Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Proč ženy trápí pomerančová kůže?

Publikováno: 3.08.06
Počet zobrazení: 3412

Zvýšeným ukládáním tuku do podkoží se přeplňuje podkožní prostor tukovými buňkami a dochází ke kompresi drobných cévek. Zůstává-li tento tlak dlouho, přestává v cévkách proudit krev a začínají se přeměňovat ve vazivové pruhy, které se dále stahují a způsobují místa vtažené kůže, známé pod pojmem celulitida.
Ta v současné době trápí 80% ženské populace. O původu a léčbě celulitidy hovoříme s MUDr. Otou SchĂźtzem, primářem Kliniky jednodenní chirurgie v Praze.

Co je příčinou vzniku celulitidy – a mají vůbec ženy šanci, že se stav jejich ˝pomerančové kůže˝ zlepší?
˝Je třeba hned na počátku zdůraznit, že celulitida je civilizační dědičná choroba, která má společného původce jako křečové žíly, a tím je nedostatečnost pojivové tkáně. Dochází při ní k poruše elastických a kolagenních vláken, a v důsledku toho ke ztrátě pružnosti a kvality kůže.
V osmdesáti procentech vzniká celulitida především na základě genetických dispozic. K jejímu vzniku a rozvoji přispívají negativní faktory jako hormonální nerovnováha, užívání hormonální antikoncepce nebo substituční hormonální léčby. Vzhledem k tomu, že je celulitida podmíněna hormonálními změnami estrogenů, vyskytuje se pouze u žen. Muži celulitidou netrpí.
Celulitida se projevuje, obdobně jako křečové žíly, v základních třech obdobích života ženy. Jsou to puberta – první a následné menstruace, což představuje věk kolem 16. roku, druhé období je těhotenství, užívání hormonální antikoncepce – přibližně kolem čtyřiadvaceti let, a nakonec se celulitida projevuje v klimakteriu – v období přechodu kolem 46. roku, při užívání hormonální substituce. Dále velmi záleží na podpůrných vyvolávajících faktorech. Hlavním je nesprávná životospráva s nedostatečným pohybem, nedostatkem sexu a nevhodným stravovacím režimem.

Zmínil jste rizikové faktory. Můžete je blíže specifikovat?
˝Rizikovými faktory jsou strava bohatá na nasycené mastné kyseliny, uměla sladidla a barviva a konzervační prostředky v potravě, rovněž kouření, porucha funkce jater, nadváha, nedostatečná životospráva, nedostatek pohybu, sexu, spánku, tekutin a v neposlední řadě i stres. Dispozičním a vyvolávajícím faktorem je též negativní působení hormonu estrogenu, obsaženého v hormonální antikoncepci a substituci. Ten blokuje funkci vitaminu C, působícího proti stárnutí, spaluje kyselinu listovou – cenný prvek ze skupiny B vitaminů, narušuje vitaminy B2 a B12 chránící pokožku proti nemocem, působí proti vitaminu E, který podporuje krevní běh, a proti vitaminu B6, který odstraňuje zadržování tekutin v tkáních. Proto se celulitida neobjevuje u mužů.˝

Jak se celulitida odborně léčí?
˝Samotné léčbě předchází lékařské vyšetření, na jehož podkladě se připraví léčebný program, který přesně sleduje individuální postižení. U nás na klinice používáme k léčbě současnou špičkovou světovou technologii, nejmodernější přístroj z generace Cellu M6 – Mimozemšťan Adéla – vysavač celulitidy a žehlička pomerančové kůže. Principem léčby je narušení infrastruktury celulitické tkáně, nafragmentování a oddělení tukových částic, následná lymfodrenáž a stimulace regeneračních procesů.
Dochází k tomu vtažením kožní řasy do pracovního prostoru speciální léčebné ˝žehličky a vysavače celulitidy˝, kde na pokožku mechanicky působí otáčející se válečky v různých směrech a měnících se rychlostech, podle předem vybraného programu.

Podstatu léčby můžeme shrnout do několika kroků:

  • rozrušení vazivově fibrotických pruhů vtahujících kůži v podobě pomerančové kůry,
  • zvýšení cévního prokrvení a lymfatického oběhu,
  • narušení celulitické tukové tkáně se zplodinami na ni vázanými, a tím jejich likvidaci následnou zesílenou lymfodrenáží,
  • stimulace tvorby kolagenních a elastických vláken,
  • rozšíření vaskulární – cévní vrstvy,
  • působení do hloubky – až do svalové hmoty, kterou stimuluje.˝

Naše čtenářky bude určitě zajímat cenové relace jednotlivých úkonů na vaší klinice.
˝Základní léčebná kůra obsahuje 10 až 12 procedur, každá po 35 minutách, v ceně 1 000 Kč za jednu masáž, po skončení každé léčebné kůry následují dvakrát masáže jako bonus, který se neúčtuje. Masáže jsou vhodné provádět v intervalech dva až třikrát týdně, v první polovině léčby častěji – 3x týdně, ve druhé polovině stačí 2x týdně.
Po skončení celkové kůry následuje vyšetření s vyhodnocením a doporučením další péče.˝

Několik rad na závěr:

  • Projevům celulitidy lze předcházet v každém věku.
  • Léčba celulitidy by měla být komplexní, měla by začít úpravou životosprávy, změnou stravovacího a pitného režimu, rozšířením a systematickým zkvalitněním pohybových aktivit.
  • Pomáhají rovněž potravinové doplňky a kosmetické přípravky.
  • Posilujte krevní oběh pohybem, pravidelně cvičte, zejména procvičujte dolní končetiny vhodná je například chůze nebo jízda na kole.
  • Udržujte svou váhu v rozumných mezích. Jezte především zeleninu, ovoce a nízkotučné mléčné výrobky, pijte dostatek tekutin, ne však černou kávu a destiláty.
  • Nekuřte!
  • Nenoste těsné upnuté oblečení, které zpomaluje krevní lymfatický oběh.
  • Nestůjte ani neseďte dlouho bez pohybu, při práce dělejte pravidelné přestávky a nezapomínejte na pár vhodných cviků.
  • Používejte pravidelně anticelulitické a bodystylingové přípravky, nejlépe po koupeli.

Zdroj: časopis Senior revue: Připravila PaedDr. Jana Riedl ve spolupráci s prim. MUDr. Otou SchĂźtzem, Klinika jednodenní chirurgie, Žilní a chirurgická praxe; Foto – Internet

***
Téma: Elegantní důchodkyně

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: