Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Lze osvěžit paměť a prokrvení?

Publikováno: 8.08.06
Počet zobrazení: 1673

v určitém věku si naše paměť s námi začne různě pohrávat. Začneme mít nesnáze zapamatovávat si telefonní čísla, máme tendenci zapomínat jména našich známých. Badatelé přišli na výtažek z rostliny zvané Ginkgo biloba, která obnovuje mozkové funkce tím, že zlepšuje prokrvení mozku. Přípravek s Ginkgo biloba se stal jedním z nejoblíbenějších přípravků pro seniory na evropském trhu s doplňkem stravy.

Prokrvení tkání a stárnutí

Když pečujeme o své zdraví a zajímáme se o novinky, které nám mohou pomoci, i stárnutím se může stát mnohem příjemnějším. Věda totiž nalezla způsob, jak zabránit a dokonce zvrátit zhoršování duševních schopností spojených se stárnutí, které velmi ztěžuje život starším lidem. Jedním z nejúčinnějších pomocných prostředků je Ginkgo biloba, přírodní výtažek vyrobený z listů stejnojmenného stromu – jinanu dvoulaločného. 75% kyslíku v těle spotřebuje právě mozková činnosti. Abychom uspokojili tuto vysokou potřebu kyslíku, která je pro mozkové funkce nezbytná, potřebujeme, aby byla mozková tkáň dobře zásobována krví.
Doplněk s obsahem Ginkgo biloby, podporující prokrvení většiny tkání v těle, může zlepšit paměť, soustředěnost, sluch, může působit proti závrati a zvonění v uších. Může dokonce zmírnit problémy se studenýma rukama a nohama, a navíc i bolest v lýtkách, projevující se při chůzi. Ginkgo biloba umožňuje, aby krev lépe protékala cévami. Klinické studie jasně ukazují, že už za několik týdnů užívání těchto doplňků dochází ke značnému zlepšení.

Jak tedy Gingko funguje?
Představte si kardiovaskulární systém jako rozvod potrubí. Po určité době se potrubí zanese a začne bránit průtoku vody, resp. krve. Odpadové potrubí lze vyčistit, za normálních podmínek se však krevní cesty postupně zanesou zanesou tukovými a cholesterolovými pláty. Nakonec tím dojde k úplnému přerušení zásobování krví. To má nebývalý dopad na náš mozek, ruce, nohy a další ústrojí.
Ginkgo biloba obsahuje některé aktivní složky, zvané flavonoidy, které podporují průtok krve tím, že zamezují, aby se srážela, a rozšiřují krevní cesty. Tím obnovují zásobování tkání kyslíkem a dalšími živinami, které jsou nezbytné pro téměř všechny tělesné funkce. Trpíte-li sníženým průtokem krve srdcem a cévami, můžete pocítit typické příznaky, jako například:

  • zapomnětlivost
  • problémy se soustředěním
  • studené ruce a nohy
  • únava
  • závratě
  • bolest v lýtkách, projevující se při chůzi

Mozek je obzvlášť citlivý na sníženou krevní zásobu. Každou minutu přepumpuje srdce přes mozek 3/4 litru krve. Pokud je tento průtok zacpán a tepny jsou zúženy, má to negativní dopad na mozkové funkce.
Díky flavonoidům z ginkga pomáhají bioaktivní doplňky stravy s obsahem extraktu z Ginkgo biloby:

  • otevírat zúžené krevní cesty
  • bránit shlukování krevních destiček a trombóze
  • zneškodňovat škodlivé volné radikály
  • chránit proti oxidaci LDL-cholesterolu a jeho usazování v cévách

Geriatrická revoluce
Někteří vědci nazývají objev účinků Ginkgo biloby ˝geriatrickou revolucí˝, protože tento účinný rostlinný výtažek může zlepšit kvalitu života takovou měrou, že lidé, kteří jsou jinak postiženi ztrátou svých duševních a tělesných schopností, mohou znovu začít době ˝fungovat˝. Ginkgo biloba bylo dokonce testována na pacientech trpících Alzheimerovou nemocí, aby se zjistilo, zda může zabránit nezadržitelnému poškozování mozku, ke kterému u této nemoci dochází. Výsledky byly velmi přesvědčivé. Pacienti lépe ˝fungují˝, jsou schopni déle bydlet sami doma, než jsou případně přemístěni do ústavů, a zdají se být mnohem vyrovnanější a soběstačnější.
Schopnost získat zpět zhoršenou paměť nebo se zbavit problémů, jako jsou studené ruce a nohy, pískání v uších apod., může představovat obrovský přínos pro starší osoby, které by se jinak s těmito problémy musely smířit jako s nevyhnutelnými známkami stárnutí.

Zdroj: Časopis Senior revue – Ing. Ivan Mach, CSc., poradce pro výživu

***

Senioři a paměť

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: