Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Prožíváme konec srpna se slavnostmi
Turistika pro seniory
Kdy: 30. 8. 2006 v 8 hodin
Místo: Frenštát pod Radhoštěm, Náměstí
Program: Vycházka do Tiché a zpět – 10km
Info: Anna Vlková, email: ic@mufrenstat.cz
Frenštátské slavnosti
Kdy: 25. 8. – 26. 8. 2006
Místo: Frenštát pod Radhoštěm
Program:
Pá 25. 8.
- 16.30 hod. Slavnostní zahájení festivalu – náměstí
- 16.45 hod. Aj my malí – pořad dětských souborů
- 17.30 hod. Tančíme pro radost
So 26. 8.
- 8.00 hod. Lidový jarmark – ukázky lidových řemesel
- 11.00 hod. Krojovaný průvod městem
- 12.00 hod. Dyž jsem chodil do školy – pořad dětských zpěváčků valašských písní
- 14.00 hod. Zdravice hostů
- 14.15 hod. Jak sa hrajů děcka -pořad dětských souborů
- 15.30 hod. Obrázky z domova – pořad dospělých souborů
- 17.00 hod. Pozdravy přátel – vystoupení zahraničních souborů
- 19.00 hod. Lidová veselice – náměstí
Info: Alena Bordovská tel.:556835397, Mgr. Jana Šamánková, tel.: 556836580, mail: j.samankova@astrafren.cz
II. ročník Štramberských pivních slavností
S obdobím slavnostního zakončení sklizně chmele tzv. dočesnou přichází i II. ročník Štramberských pivních slavností. Prezentace regionálních minipivovarů na štramberském náměstí s přehlídkou dechových a jiných orchestrů.
Kdy: 26. 8. – 27. 8. 2006
Místo: Štramberk, Náměstí
Program:
So 26. 8.
- Slavnostní zahájení v cca 12:00 hod.
- Souzvuk lesních rohů z Trúby a balkonu Městského úřadu na náměstí v podání Trubačů zámku Kunín.
- Swingový orchestr Bedřicha Pukovce Příbor.
- Calata – pijácké a jiné jarmareční písně.
Ne 27. 8.
- Začátek v cca 11:00 hod.
- Slavnostní fanfáry Sdružení hudebníků dechového orchestru města Štramberka.
- Malý dechový orchestr Jistebník.
- Amatérské sdružení hudebníků dech. orchestru mladých Jistebník.
- Finální vystoupení všech dechových souborů. Ukončení v cca 17:00 hod.
Pořadatel Městský pivovar Štramberk pozval na přehlídku minipivovarů takové subjekty z regionu, které vynikají především výrobou kvasnicového nefiltrovaného piva (pokud není v přehledu uvedeno jinak):
- Hostitelský pivovar:
Název pivovaru: Městský pivovar Štramberk. Sládek: Marek Pietoň.
Název piva: Trubač, The Troobacz. Druhy piva: Světlý ležák, tmavý ležák.
Novinky: Od roku 2006 i tmavý 13% ní speciál a ochucené švestkové pivo.Zajímavosti: Sládek chystá za stranu pořadatele pivních slavností překvapení, kterým, jak tvrdí, bude možná sám překvapen (doufáme, že mile…). U příležitosti slavností bude prodávána omezená série rukodělných keramických pivních holeb se znakem pivovarnického řemesla a originální mariášové karty pivovaru.
Chuťová specifika: Výrazně hořké pivo s chmelovým buketem.
Kde lze pivo ochutnat: Restaurace Městského pivovaru Štramberk, ve Skanzenu Na mlýně v Kozlovicích a v areálu Letohrádek ve Frýdlantu n. O. - Hostující pivovary:
- Název pivovaru: Minipivovar a Pohostinství U Zastávky (Hukvaldy -Dolní Sklenov). Majitel a sládek: Vít Lanča.
Název piva: Hukvaldské pivo. Druhy piva: 12%ní ležák světlý.
Novinky: 14%ní polotmavý ležák (premiéra na II. Štramberských pivních slavnostech).Chuťová specifika: Majitel charakterizuje pivo jako sladší, s výrazným chmelovým aroma.
Kde jinde lze pivo ochutnat: Ve vlastním Pohostinství U Zastávky, v Krmelíně U Hodže; příležitostně podáváno v olomoucké restauraci U Kuděje nebo v ostravském klubu Hobit. - Název pivovaru: Minipivovar Příbor. Majitel a sládek: Ing. Richard Lichtenberg.
Název piva: Freudovo pivo. Druhy piva: 13%ní ležák světlý.
Novinky: 16%ní ležák světlý sváteční, v PET lahvích: 13%ní černý speciál, 13%ní višňové pivo.Chuťová specifika: Výrazně hořké pivo; tmavé pivo s příchutí višní speciálně pro ženy.
Kde jinde lze pivo ochutnat: Stabilně v Příboře ve 3 restauračních zařízeních a na horské chatě Javorník; v Ostravě např. U Radnice, ve Frýdku-Místku v Beer House nebo ve Fryčovicích v restauraci U Tvardku. - Název pivovaru: AVAR PLUS, s.r.o., Hlučín. Spolumajitel a sládek: Leonard Plaček.
Název piva: Avar světlý, Avar tmavý, Dérer. Druhy piva: 12%ní ležák světlý filtrovaný, 12%ní ležák tmavý filtrovaný.
Chuťová specifika: Světlý filtrovaný ležák s bohatou pěnou a sladovou chutí.Zajímavosti: Patří k nejstarším prezentovaným pivovarům na II. Štramberských pivních slavnostech. V provozu od roku 1992.
Kde jinde lze pivo ochutnat: Kromě ochutnávky ve vlastní pivovarské restauraci v Hlučíně dodává i do sítě restauračních zařízení Moravskoslezského kraje a exportuje do zahraničí. - Název pivovaru: Minipivovar Kopřivnice. Sládek: Jiří Vaněk.
Název piva: Lašský Vulkán. Druhy piva: Světlý ležák.
Novinky: Polotmavý ležák.Chuťová specifika: Díky až 60 denní době dozrávání si pivo získává nezaměnitelnou vyváženou chuť.
Kde jinde lze pivo ochutnat: V kopřivnické restauraci Žába; chystá se pravidelný výčep v několika ostravských restauracích.
Příprava na slavnosti….:
JAK SPRÁVNĚ PÍT A VYCHUTNÁVAT PIVO čili dojezd pěny- čepice nad okraje sklenice
Stejně jako víno i správné pivo má své ochutnávače – degustátory, tedy mistry hodnotící různé senzorické vlastnosti daného vzorku. Pro běžné návštěvníky je však nejdůležitějším okamžikem při stočení piva tzv. dojezd pěny neboli čepice nad okraj sklenice. Správně hustá pěna má být široká „na dva prsty“ a při postupném upíjení tvoří na okrajích sklenice kroužky tzv. „bruselskou krajku“. Bublinky v pivu jsou drobounké a nevyprchávají okamžitě na povrch. Kromě charakteristického zbarvení a zákalu typického pro nefiltrovaná piva s kvasnicemi je nejdůležitější správná teplota při podávání, která se má u světlého piva pohybovat mezi 7-9 stupni C a u tmavého v rozmezí 8-10 stupni C. Celkově ideální buket (vůně) u piv plzeňského typu by měl být posouzen jako voňavý, bohatý, chlebnatý a chmelovitý.
Určit správně chuťovou složku piva je věda sama o sobě. Existuje více než 120 různých popisů chuťových prvků v pivu! Správná chuť piva má být silná, osvěžující a nahořklá a neměla by zmizet po spolknutí prvního doušku – musí mít správný říz. Doznívání chutě by mělo trvat delší dobu a ještě než zcela odezní, mělo by vyvolávat potřebu dalšího doušku. Jednou z nejdůležitějších vlastností piva je, že Vás musí pobídnout k dalšímu napití.
Pokud právě takto ohodnotíte charakter námi vyrobeného piva na II. Štramberských pivních slavnostech, je to pro nás známkou, že svou práci děláme dobře.
Dej Bůh štěstí!
Marek Pietoň – sládek Městského pivovaru Štramberk
Info: Jolana Plačková za Šmíra-Print s.r.o., tel.: 724 944 131, email: noviny@truba.cz, Ivana Lepíková, mail: lepikova@truba.cz
Zdroj: Internet, Foto – Internet