Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Je možné zpomalit proces stárnutí?

Publikováno: 2.08.06
Počet zobrazení: 1177

Člověk se touto otázkou zabývá už po mnoho generací, aniž by došel k jednoznačnému zvěru. Moderní věda nám však přece jen dává naději na pozitivní odpověď. A už teď pro to můžeme něco sami udělat.

Se stářím přicházejí nemoci
Každého člověka čeká stárnutí. Klesá přitom kvalita zdraví a tělesná i duševní výkonnost. Přibývá nemocí – seniory trápí mnohem více než mladší generace ateroskleróza s postižením cév a hrozbou infarktu, vysoký tlak s nebezpečím mozku, problémy s klouby a pohybovým ústrojím a v tomto výčtu by bylo možné pokračovat. Málokdo si však uvědomuje, že tyto choroby zpravidla nepřicházejí je tak samy od sebe, že do značné míry odrážejí to, jak jsme žili a co jsme dělali pro své zdraví. Žádný člověk se sice stárnutí nemůže vyhnout ani ubránit, může ovšem vlastními silami přispět k tomu, aby nezačínalo předčasně a aby probíhalo pokud možno bez větších zdravotních problémů. Jsme totiž vybaveni spoustou nástrojů, které nás chrání – na prvním místě je třeba zmínit imunitu. Imunitní systém stárne s celým organizmem – dobře víme, že staří lidé snáze podléhají různým bakteriálním a virovým infekcím. Oslabená imunita navíc může posílit procesy spojené se stárnutím. Máme-li nedostatečnou obranyschopnost, jsme častěji nemocní a každá taková nemoc nás posouvá směrem ke stáří se všemi jeho nepříjemnými zdravotními problémy.

Co je zánět a co je tichý zánět?
Většina z nás si pod slovem zánět představí nemoc. Ve skutečnosti však je přirozenou reakcí na to, že s námi něco není v pořádku. Zánět je sám o sobě obrannou reakcí nejen proti mikroorganizmům vyvolávajícím infekci, ale i proti poškozením způsobeným například nadměrným teplem, chladem, slunečním zářením a podobně. Tělo reaguje zánětem také na poranění, operaci nebo nadměrné přetěžování pohybového ústrojí. Hlavním cílem zánětlivé reakce u infekcí je odstranění poškozené tkáně a její náhrada tkání novou. Tichý zánět, označovaný také jako mikrozánět, se zpočátku neprojevuje ve formě konkrétních obtíží, jakými jsou u zjevného zánětu např. bolest nebo otok. Proto ho ani nevnímáme. Vzniká jako reakce na negativní působení vnějšího prostředí, jako jsou stres a fyzické přetěžování organizmu, kouření, alkohol, opakované infekce, průmyslové exhalace, ale i v důsledku některých škodlivých látek produkovaných vlastním tělem. Pokud má zánět splnit svou přirozenou obrannou úlohu, musí probíhat tak, aby v relativně krátké době došlo k odstranění příčiny, která zánět vyvolala, a ke zhojení narušených tkání. Trvá-li jakýkoliv zánět příliš dlouho, přechází do chronického stavu, který se pak sám může stát příčinou řady závažných chorob. Moderní medicína zjistila, že jednou z příčin tzv. civilizačních chorob, jako cukrovka, infarkt, mozková příhoda, Alzheimerova nemoc, osteoporóza anebo některá z revmatických onemocnění, jsou tiché záněty. Podle posledních výzkumů je prokázáno, že záněty a zánětlivá onemocněn sehrávají zvlášť významnou roli v předčasném stárnutí organizmu.

Účinný pomocník proti zánětům
Důležitou roli při zvládání zánětů mají proteolytické bílkoviny štěpící enzymy, které má každý z nás ve svém těle. Pomáhají nám zajišťovat rovnováhu imunitního systému tak, aby záněty proběhly pokud možno rychle a bez následků. Je dokázáno, že pokud máme oslabenou imunitu nebo nás ohrožuje silný zánět, je vhodné podpořit náš obranný systém podáváním enzymů zvenčí. Zabývá se tím speciální oblast medicíny – systémová enzymoterapie. Používá enzymy, které optimalizují průběh všech zánětů včetně tichých. Tyto enzymy pomáhají organizmu také v celé řadě dalších obtíží spojených se stárnutím – urychlují hojen ran a otoků, posilují oslabenou imunitu a zkracují dobu léčby po úrazech a operacích. Samozřejmě že ke zpomalení stárnutí je především zapotřebí dodržovat správnou životosprávu, zdravě jíst a pít, mít co nejméně stresu a dopřát si dostatek odpočinku. Ale neměli bychom zapomínat na to, že našemu tělu mohou pomoci také neviditelní pomocníci – enzymy.

Zdroj: časopis Senior revue

***

Téma: Stárnutí a životní styl

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: