Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři nemají kam jít

Publikováno: 29.08.06
Počet zobrazení: 2036

Na Vysočině je v domovech důchodců málo volných míst. Čeká se na ně i roky.

Vysočina - Domovy důchodců a domy s pečovatelskou službou praskají na Vysočině ve švech. Volné místo se v nich hledá jen velice těžko, senioři často na umístění v nich čekají i přes tři roky.
˝Uvažoval jsem, že bych odešel do domova důchodců. Musel bych ale tři roky čekat, a tak nevím, jestli bych se toho vůbec dožil,˝ vypráví o svých zkušenostech dvaasedmdesátiletý Miroslav Kříž z Havlíčkobrodska. Své úmysly vzdal ještě než pro ně stačil něco udělat, žádost o umístění si ani nepodal.

V kraji rozhodně není sám. Podobně uvažují určitě i mnozí další senioři. ˝Když jsem si poradil dosud, zvládnu to ještě nějaký ten rok. Dcera bydlí ve stejném městě, pokud budu potřebovat, pomůže mi,˝ říká důchodce.
Ačkoliv v posledních letech vyrostlo na Vysočině několik nových domovů důchodců a domů s pečovatelskou službou, míst je stále velice málo. ˝Obvyklá doba k umístění do domova důchodců od podání žádosti je velice rozdílná. Zejména ve městech to je i přes dva roky, na okraji regionu či ve starších zařízeních to ale může být jen dva měsíce,˝ informoval vedoucí oddělení sociálních služeb krajského úřadu Jiří Bína.

Na celé Vysočině je 23 domovů důchodců. Dvanáct z nich zřizuje kraj, zbytek obce či neziskové organizace. ˝Čítají celkem 2 280 lůžek, ale jejich rozmístění po kraji je značně nerovnoměrné,˝ dodal Bína.

Nynější stav se v budoucnu nijak výrazně nezmění

***

Téma: senioři a bydlení

Přes osm stovek domovů důchodců jich je na Třebíčsku, dvaapůlkrát méně na Havlíčkobrodsku.
Tento stav se z krajského pohledu nikterak výrazně ani v budoucnu nezmění, přidávat lůžka hodlají pouze některé obce.
V nejbližších letech přibude jediný nový domov důchodců: koncem příštího roku se otevře v Pelhřimově. V ostatních ani nepřibudou lůžka. ˝Počkáme na zkušenosti s novým zákonem o sociálních službách, který vstoupí v platnost,˝ vysvětluje současnou zdrženlivost Bína.
Podle zákona dostanou staří občané sociální dávky, které mohou použít i na péči o sebe ze strany rodinných příslušníků. V některých případech se tak může péče o starší příbuzné stát hlavním zdrojem příjmů nezaměstnaných. ˝To může ovlivnit počet žádostí o přidělení místa v domovech důchodců,˝ dodává Jiří Bína.

Zdroj: Internet – MFDNES online – Martin Vokáč – 28.08.2006

***

Téma: senioři a bydlení

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: