Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Krajinná výstava bez hranic Cheb – Marktredwitz

Publikováno: 18.08.06
Počet zobrazení: 2567

Cheb, Marktredwitz – Přeshraniční krajinná výstava, která se koná souběžně v Chebu a v bavorském Marktredwitz, láká stále nové návštěvníky. Pro důchodce jako ulitá.

Zatímco v německém městě počet návštěvníků překonává všechna očekávání, v Chebu i přes vzrůstající zájem množství hostů za původními předpoklady poněkud zaostává.


Příprava na výstavu

˝Do areálu výstavy v Poohří zatím našlo cestu 65 tisíc lidí, další více než tři tisícovky si zakoupily permanentní vstupenky,˝ informovala Lucie Novotná z odboru Krajinné výstavy chebské radnice.
Mezi návštěvníky převažují Němci, výstavu si jich prohlédlo téměř 39 tisíc. Organizátoři doufají, že denní návštěvnost v Chebu dále poroste. Během posledního víkendu přišlo více než tři tisíce lidí. V Německu, kde mají krajinné výstavy dlouhou tradici, přivítali před necelými dvěma týdny už 300 tisícího hosta.
˝Srovnání ale není zcela přesné,˝ říká starosta Chebu Jan Svoboda. ˝V Bavorsku do celkové návštěvy počítají permanentní vstupenky vícekrát, předpokládají, že jejich držitelé přijdou nejméně jednou za týden,˝ podotkl starosta.
˝Měl jsem možnost navštívit oba areály a musím přiznat, že chebský se mi líbí mnohem víc,˝ řekl Klaus Richter z nedalekého Hofu. ˝Umístění výstavy pod hrad byl velmi dobrý nápad,˝ dodal
Kromě zahradní architektury a rostlin je velkým lákadlem přeshraniční akce i bohatý kulturní program. ˝V pátek od 20 hodin vystoupí v areálu hradu česká legendární kapela Tři sestry, v sobotu se na výstavišti uskuteční od 16.30 hodin módní přehlídka Ateliéru ŠaT Cheb a v neděli pak, opět od 20 hodin na hradě, návštěvníky jistě dobře naladí Ondřej Havelka & Melody Makers,˝ informovala mluvčí chebské radnice Martina Kuželová.
Na oba koncerty stojí vstupné 300 korun, v předprodeji 250 korun. ˝Držitelé permanentek mají slevu,˝ připomněla Kuželová.
V Marktredwitz vystoupí v sobotu od 14 hodin v tamním areálu přeshraniční krajinné výstavy Karel Gott. ˝Na koncert se za ním mohou vypravit také vlastníci permanentek či příslušných denních vstupenek pořízených v Chebu,˝ podotkla mluvčí. Gott měl před časem zazpívat i v Chebu, koncert zrušil kvůli nemoci.

Už před řadou let přišli v Německu s dobrou myšlenkou – pořádání krajinných výstav, kde by se předváděly nové trendy zahradnictví a zahradní architektury z různých zemí Evropy. Každé dva roky je určeno jedno město, které na svém území vybuduje areál, kde pak představí městské parky, revitalizovaná území, památky, upravená zákoutí či okrasné plochy. V letošním roce ale došlo ke změně. Vybraný Marktredwitz, městečko nedaleko českých hranic, poprvé přišel s nápadem rozšířit krajinnou výstavu za hranice Německa. Oslovil nedaleký Cheb, a tak se letos koná vlastně dvojvýstava. A na co se můžou návštěvníci těšit?
Od 24. května do 24. září bude v historickém jádru Chebu k vidění typická zahrada anglická, francouzská, alpská, irská, skandinávská, španělská, italská, holandská, ruská a bavorská. Kromě toho tu bude k dispozici tenisový areál, minigolf, plavba lodí po řece, koncerty, divadelní představení, výstavy, výtvarné workshopy, sportovní klání, prezentace ekologického zemědělství, floristická halová show. A Markredwitz se také nenechá zahanbit. I tam je připravena řada velmi zajímavých expozic.

Kulturní program:

  • 18. 8., pátek: 20.00 Tři sestry – koncert české legendy – Chebský hrad
  • 19. 8., sobota: 16.30 Módní přehlídka Ateliéru ŠAT Cheb
  • 20. 8., neděle: 20.00 Ondřej Havelka & Melody Makers – Chebský hrad
  • 22. 8., úterý: 16.30 Jan Ostrý trio – jeden z nejslavnějších českých flétnistů v programu vytvořeném speciálně pro Krajinnou výstavu
  • 23. 8., středa: 16.30 Úisce Beátha – world music
  • 24. 8., čtvrtek: 20.00 Kupec Benátský – divadelní představení – Chebský hrad
  • 25. 8., pátek: 16.30 Hosté z dudáckého festivalu ve Strakonicích
  • 26. 8., sobota: 15.00 Babí léto – Chebský hrad festival folk, country, world music
  • 27. 8., neděle: 16.30 Hosté z dudáckého festivalu ve Strakonicích
  • 29. 8., úterý: 16.30 Pěvecký sbor a orchestr ze Sicílie
  • 30. 8., středa: 16.30 Hradišťan a J. Pavlica – moravský folklór
  • 31. 8., čtvrtek: 16.30 Divadlo Trakař – Písně starých kozlů

Ceny vstupného:

  • Jednorázová vstupenka: (Vstupenka opravňuje v den zakoupení a následující den k prohlídce obou areálů (Marktredwitz i Cheb). V ceně vstupenky je i cesta vlakem do Markredwitzu a zpět, včetně dopravy autobusem od nádraží na výstaviště. )
    • Dospělí -150 Kč
    • Děti a mládež – 30 Kč (7 – 17 let)
    • Zvýhodněná – 110 Kč (studenti, důchodci nad 65 let a ZTP)
  • Permanentka: (Permanentní vstupenka opravňuje ke vstupu do obou areálů po celou dobu konání výstavy, jen na cestu vlakem ji použít pouze jednou.)
    • Dospělí – 600 Kč
    • Děti a mládež – 150 Kč (7 – 17 let)
    • Zvýhodněná – 450 Kč (studenti, důchodci nad 65 let a ZTP)

Pro turisty je tu ještě jedno lákadlo – v rámci příprav akce byla mezi oběma městy vybudována nová cyklostezka o délce 50 km, která bude fungovat samozřejmě i po skončení výstavy.

Bližší informace:
webové stránky Krajinné výstavy 2006
Turistické informační centrum Cheb
Nám. Krále Jiřího z Poděbrad 33
350 02 Cheb
Tel.: +420 354 440 302
infocentrum@mestocheb.cz

Zdroj: Internet: MF DNES online – 18.08.2006 – Michal Houdek

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: