Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Výživa a onkologická onemocnění

Publikováno: 4.08.06
Počet zobrazení: 1525

Výživu při onkologických onemocněních lze chápat jednak jako výživu preventivní, jíž se může každý člověk aktivně zabývat kdykoli během svého života, jednak jako výživu při samostatném průběhu onemocnění.

Jak jsme na tom s prevencí?
Základními pravidly přiměřené výživy s preventivními účinky je výživa plnohodnotná ve všech svých složkách, s pravidelným a dostatečným příjmem ochranných látek, jakými jsou nejen vitamíny a některé minerální látky (označované jako antioxidanty), ale i látky obsažené v rostlinách a ovoci, které v kombinaci s vitamíny násobí ochranný účinek.
Ve stravování je naopak třeba potlačit ty složky či látky, které při časté nebo dlouhodobé konzumaci našemu organismu škodí. Jsou to zejména chemické látky vznikající při smažení potravin, při opékání na otevřeném ohni či grilu, ale také plísně.
Možná si řeknete, že takové věci nekonzumujete, ale vzpomeňte si, jak často vám bylo líto vyhodit potravinu s malým kouskem plísně. Pokud jste ho ale odstranili a ostatní jste snědli, vězte, že jste přesto plíseň konzumovali, neboť to, co vidíme na povrchu, je jen špička ledovce. Plísní – i když není okem viditelná – je prorostlý celý obsah potraviny! Pokud nesníte denně alespoň 500 g zeleniny a ovoce, jistě není ve vašem jídelníčku dostatek antioxidantů. A to tedy znamená, že jste s prevencí nádorových (i jiných) onemocnění poněkud ˝na štíru˝.
Do třetice je důležité, kolik energie vaše běžné stravování obsahuje a zda je tato hodnota v souladu s potřebou vašeho těla. Pokud se přejídáte a tloustnete, není to dobře a je třeba se zamyslet nad skladbou a úpravou jídel v jídelníčku. V hodnocení stravovacích návyků, případně ve skladbě jednotlivých potravin vám může pomoci nutriční terapeut/ka (dříve dietní sestra). Konzultace vám umožní upravit stravování tak, aby vyhovovalo jak potřebám vašeho organismu, tak vašim chutím a zvyklostem. Tuto konzultaci si vyžádejte, i pokud hubnete.

Onemocnění a stravovací režim
Pokud jde o stravování při onkologickém onemocnění, je třeba brát ohled na více faktorů, zejména jak kvalitní byl váš stravovací režim před zjištěním onemocnění. Na to navazuje úprava stravování optimální pro vaši kondici, vhodná během léčby a výhodná pro rekonvalescenci po skončení léčby.



Základním pravidlem je dostatek živin a energie s ohledem na konkrétní obtíže či konkrétní léčbu.


To jsou opatření, která by měl vždy navrhnout nutriční terapeut ve spolupráci s lékařem, podle způsobu a průběhu léčby. Po zjištění onemocnění je nezbytná, obvykle dlouhodobá spolupráce s nutričním terapeutem, neboť organismus potřebuje cílenou výživu, která zajistí dostatek potřebných látek a umožní zároveň pokrýt specifické nároky související s aktuální léčbou onemocnění.
Pro zhodnocení příjmu konzumované stravy je důležité mít konkrétní představu, kolik sníte a jaké množství tekutin vypijete. K tomu je ideální zapisovat si tři dny veškerý příjem jídla a pití. Tekutiny jsou nedílnou součástí stravování a obvykle jich přijímáme malé množství. Pokud navíc potřebujeme vyplavovat z těla látky, které souvisí s léčbou onemocnění, je nutné pít více, než jsme běžně zvyklí.

Upravíme, co je nesprávné
Podle potřebné dávky živin, energie a ochranných látek se upravují potřebné dávky jídla. Tuto činnost musí provést nutriční terapeut. Vždy však platí základní a velmi důležité pravidlo: Jakmile pacient nebude mít chuť k jídlu a vynechá nějaké jídlo, případně si nebude chtít stravu připravovat, je nutné rychle zareagovat a doplnit chybějící porce jídla vhodnou formou. Nelze čekat, až se chuť vrátí. Snížením množství jídla (bez doplnění chybějících živin) dojde velmi rychle k oslabení organismu a s ním je spojené nechutenství a omezená schopnost nejen přípravy stravy, ale i její konzumace. To samozřejmě dále komplikuje situaci a může vést až k přerušení či ukončení potřebné léčby kvůli tomu, že ji organismus není schopen zvládnout.



Ideálním řešením je doplnění běžné stravy tekutými variantami vyvážené výživy, které se popíjejí v průběhu dne a jsou volně k dostání v lékárně.


Obecně platným ukazatelem vhodné dávky je, že pokud sní člověk polovinu své porce, doplní toto množství 1 balením (200g) Protože je široká nabídka variant, lze je střídat a vyhovět tak svým chuťových preferencím. Zvlášť příjemně je vnímána vychlazená forma. Při konzumaci je důležité, aby šlo skutečně o popíjení během dne. Chybou je vypít celé balení během krátké chvíle (tak zvaně ˝na ex˝). Pokud je konzumace běžné stravy hodně snížená a není možné uhradit chybějící množství popíjením standardního výrobku, lze si vybrat i varianty s vyšším obsahem energie či bílkovin. Tyto druhy jsou vhodné i v situaci, kdy se pacient necítí dobře (například mu vadí pach běžného jídla), jako náhrada běžné stravy.

Zdroj: časopis Senior revue – Tamara Starcovská, RTN, Vrchní nutriční terapeutka, oddělení klinické výživy FTNsP Praha

***

Senioři a péče o zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: