Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Milovník zahrady se bez semínek neobejde

Publikováno: 8.08.06
Počet zobrazení: 1758

Jen si přiznejte, že i když jste se zařekli, že letos už nic sít nebudete, stejně neodoláte a občas vás nějaký sáček semen v barevném atraktivním obalu zláká. Abyste se nenechali nachytat a nakoupili opravdu dobře, zjistili jsme pro vás, jak a kterými údaji musí být sáčky s osivem označeny.

CO BYCHOM MĚLI VĚDĚT PŘI NÁKUPU SEMEN?

Název a adresa firmy nesmí nikdy na sáčku chybět, protože korektní firma se nemá za co stydět, naopak zboží je pro ni reklamou.

Druh, kategorie a odrůda jsou pro spotřebitele nejpodstatnější. U zeleninových semen se zvlášť vyplatí všimnout si odrůdy – podle té víme, kdy můžeme očekávat sklizeň, zda ranou, pozdní či polopozdní. Vždy na obalu hledejme český, případně latinský název, například mrkev obecná, lat. Daucus carota.

Hmotnost v gramech nebo počet semen nesmí postrádat žádné balení. (Mimo jiné gramáž značí čistou váhu semen.)

Semínka před balením musí projít zkouškou klíčivosti již u distributora, který zaručuje klíčivost v sezoně, pro kterou jsou semena určena. Také tento údaj o trvanlivosti by měl být na sáčku deklarován. Zvláště u kořenových zelenin a letniček se vyplatí koupit nakoupit semena čerstvá, některá si totiž podrží klíčivost pouhý rok.

Užitečné jsou také doplňující údaje, jako například stručné pěstitelské podmínky: kdy vysévat a kam, jaká půda je vhodná, zda volit slunečnou polohu či polostín. Květinová semena by navíc měla být rozlišena symbolem pro letničky, dvouletky a trvalky.

z hlediska způsobu použití semen je dobré si všímat upozornění na zvláštní úpravu osiva – moření, inkrustace apod. Výrazné časové úspory lze dosáhnout s obalovanými semeny a se semeny lepenými na pásku. v prvním případě jsou semena obalena hmotou usnadňující klíčení. Tato úprava je častá především u jemných a drahých semen, jako například u celeru, majoránky, salátu, petúnií či lobelky. Někdy se setkáváme, například u hrachu, se semeny zbarvenými do červena či do modra, ale nemusí to být pravidlem. Tehdy se jedná o semena mořená, chráněná proti škůdcům. Semena lepená na pásku šetří čas. Za prvé pásek se semeny jednoduše vložíme do rýhy, kde ve stejnosměrné vzdálenosti vyklíčí. Vyhneme se pracnému jednocení a při minimální péči se dočkáme celkem slušné úrody.

Zdroj časopis Senior revue – Irena Forejtová

***

Důchodce na zahradě

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: