Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Proč vlastně běhat?

Publikováno: 16.08.06
Počet zobrazení: 2441

Sice předpokládáme, že pokud jste se dostali až zde, asi nebudete mít se zodpovězením otázky v titulku zásadní potíže, ale přesto vám zkusíme nabídnout i nějaké další důvody.

Můžou jich být stovky a každý z nich je samozřejmě legitimní. Někdo běhá, aby zhubnul, jiný chce uběhnout maraton, další si tenhle krásný sport prostě jen zvolil jako skvělou zábavu nebo nejlepší prostředek mentální relaxace.

Chcete získat motivaci nebo si hned zaběhat? Zúčastněte se běžeckých akcí a soutěží.

1. Běhání je zdravý sport.
Nenechte se odradit lidovými pravdami, že běh je nejrychlejší cesta k invaliditě a že ničí klouby. Zvláště když vám to říká u piva obtloustlý chlápek dusící se cigaretovým kouřem. Pokud budete běhat rozumně a dodržovat základní pravidla, budou pozitivní efekty výrazně převažovat. Shodíte přebytečná kila, máte-li nějaká, a tím svým kloubům výrazně ulevíte. Zvýšíte svou fyzickou kondici. Otužíte se a tělo bude méně náchylné k banálním onemocnění, jako jsou rýma nebo nachlazení, aniž byste museli utrácet za léky z reklamy. Oddálíte příznaky stárnutí, nebudete mít problémy s cholesterolem a sotva vás v padesáti letech skolí infarkt. A vůbec se budete cítit po všech stránkách mnohem lépe.

2. Běhání je svobodný sport.
Nejste odkázaní na spoluhráče, ani na to, jak se vám podaří zamluvit kurty nebo halu a jak je plno v posilovně. Vyběhnout můžete sám či sama, v kteroukoli denní hodinu a vlastně kamkoli. Nemluvě o tom, že běhat se dá po celý rok, v jakémkoli počasí.

3. Běhání je levný sport.
S výjimkou nákupu bot a startovného na akce PIM vás nečekají žádné velké investice.

4. Běhání je univerzální sport.
I když třeba nebudete považovat běhání za svůj sport číslo jedna, určitě vám vytrvalost, kterou při něm získáte, pomůže v ostatních sportech – ať už jde o tenis, fotbal, lyžování nebo cokoli jiného.

5. Běhejte a kila půjdou dolů.
Pokud je vaši hlavní prioritou při běhání udržovat si dobrou postavu a shodit nějaká kila, vybrali jste si správný sport. Cest, jak zhubnout, je sice hodně, ale málokterá je tak efektivní jako běhání. Jinde totiž sotva spálíte tolik kalorií za hodinu.

6. Běhejte a změníte tím svůj životní styl.
Pokud se běhání stane nedílnou součástí vašeho života, po čase s překvapením zjistíte, jak se změnil váš životní styl a návyky. Kvůli běhání upravíte jídelníček, protože zjistíte, že večerní přejídání vám druhý den při tréninku (ano, jednou přijde den, kdy začnete o běhání mluvit jako o tréninku) nedělá dobře. A nebudete to přehánět ani s konzumací alkoholu. Bude se vám lépe spát, snadněji se naučíte vypořádávat se stresem a koncentrovat se, což oceníte ve škole i v práci.

7. Běhejte a poznáte nové přátele.
Zapomeňte na to, že běhání je sport samotářů. Naopak při něm potkáte spoustu fajn lidí. Není to totiž sport pro agresivní primitivy, ti naštěstí většinou nejsou moc vytrvalí. A asi jen zřídka narazíte na snoby, kteří běhají jen proto, aby ostatním ukázali, jak drahé si koupili boty.

8. Běhejte a poznejte svět.
Díky běhání můžete lépe poznat své blízké okolí i cizí země. Třeba přijdete na to, že sice v jednom městě bydlíte dvacet let, ale jeho nejbližší okolí vůbec neznáte. Při běhání ho můžete poznat tak, jak jiným způsobem ne. A pokud své úsilí dotáhnete až k výzvě jménem maraton, nic vám nebrání vypravit se na nějaký do zahraničí.

9. Běhejte a zlepší se váš sexuální život.

Nejen, že díky běhání budete pro opačné (případně stejné) pohlaví výrazně přitažlivější než sádelnatý alkoholik, ale najdete další cestu, jak zúročit svou vytrvalost.

10. Běhejte a buďte šťastní.
Ano, zní to trochu pateticky, ale tyhle pocity k běhání patří především. Lépe to za nás napsal americký trenér Hal Hingdon, takže si dovolíme ocitovat pár jeho postřehů na téma, kdy se běžec cítí šťastný:

  • když se proběhne s přáteli po krásné trase,
  • když od druhých uslyší otázku: ˝To jsi běžel tak daleko?˝,
  • když uvidí na 35. kilometru maratonu svou přítelkyni. A ona má zrovna v ruce studený Gatorade.
  • když se podívá na staré fotky z doby, kdy ještě neběhal,
  • když v šest hodin ráno vidí v lese další běžce a řekne si, že není jediný blázen,
  • když zjistí, že jeho tělo vydrží víc, než si kdy dokázal představit,
  • když v cíli závodu dostane medaili, odchází domů a diváci mu tleskají,
  • když přijde regenerační týden po tom, co si v neděli zaběhnul 32 kilometrů,
  • když si ráno uvaří kávu, čte si v klidu noviny, má za sebou ranních patnáct kilometrů a děti přitom ještě spí,
  • když mu při říjnovém ranním vyběhnutí jde poprvé pára od úst,
  • když je pro něj to, že uběhne maraton, stejně samozřejmé jako zvládnutí cesty z koupelny do ložnice.

Zdroj: Internet, Foto – Internet

***

Sport v důchodu

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: