Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR

Publikováno: 13.08.06
Počet zobrazení: 5661

Ve dnech 26.-28. 6. 2006 se v lázeňském komplexu Kostelec-Zlín uskutečnila na toto téma konference s mezinárodní účastí, kterou společně uspořádaly Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně a Asociace Univerzit třetího věku v ČR.

Bylo to již třetí setkání pracovníků z oblasti seniorského univerzitního vzdělávání, které se od r. 2004 v ČR uskutečnilo. Plenární zasedání i oddělení jednání v sekcích měla předem stanovený rámec a vesměs směřovala k řešení aktuálních problémů tohoto nového způsobu vzdělávání na vysokých školách.

V úvodní plenární sekci bylo jednoznačně konstatováno, že nabídka vzdělávacích programů pro starší studenty se stává významnou částí celoživotního vzdělávání. O možnostech a perspektivách svědčí tabulka demografického vývoje, uveřejněná v časopise International Herold Tribune v lednu 2006 (viz. Tabulka), ze které jednoznačně vyplývá potřeba tohoto typu vzdělávání, a to i za předpokladu, že bude vzrůstat počet obyvatel s řádně absolvovaným univerzitním vzděláním. Je totiž třeba počítat s rozvojem moderních technologií a jejich uplatněním v běžném životě (inovační cyklus je v některých oborech už nyní kratší než 5 let).

Úvodní zasedání se též zabývalo analýzou ekonomických podmínek, nezbytných k širšímu rozvoji seniorského vzdělávání. S uspokojením můžeme konstatovat, že české veřejné vysoké školy včas pochopily důležitost této nové role vysokých škol a jsou v současné době ve srovnání s rozvinutými státy EU na špici, jak co se týká šíře spektra nabízených kurzů, tak co do jejich kvality. Hlavní zásluhu na tom má vstřícný postoj obou ministerstev (MŠMT a MPSV), která od r. 2004 poskytují finanční prostředky na rozvojové programy tvorby a rozvoje infrastruktury univerzit třetího věku. Na konferenci bylo předneseno několik krátkých informací o nových kurzech, které svým obsahem i formou ukazují netradiční možnosti vzdělávání. Většina těchto prezentací je v plném rozsahu zveřejněna na web stránkách AU3V.

Značnou pozornost vzbudily tři obsáhlé referáty zahraničních hostů (Finsko, Rakouskou, Slovensko). Hanna Heikilla z Helsinské univerzity referovala o výsledcích projektu, který je zaměřen zejména na možnost vzdělávat starší obyvatele vzdálenějších končin Finska. Vedoucí Centra pro celoživotní vzdělávání na univerzitě v Grazu, Dr. Andrea Waxenegger, představila projekt ˝Vita Aktiva˝, jehož cílem je využití zkušeností seniorů ke zvýšení jejich aktivního uplatnění ve společenském dění. Dr. Babinský seznámil účastníky s organizací seniorského vzdělávání na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě.

Na minulé konferenci v červnu 2004 ustavila Asociace U3V tři odborné komise: projektovou (příprava a následné hodnocení centralizovaného projektu rozvoje infrastruktury), legislativně-akreditační (právní, strukturální a kvalitativní aspekty seniorského vzdělávání) a komisi pro uplatnění ICT (obecné možnosti využité nových ICT technologií). Všechny tři komise projednaly nejdůležitější současné problémy a přijaté závěry jsou rovněž dostupné na uvedené webové adrese.

Závěrečné plenární zasedání se uskutečnilo dopoledne 28. června v nové budově UTB ve Zlíně, Přijaté usnesení odráží současný stav seniorského vzdělávání a naznačuje kroky, které bude třeba v příštím roce uskutečnit:

  • vzhledem k prokazatelně vynikajícím výsledkům, dosaženým v letech 2004 a 2005 v rámci integrovaného rozvojového projektu (a očekávaným i v. 2006), bude pro r. 2007 podán návrh na jeho pokračování s názvem ˝Modernizace infrastruktury a kurzů U3V˝,
  • s ohledem na dlouhodobě udržitelný systém financování seniorských kurzů je nezbytné usilovat o vícezdrojové financování s narůstajícím podílem samotných účastníků studia,
  • systémy ICT otevírají nové možnosti řešení dislokačních i časových problémů.

Považujeme proto za nutné udržovat a dále rozvíjet spolupráci odborných oddělení (center celoživotního vzdělávání) českých vysokých škol a podle možností i výměnu zkušeností v rámci EU (společné projekty, vzdělávací fondy). Využití prostředků ICT považujeme za natolik naléhavé, že doporučujeme uspořádat k této problematice pracovní seminář (workshop), nejlépe ještě do konce r. 2006.

Všichni účastníci (38 ČR, 3 zahraniční hosté) vysoce hodnotili organizační a odbornou úroveň konference, jejíž jedinou slabinou bylo tropické vedro, které v té době ve Zlíně (a širokém okolí) panovalo.

Zdroj: časopis Události na VUT v Brně – Prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc.; foto-internet

***

Vzdělávání pro seniory

Vaše komentáře

Celkem 6 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

02.06.2020 19:49  Vladimira Laholova

Dobrý den. Mam dotaz. Otevře se letos psychologie? Mela bych i s kamarádkou velky zájem. Děkuji. Laholova

07.05.2008 16:45  Jiřina Krásná

Ráda bych se zeptala na způsob zadělávání těsta. Dobrý den, zkuste server http://www.recepty.cz. Administrátor

14.04.2008 14:55  Potůček

mmmmmmm

14.04.2008 11:43  Pavel Novák

Velmi se mi líbí

07.10.2007 16:18  Evžen Kunst

Srdečně Vás zdravím, nedostal jsem dosud žádnou pozvánku ani složenku na další pokračování ve studiu výtvarných oborů na U3V na rok 2007 až 2008 u pana Zemana. Nevím kdy a kde budou lekce. Moc děkuji za rychlou odpověď. Evžen Kunst Administrátor: Bohužel netuším, z které univerzity jste měl pozvánky obdržet, ale pokud máte kontakt na danou univerzitu, pošlete e-mail přímo jim, nebo Vámi zmiňovanému panu Zemanovi, určitě Vám rád pomůže, pokud mail dostane. Pokud chcete pomoci sehnat kontakt na U3V, napište mi její název, příp. alespoň město jejího působení.

08.09.2006 17:41  Anna Dufková

Jenom bych se chtěla zeptat jestli počítáte s otevřením U3V v Uh. Hradišti při UTB v bývalých kasárnách. Příští rok končím U3V pořádanou OA UH, kde však další běh absolvovat nelze, neboť nemění ani nerozšiřují témata. Děkuji za podání informací. Anna Dufková       Správce portálu: Dobrý den, Váš dotaz se pokusím přeposlat na příslušné místo a společně si počkáme na odpověď. Poté Vás upozorním i na Vaši e-mailovou adresu.       Odpověď paní Ing. Jarmily Hřebíčkové, referentka celoživotního vzdělávání na UTB ve Zlíně:
Dobrý den,
v tuto chvíli Vám opravdu nedokážu objektivně odpovědět.
Zatím se to nikde neprobíralo, snad v průběhu roku. Ale rozhodně to nebude v rozsahu jako tady ve Zlíně. Nejspíš by to byl jeden kombinovaný cyklus podobně jako je ve Vsetíně.nebo nově v Kroměříži (i technické témata, i společenskovědné v jednom 2-letém cyklu). Spíš mám obavy z organizační stránky - už toho máme tady ve Zlíně opravdu hodně, otevřel se cyklus v Kroměříži - ale tam žádná jiná U3V není. V Hradišti je Olomoucká. Tak opravdu nevím - i tohle jsou jenom moje osobní úvahy.
S pozdravem
Hřebíčková
ref. CŽV
taj. Rady U3V na UTB

Zanechte komentář: