Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Problém mužů po padesátce – PROSTATA

Publikováno: 4.08.06
Počet zobrazení: 2939

Onemocnění prostaty představují závažný medicínský problém ve všech vyspělých zemích a mnohdy jsou považovány za jednu z civilizačních chorob. Nejčastějším problémem zůstává takzvané prosté ˝benigní˝ zvětšení prostaty, ale stále častěji se bohužel vyskytuje také rakovina prostaty. Opomenout nemůžeme ani záněty prostaty, které mohou probíhat akutně i chronicky.

Ke zvětšování prostaty, což je žláza obklopující močovou trubici pod močovým měchýřem, dochází u většiny mužů jednak pod vlivem hormonů a také s přibývajícím věkem.
Současné odborné studie potvrdily, že se jedná o progredující onemocnění, které se ve většině případů ponechaných bez léčby postupně zhoršuje.Mezi nejčastější projevy choroby patří častější močení během noci nebo ve dne. Někdy se projevuje slabším proudem moči, pocitem neúplného vymočení, nebo nutností močit za krátkou dobu po předchozím močení. Jedná se o nemoc zhoršující kvalitu života, může dojít také k rozvoji některých komplikací. Mezi nejznámější rizika patří zástava močení, možnost poškození funkce ledvin, vznik močového zánětu a močových konkrementů (kamenů). Vzhledem k těmto zkušenostem se stále jedná o jednu z vůbec nejčastějších příčin vyžadujících operaci u mužů.

K posouzení stavu se používá laboratorní vyšetření, ultrazvukové vyšetření a klinické vyšetření lékařem.
Mezi užitečné testy se řadí vyšetření testu PSA (Prostatický specifický antigen) z krve. Hodnota PSA větší než 1,4 mg/ml a zvětšení prostaty může patřit k parametrům spojeným s větším rizikem pro budoucí vývoj onemocnění. Kromě osvědčených operačních postupů dnešní medicína disponuje také účinnými prostředky neoperační medikamentózní léčby, které jsou zvláště vhodné pro nekomplikované případy. Ze standardních preparátů se nejčastěji používají takzvané alfa-blokátory a mezi hormonálními manipulacemi se jedná i takzvané blokátory enzymu 5-alfa reduktázy.
Pro svoji velmi dobrou toleranci a dostupnost se stále větší oblibě mezi nemocnými těší také přírodní preparáty. Mezi fytofarmaky se jedná například o osvědčené přípravky s extrakty ze slivoně africké (Pygeum Afričanům), trpasličí palmy (Serenoa repens) a vrbovky malokvěté (Epilobium parviflorum). Dostupné jsou již také kombinované preparáty, které obsahují výše zmíněné látky spolu s vitamíny a dalšími prospěšnými antioxidanty, mezi které patří například Proval Epi.
Prostatické potíže mohou negativně ovlivňovat nejen močové cesty, ale v některých případech vedou také k narušení sexuálních funkcí a erekce.

Jak se dá zabránit vzniku závažného onemocnění prostaty?
Například rakovina prostaty je zřejmý nižší výskyt tohoto závažného onemocnění u národů v jižní části Evropy kolem Středozemního moře. Kromě celoročního většího počtu slunečných dní než mají severnější uložené státy jako je Švýcarsko či oblast Skandinávie, se zřejmě uplatňuje celá řada dalších faktorů. Obecně lze doporučit nahrazení velkého příjmu masa a masných výrobků pravidelnou konzumací čerstvé zeleniny a ovoce. Zdravý životní styl s dostatkem pohybové aktivity je jistě prospěšný, ale ne samospasitelný.

Koho by měl vyšetřit lékař?
V rámci odhalení závažného onemocnění prostaty se doporučuje vyšetřit hladinu již dříve zmíněného testu PSA u mužů většinou ve věku nad 45 let. To může být provedeno spolu s obvyklým vyšetřením cholesterolu u praktického lékaře i u nemocných, kteří dosud netrpí většími obtížemi. Nemocní s prostatickými obtížemi nebo s rizikovou hodnotou PSA vyžadují podrobnější vyšetření u urologa alespoň jednou do roka.

Zdroj: časopis Senior revue

***

Důchodce a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 4 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

19.12.2008 23:40  Skleny

Dá sa kúpit aj na Slovensku?

16.12.2008 19:13  Oleg

Prostamol Uno je vhodný na mírnější potíže s prostatou, ve třtí fázi j enutné lékařské šetření.Prostamol Uno je rostlinný lék

14.12.2008 19:18  Alena ()

Četla jsem na http://www.intimni-zivot.cz/clanky/konecne-volne-prodejny-lek-na-potize-s-prostatou-2.html o Prostamolu Uno. Nemáte někdo víc poznatků?
http://lkbezprohldky

10.12.2008 23:12  Adámek M (Adamek.M@centrum.cz)

mysle sem že na prostau nic nepomoze ale donesla Prostamol UNO. neni to na předpis už tak často nemusim
http://lkbezprohldky

Zanechte komentář: