Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

V sobotu se uskuteční „zdravý“ pochod k Petřínské rozhledně

Publikováno: 25.08.06
Počet zobrazení: 1299

Praha - V sobotu 25. 8. se uskuteční 16. ročník pochodu k výročí otevření rozhledny na pražském Petříně. Všichni senioři jsou srdečně zváni.


Organizátorem akce, jejíž tradice začala při stém výročí otevření rozhledny, je Klub českých turistů, který inicioval a spolufinancoval výstavbu Petřínské rozhledny i lanové dráhy. Tentokrát je pochod také součástí projektu Srdce v pohybu. ČTK o tom informovala Lenka Šubrtová z agentury MPR.
Účastníky na trase čeká zdravá námaha, ale také zábava a poznání. Připraveny jsou pěší trasy v délce 15 a 30 kilometrů, cyklistům je určena cyklotrasa měřící 25 kilometrů. Start je od 09:00 do 11:00 u vchodu do Kinského sadů na náměstí Kinských v Praze 5. Trasy pochodu vedou převážně pražskými parky a sady. Vedle Petřína se pochodující projdou například Chotkovými a Letenskými sady a dokonce i Stromovkou. Bližší informace jsou na internetové adrese Srdce v pohybu.
Podle Fóra zdravé výživy byl nedávno zveřejněn souhrn několika desítek velkých studií zaměřených na vliv pravidelného pohybu na zdraví a prevenci civilizačních chorob. Pro všechny studie platí, že většina aktivních lidí měla o třetinu menší pravděpodobnost úmrtí na onemocnění srdce i další choroby. Byla tedy prokázána jasná souvislost mezi rostoucí fyzickou aktivitou a klesajícím rizikem předčasného úmrtí.
Vliv intenzity, délky a náročnosti pohybu nebo cvičení na dlouhověkost je podle odborníků velmi těžké určit. Určitě čím častěji a postupně i intenzivněji člověk cvičí, tím víc se zlepší jeho kondice. Odborníci preferují a upřednostňují střední intenzitu pohybové aktivity, jejímž příkladem je právě chůze. Střední aktivity jsou také nejvíce spojeny s nižším rizikem onemocnění srdce.
Jedna z pražských dominant, Petřínská rozhledna, byla vystavěna pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891 na podnět Klubu českých turistů jako volná kopie pařížské Eiffelovy věže. Práce na vrcholu Petřína v nadmořské výšce 324 metrů byly zahájeny v březnu 1891 a v srpnu téhož roku byla rozhledna otevřena. Na věž vysokou 60 metrů vede 299 schodů. Horní vyhlídková plošina je ve výšce 55 metrů. V letech 2000 až 2002 prošla celkovou opravou, při níž byl mimo jiné obnoven výtah a první patro ve výšce 20 metrů.

Zdroj: Internet, Foto – Internet: Kleff foto

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: