Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdraví důchodci do domovů a penzionů nepatří

Publikováno: 17.08.06
Počet zobrazení: 4939

Střední Morava – Zdraví senioři, kteří se budou ucházet o umístění ve středomoravských sociálních zařízeních pro důchodce, budou mít cestu komplikovanější než jejich předchůdci. A pobyt pro ně bude nejspíš i dražší.

Nový zákon o sociálních službách, který má začít platit v lednu, totiž hodlá ze svého slovníku vymazat pojem ˝penzion˝. ˝Klienti penzionů často pomoc nepotřebují. Odchodem z původního domova relativně levně vyřešili svou bytovou situaci,˝ míní Zbyněk Vočka z olomouckého krajského úřadu. Na umístění do penzionu se přitom čeká často měsíce či roky – podle atraktivity lokality. Zařízení začleněná do finančně podporovaného systému se mají v budoucnu zaměřovat na staré lidi, kteří potřebují stálou péči. Soběstační senioři proto od příštího roku mohou mít menší šanci obsadit místo v sociální instituci typu domova důchodců či domova pro seniory.

Podle Vočky nyní hejtmanství řeší, co se stávajícími penziony dál. Ve hře je varianta přeměny penzionů na chráněné bydlení. Tam by mohli bydlet třeba senioři chronicky nemocní. ˝Zatím je problém se stanovením úhrad za pobyt. Ty budou pravděpodobně vyšší,˝ míní Vočka.
Další možností pak je postupné ˝překlopení˝ na žádané domovy důchodců. ˝Penziony? To je asi nejcitlivější otázka. Zatím zjišťujeme možnosti a hledáme cesty, jak splnit podmínky nového zákona,˝ souhlasila ředitelka Sociálních služeb města Přerova Marta Vanišová. Podle ní bude od ledna záležet hlavně na posouzení lékaře a sociálních pracovníků. Může se tak stát, že soběstačného seniora v pořadí přeskočí někdo, kdo bude pobyt více potřebovat. ˝Často se stává, že když někdo přijde na řadu, řekne, že ještě do penzionu nechce a žádost si podal v předstihu kvůli čekacím lhůtám,˝ podotkla Vanišová.
Pro současné obyvatele penzionů se ale nic prozatím měnit nemá. Podle poslední verze zákona bude platit jakési tříleté ochranné období, které jim má zajišťovat původně s provozovatelem uzavřené dohody. ˝Bylo by nelidské změnit ze dne na den naše zařízení na nějaké jiné,˝ doplnila Vanišová. O pozvolné změně mluví rovněž náměstkyně olomouckého hejtmana Jitka Chalánková. ˝Myslím, že ale není úkolem kraje zajišťovat dotované bydlení pro relativně zdravé seniory,˝ řekla Chalánková. Podle ní by takoví lidé neměli za pomoci terénních sociálních pracovníků co možná nejdéle pobývat doma, obklopeni známými a rodinou.

Čekací doby na umístění v penzionech pro důchodce se v regionu mohou vyšplhat až k osmi rokům. V krajských pořadnících je na umístění do domovů důchodců více než tři tisíce žádostí, umístění v penzionech žádá kolem jedenácti set důchodců.

Zdroj: Internet – MF DNES online – 08.08.2006 – Jitka Moťková; Foto – Internet

***

Senioři a bydlení

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

28.09.2007 18:19  Zimola Stanislav

Zajímalo by mě, co bude se zdravými důchodci, kteří žijí v nynějších domovech pro seniory od 1,1,2010, kdy skončí přechodné období jejich pobytu v domovech pro seniory. Co s nimi bude pokud budou zdráví a nebudou pobírat žádný příspěvěk pro bezmocnost. Podle vyhlášky 108/2006 nebudou moci v domově zůstat. Děkuji za odpověď. Zimola

Zanechte komentář: