Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Lidé se hlavně radí o houbách, kterých se bojí

Publikováno: 16.08.06
Počet zobrazení: 1476

České Budějovice – Penízovky, pavučince, znetvořené pýchavky a týden stará torza prašivek nosí v těchto dnech lidé do mykologické poradny v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

Ačkoliv podle odborníků už vyrážejí hříbky a syrovinky, žádná taková houba se do jejich rukou nedostane. ˝Ve čtvrtek mi volal syn. Že našel houbu na nějaké hrázi u Budějovic. Abych se koukla do atlasu. Jenomže já už na stránky nevidím,˝ vysvětlovala v pondělí odpoledne třiaosmdesátiletá Milada Kadlecová. Členovi Jihočeského mykologického klubu Rudolfu Maškovi podávala scvrklou rozřízlou houbu.
˝Děti na to sahaly a neumyly si ruce. Položila jsem houbu na borůvky a teď mám strach, jestli se všichni neotrávíme,˝ ukazuje žena z Písku další hromádku, u které není na první pohled znát, zda je to houba, nebo nějaký výtrus.
Další důchodce chce pojmenovat houbu, která mu ve větším množství vyrůstá na zahradě v českobudějovické ulici Na Mlýnské stoce. Vypadá jako šedé vajíčko, hezky voní. Hodila by se do polévky?
Pondělní odpolední poradna v muzeu zažívá nápor houbařů. Podle Maška nás brzy čekají houbařské žně, protože podmínky se zlepšují. ˝Rostou holubinky, syrovinky a masáci, vyrážejí mladé hříbky. Počítám, že tak v sobotu začne pravá sklizeň,˝ tvrdí.

Zajímavé informace se přitom může od mykologa Maška dovědět i zkušený houbař. Například, že kde roste mechovka, je na devadesát procent blízko hříbek. Na padesát procent indikuje hříbek muchomůrka červená. Houby málo rostou při východním a jihovýchodním větru, který les vysušuje.
Lidé si mohou dokonce sázet lesní houby doma na zahradě. Chce to jen přezrálé houby naložit na noc do nádoby s teplou vodou. Nabobtnalé smrkové hřiby s uvolněnými výtrusy se vylijí i s vodou pod smrky. Kozáci chtějí břízy, borové hříbky borovice. Dubové mohou vyrůst i pod lipami.
Z poradny odešli houbaři v pondělí spokojení a s poučením, aby nosili jen čerstvé houby a podobně čerstvé je také jedli. Při zamrazení se musí povařit. Jíst se mohou i palčivé ryzce peprné, pokud se dobře opečou. Jed z hub se nepřenáší dotykem, jak se obávala paní, která do poradny jela až z Písku.
Jaroslav Bělohlávek se zase dověděl, že na zahradě má pýchavku palicovitou, dobrou do polévky, pokud je mladá. Syn Milady Kadlecové našel hřib plavý, jedlý a chutný. Bohužel v podobě, v jaké se do poradny dostal, doporučil Rudolf Mašek jeho likvidaci.

Zdroj: MF DNES online – 16.08.2006 – Antonín Pelíšek; Foto – Internet

***
Téma: Senioři a příroda

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: