Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Plavci s walkmanem? Vítejte na netradiční hodině angličtiny

Publikováno: 15.08.06
Počet zobrazení: 1251

Brno – Až si půjdete zaplavat do krytého bazénu za Lužánkami a uvidíte ve vodě dvacítku lidí s podivným zařízením na hlavě, nedivte se. Právě se totiž učí angličtinu, francouzštinu nebo němčinu podle metody brněnského učitele Dušana Josefa.

Ten totiž různé způsoby učení při pohybu vymýšlí už od konce šedesátých let.

***
Vzdělávání pro důchodce a seniory

˝Rozhodně jsem tento způsob učení nevynalezl. Praktikoval jej už Aristoteles, když se při přednášení procházel a jeho studenti chodili za ním,˝ upozorňuje devětasedmdesátiletý důchodce. Učení v pohybu má podle něj mnoho výhod. Kromě tělesného cvičení se také studenti na učení lépe soustředí a nejsou tak rychle otupělí a unavení jako při sezení za stolem.
Poprvé svou metodu, tenkrát však za chůze, otestoval na čtyřicítce generálních ředitelů různých československých podniků v roce 1968. ˝Chtěli se jen podívat na světovou výstavu do Kanady a potřebovali znát aspoň základy angličtiny. Našimi hodinami se bavily celé Hodkovičky u Prahy,˝ vzpomíná Josef s úsměvem. Po vesnici totiž tehdy chodili všichni ředitelé husím pochodem za sebou spojeni šňůrou se čtyřiceti sluchátky. Dušan Josef měl na krku magnetofon, ze kterého zněly české věty, a jeho studenti je za chůze překládali. ˝Já jsem si je při tom kontroloval, jestli nedělají chybu,˝ dodává penzionovaný učitel.

Ve spolupráci s brněnským Cheposem zavedl později první jazykovou laboratoř v Brně. Testoval různé metody, mimo jiné učení ve spánku. ˝Každou hodinu magnetofon odvysílal padesátku anglických výrazů. Podmínkou však bylo, že student musel mít dobré spaní. Jeden takový uměl ráno všech padesát slovíček, jako když bičem mrská,˝ pochvaluje si Josef.
Učení při plavání zkoušel i jinak než pomocí walkmanu s repráčky připevněnými na hlavě a stojanu se slovíčky. ˝Slovíčka se promítala na světelnou tabuli, kde bývají výsledky závodů, a já jsem je studentům předříkával do amplionu,˝ popisuje. Zabrat celý bazén však není vždy možné. Proto studentům při hodině půjčuje dvacet walkmanů s reproduktory.

Zdroj: MF DNES online – 15.08.2006 – Veronika Skálová; foto-Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

02.07.2010 11:58  Jaroslav Kunz

Velmi prosím, je-li to možné, kontakt na pana doc.PhDr. Dušana Josefa, CSc. Je to můj dávný učitel, na kterého jsem ztratil kontakt v padesátých letech minulého století. Snažím se najít jeho (nejraději mailovou adresu) na internétu a narazil jsem na Vaše stránky. Pokud můžete vyhovět, děkuji předem. PaedDr. Jaroslav Kunz

Zanechte komentář: