacienti se také svěřili, že mají větší pocit kontroly nad svou nemocí a že se cítí schopnější. Ještě výraznější účinky měla hudba na psychiku sledovaných lidí: deprese se zmírnila až o 25 procent.
Otázkou zůstává, zda zkoumaným lidem nepomohla již jen sama relaxace, kdy kromě poslechu hudby neměli zkrátka nic jiného na práci.

O této studii informoval časopis Journal of Advanced Nursing, který už v loňském roce přinesl důkaz o blahodárném vlivu hudby. Tehdy ovšem vědci zkoumali její vliv na spánek. Zjistili, že poslech 45 minut klidné muziky před ulehnutím zlepší jeho kvalitu o více než třetinu.

Zdroj: Internet, foto-Internet

***

Důchodci a životní styl

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: