Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zahrádky baví i mladší Brňany

Publikováno: 25.08.06
Počet zobrazení: 2042

Brno – Tvrzení, že zahrádkářské kolonie jsou tu jen pro důchodce, není v Brně tak docela pravdivé. Podle průzkumu, který si nechala od agentury Focus zpracovat ekologická organizace Veronica, činí průměrný věk brněnského zahrádkáře ani ne 52 let. Ve třech nejvyšších věkových skupinách (65 let a víc, 55 až 64 let a 45 až 54 let) je Brňanů, kteří relaxují na zahrádce, zhruba stejně.


˝Poměrně početná je také skupina od 35 do 44 let a zahrádky mají v oblibě i lidé, kteří si právě pořizují děti. Není tedy pravda, když se říká, že současná generace zahrádkářů za pár let zestárne a že už nebude, kdo by se o zahrady staral,˝ vysvětluje za institut Veronica Hana Chalupská. Podle výsledků výzkumu má zahrádku v kolonii pět procent Brňanů. ˝A to je početná skupina,˝ upozorňuje Chalupská.

Ať se kolonie otevřou lidem

Většina dotázaných v průzkumu připustila, že jim vadí neprůchodnost kolonií. ˝Lidé uvažují, že by mohly zůstat zachované, ale měly by se změnit, aby nebyly bariérou,˝ vysvětluje Chalupská.
Studii, jak by taková otevřená zahrádkářská kolonie mohla vypadat, zpracovala Sandra Keyzlarová z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. ˝V každé kolonii je alespoň jedna zahrádka opuštěná, ale bývá jich i více. Právě od těch by mohla začít přeměna,˝ popisuje Keyzlarová. Podle jejího návrhu by se neudržované zahrádky mohly přeměnit na kousek parku či dětský koutek. V sousedství by klidně zůstaly oplocené zahrádky, oddělené třeba živým plotem.
˝Přemýšlela jsem také, jak kolonie zpřístupnit lidem mého věku,˝ říká studentka. ˝Kdyby se do parku umístila třeba dřevěná lehátka, vzniklo by klidné místo pro studium nebo relaxaci,˝ soudí Keyzlarová. Podle ní by se tím snížilo i riziko kriminality – v zahrádkách, jichž si majitelé nevšímají, se totiž často sdružují lidé bez domova.

Zdroj: MFDNES online – Lucie Kučerová – 23.08.2006, Foto – Internet

***

Téma: Důchodci a jejich koníčky

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: