Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Seniory okrádají podvodníci

Publikováno: 3.08.06
Počet zobrazení: 1020

POZOR NA ZLODĚJE. Způsoby, jak obalamutit starší lidi, nemají podle policistů hranice. Podvodníci se vydávají za zástupce pojišťoven, plynáren či za obchodníky. Starší lidé si s nimi rádi povídají, dokonce jim uvaří i kafe.

Stará Vožice – Sedmaosmdesátiletému Antonínu Rotenbergovi ze Staré Vožice na Táborsku zbyly oči pro pláč. Přišel o desítky tisíc korun kvůli podvodníkovi, který se mu představil jako zástupce zdravotní pojišťovny.
Důchodce se může uklidňovat jen tím, že podle policistů není v posledních týdnech v jižních Čechách jediným napáleným člověkem. Co je to ale platné? Kolem seniorů se stahují hyeny v lidské podobě.
˝Byl jsem zrovna na zahrádce, když podél plotu šel asi třicetiletý člověk. Zastavil se u mě a říkal, že kontroluje, jak se předražují léky. Chvíli se se mnou bavil o tom, jaké léky beru,˝ vypráví Rotenberg příběh z poloviny července.

Důchodce zjistil, že mu domek někdo prohledal.

Neznámý přešel podle něho plynule z téma o lécích na hudební nástroje a potom na auta. Ptal se, jestli někdo ve vesnici nemá doma staré housle nebo harmoniku, potom zahlédl, že děda má na dvoře trabanta.
˝Ani nevím, jak jsme se od léků dostali na trabanta. Řekl jsem mu, že bych ho klidně prodal, ale najednou šel směrem od druhých vrátek jiný chlapík, takový snědší, asi pětačtyřicetiletý, a ti dva spolu odešli,˝ popsal důchodce.
Antonín Rotenberg večer zjistil, že mu domek někdo prohledal a vzal z ložnice dva trezorky, kde měl peníze. Až potom si vzpomněl, že druhý z mužů se musel do domu dostat druhým zadním vchodem do zahrady, který je rovněž otevřený. Oba odjeli autem, číslo si nezapamatoval. Jak říká, byl to všechno mžik, i když s neznámým se bavil minimálně čtvrt hodiny.
Způsoby, jak obalamutit staré lidi, nemají podle policistů hranice. Zloději se vydávají za zástupce pojišťoven, vodáren, plynáren. Nosí faktury jejich dětí a mají příjemné jednání.
˝Hrají na city. Starší lidé si rádi popovídají, dokonce jim uvaří kafe a nabídnou třeba bábovku. Často jim nabízejí různé služby a výhody nebo přeplatky,˝ uvedl mluvčí táborské policie Miroslav Doubek.
Legenda o důležitém poslání zase chrání podvodníky, pokud je někdo přistihne na cizím pozemku. Mají předem připravené různé odpovědi.

Senior nedokázal podvodníky ani popsat.

Jen za poslední měsíc okradli na Táborsku podvodníci pět důchodců. V Táboře například koncem července naložili zloději na ulici devadesátiletého staříka do auta a odvezli ho domů. Nemocný důchodce přitom nedokázal podvodníky, kteří se vydávali za jeho vzdálené příbuzné, ani popsat. Týden předtím uvěřila sedmasedmdesátiletá žena v Táboře historce asi padesátiletého muže, který jí na ulici nabídl odškodnění za válečné utrpení. Dala mu sedm tisíc korun za slib, že jí zprostředkuje až sto padesát tisíc korun. Po jeho odchodu zjistila, že přišla o celoživotní úspory ve výši 220 tisíc korun.
Jak se chránit proti podobným zločincům? To neví ani důchodce Rotenberg po nedávné hořké zkušenosti s neznámým povídavým člověkem. Osamělí lidé, které si podvodníci vytipují, si nedovedou představit, že by zavírali okna a zamykali dveře při každé vycházce na zahrádku.

Podomní obchodníci jsou neodbytní.

Navíc i ty nejvíce opatrné překvapí třeba podomní obchodníci, kteří často vlezou do domu i přes jejich odpor. Nejlepší obranou je snad pes v domě.
Policista Doubek si vzpomíná na nedávný případ v Soběslavi, kdy zlodějka přesvědčila majitelku bytu, že je od firmy dodávající vodu, a zkoušela pečlivě množství natékající vody z kohoutků. Přitom zabavila ženu natolik, že si ani nevšimla její komplicky, která mezi tím přišla pootevřenými dveřmi a nerušeně kradla.
˝Poučujeme o tom naše klienty, kterým třeba rozvážíme obědy. U nás v pečovatelském domě se všechno zamyká a je tu služba, ale už jsme také odtud vyprovodili dvě podomní obchodnice,˝ uvedla pečovatelka z Mladé Vožice Romana Mrázková.
Určitou prevencí jsou také besedy s policisty v domovech pro důchodce. Táborská policie se dokonce rozhodla jít tak daleko, že vyzvala starosty obcí, aby jí pomohli zorganizovat veřejné besedy s obyvateli na toto téma. Zásadou je nevpouštět nikoho cizího do bytu a nepodlehnout lákavým nabídkám na odměnu, zprostředkování slev nebo předání peněz od neznámých lidí.

Kolín – Čtyřiaosmdesátiletý muž z Kolína se stal další obětí podvodníků, kteří okrádají seniory. Muže koncem července oslovil německy hovořící pár a požádal ho o finanční výpomoc na opravu poškozeného kamionu. Senior neznámým lidem zapůjčil 24 000 korun v hotovosti, pro dalších 170 000 korun s podvodníky odjel do banky.

Zdroj: MFDNES ON-LINE: 02.08.2006 – Antonín Pelíšek, 03.08.2006 – (ČTK) – str. 03

***

Senioři a bezpečnost

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: