Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

KATARAKTA aneb Co je šedý zákal?

Publikováno: 8.08.06
Počet zobrazení: 2944

Asi polovina pacientů starších 60ti let má při očním vyšetření prokazatelný nějaký stupeň šedého zákalu. U pacientů starších 75ti let je postiženo určitým stupněm katarakty více než 80% populace.

Historie onemocnění
v době, kdy ještě nebylo možné onemocnění léčit, bylo velmi častou příčinou slepoty. Tento stav ale ještě bohužel trvá v mnoha zemích rozvojového světa, kde není pacientům dostupná lékařská péče na patřičné úrovni.
Šedý zákal je léčen už od starověku. Tehdy existovali ranhojiči, kteří za pomoci speciální jehly, kterou vpíchli do oka, odstranili zkalenou čočku jejím zatlačením do zadního části oka – do sklivcové dutiny. Mnozí z léčených pacientů byli opět schopni vidět. Valná část z nich ale oslepla v důsledku nitrooční infekce, Novodobá chirurgie šedého zákalu je spojena se jménem francouzského lékaře Jacquese Daviela, který jako první v roce 1747 vyzkoušel nový operační postup, při němž čočku nevtlačil do zadní části oka, ale naopak ji z oka nemocného odstranil vytažením přes řez vytvořený v rohovce. Pacienti byli schopni po úspěšné provedené operaci šedého zákalu rozeznávat detaily asi na vzdálenost jednoho metru. Optický systém operovaného oka byl ochuzen o dioptrie, které měla odstraněného čočka. Pokud chtěl pacient ostře vidět, musela mu být předepsána brýlová korekce o síle asi +10 dioptrií. Tato situace trvala asi do 70. a 80. let minulého století, kdy se začaly do nitra oka vkládat nitrooční čočky.
Od té doby se operační metody stále zdokonalují až k dnešní nebolestivé operaci šedého zákalu úzkým řezem ultrazvuku (zvukovými vlnami a vysoké frekvenci) s implantací umělé nitrooční čočky.

Příčina šedého zákalu
Základní příčinou šedého zákalu je stárnutí čočky. Vlivem stáří dochází v čočce k postupné ztrátě průhlednosti a tvorbě zákalů. Pokud se vyskytují v okrajových částech čočky, vidění neovlivní, pokud se objeví v centru čočky, znamená to poruchu vidění.
Další příčinou vidění je vrození vlivy. U těchto pacientů se šedý zákal vyskytne i v mladším věku. Vrozeným šedým zákalem bývají postiženy děti již při narození. Zde je zapotřebí co nejčasnější operace. Šedý zákal může vzniknout i druhotné jako následek úrazu nebo jiného očního onemocnění (zelený zákal, nitrooční zánět, stavy po operaci sítnice apod.).

Jak se šedý zákal projevuje?
Šedý zákal je plíživé onemocnění, které se projevuje velmi pozvolným zhoršováním vidění jak na čtení, tak na dálku.

Postižený pacient má pocit, že vše vidí jako v mlžném oparu. Dalším příznakem je výrazné zhoršení vidění a oslnění při pobytu na slunci.

Velmi častým příznakem je porucha v rozeznávání barev, které se stávají méně výraznými. U našich pacientů se často objevuje i nárůst krátkozrakosti, který v počáteční fázi dovolí odložit brýle na čtení, ale s postupem onemocnění tato výhoda zmizí. Pokud není šedý zákal operován, vede v konečném stádiu k oslepnutí postiženého oka. Tato slepota je však vratná a operací je možné postiženému oku vrátit opět zrak.

Léčba pouze operací
Šedý zákal lze léčit pouze operací. Neexistuje účinná léčba pomocí kapek ani tablet. v dnešní době jde o nejběžnější nitrooční operaci, která je prováděna. Jen pro zajímavost: v roce 2004 bylo v naší republice provedeno téměř 65 000 operací šedého zákalu.
Operace se na většině pracovišť provádí ambulantně, nebo při krátkodobé hospitalizaci. Oba postupy vedou k minimálnímu vytržení nemocného z jeho běžného denního života, což je u starších pacientů velmi důležité.
Asi týden před vlastním operačním zákrokem musí každý pacient podstoupit předoperační vyšetření. Dva až tři dny před operací poté kape do operovaného oka antibiotické a protizánětlivé kapky, které zamezují zanesení případné infekce z povrchu oka do jeho nitra. Před vlastní operací je potřeba také zjistit dioptrickou hodnotu nitrooční čočky, která bude při operaci do oka implantována. Její síla je zjištěna pomocí složitého matematického vzorce tak, aby pooperační dioptrická vada operovaného oka odpovídala pacientovým představám. Pomocí operace šedého zákalu lze tedy korigovat i eventuální pacientovu refrakční vadu na požadovanou hodnotu s přesností na 1 dioptrii.
Operace se provádí za pomoci operačního mikroskopu vleže na zádech. Operatér sedí za hlavou pacienta nebo na straně operovaného oka. Celý zákrok trvá asi 20 až 30 minut podle náročnosti výkonu, se ve valné většině provádí pouze v místním znecitlivění a je nebolestivý. Pacient velmi dobře vnímá průběh operace a s operatérem během zákroku spolupracuje. Během operace se nesmí hýbat a musí se dívat směrem vzhůru, do světla operačního mikroskopu. Během operace je za pomoci malého řezu (asi 2 mm) ultrazvukovou sondou odstraněna čočka a je ponecháno pouze její pouzdro. Do něj je na konci operace vložena nitrooční čočka. Tato čočka zůstává v nitru oka natrvalo a pacient ji nemusí vytahovat jako kontaktní čočky z rohovky. Nitrooční čočka je vyrobena z umělé hmoty podobné plexisklu. Existují také čočky z měkkých materiálů, které lze složit a do oka implantovat velmi malým řezem.

Nejčastější otázky:
Kdy dochází ke zlepšení vidění a jak dlouho celá léčba trvá?
Ke zlepšení vidění dochází většinou již první den po operaci. Celkově ovšem probíhá proces stabilizace vidění až čtyři až šest týdnů po operaci. Poté je možno předepsat patřičnou brýlovou korekci. v období hojení zůstává pacient ve sledování svého očního lékaře. Za nějakou dobu pacient většinou podstoupí operaci šedého zákalu i na druhém oku, protože se jedná o onemocnění oboustranné.

Jaké je riziko operace?
Jako každá operace, tak i operace šedého zákalu není zcela bez rizika. Riziko závažných komplikací, kterými jsou především nitrooční zánět, je asi 0,1%. Lze tedy říci, že operace šedého zákalu je již v dnešní době, na rozdíl od doby ranhojičů ve starověku, bezpečným zákrokem, který vrátí pacientovi ztracenou zrakovou ostrost.

Zdroj: časopis Senior revue – MUDr. Petr Kolář, Ph.D., Oční klinika LF MU a Fakultní nemocnice Brno

***

Zdraví seniorů

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: