Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři, víte, co je „vitamín života“?

Publikováno: 23.10.06
Počet zobrazení: 1869

Ve velké rodině vitamínů, bez kterých se neobejde tělo žádného člověka, je jeden, který bývá někdy neprávem přehlížený, ačkoli má pro lidské zdraví naprosto zásadní význam. Dalo by se s nadsázkou říci, že je to vitamín „věčného mládí“.

Skrývá se pod označením B9, ale častěji se pro něj užívá označení KYSELINA LISTOVÁ.

Kyselina listová je i ve špenátu.

Tajemství mládí spočívá ve zdravé DNA buněk
Jedná se o vitamín rozpustný ve vodě, který není v těle ukládán do zásoby v dostatečném množství. Kyselina listová je nepostradatelná pro syntézu nukleových kyselin, které umožňují bezchybné dělení buněk a jejich reprodukci. Má tedy zásadní vliv na tvorbu desoxyribonukleové kyseliny (DNA), která je nositelkou naší genetické informace. Bez vlivu vitamínu B9 se v našem organismu reprodukují buňky s některými vadami. Tak se projevuje jejich stárnutí. Naproti tomu s dostatkem kyseliny listové vznikají buňky objektivně mladší. Proto je tato látka často označována jako „vitamín života“.
Příjem kyseliny listové je obzvláště důležitý v době těhotenství a následně i v období kojení. Nedostatek kyseliny listové se totiž může projevit vrozenými vadami novorozenců. Za klíčové se považují první měsíc před otěhotněním a první tři měsíce těhotenství.

Kyselinu listovou najdeme především v zelenině a ovoci - zvláště bohaté na tuto látku jsou zelí, rajčata, špenát nebo brokolice, kapusta, chřest, pomeranče nebo výrobky z celozrnné mouky. Důležité je, že zeleninu či ovoce bychom měli jíst čerstvé – při tepelné úpravě se totiž kyselina listová ztrácí. Potřebná denní dávka je přibližně 400 mikrogramů tohoto vitamínu.

Jaká pozornost je kyselině věnována ve vyspělých zemích?
Odpovídá primářka Ústavu biologie a lékařské genetiky Univerzity Karlovy v Praze – 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole – MUDr. Markéta Havlovicová.

V USA, Kanadě a mnoha vyspělých evropských zemích je kyselině listové věnována značná pozornost vědců a lékařů. Intenzivně se zde pracuje na snížení výskytu případů vrozených vad způsobených nedostatkem tohoto vitamínu (jmenujme např. prestižní americkou Food and Drug Administration). Řada mezinárodních institucí se podílí na propagaci příznivých zdravotních účinků kyseliny listové na náš organismus. Pro více informací doporučuji například internetové stránky: folicacidnow.net (anglicky).

Zdroj: Internet – 4.9. 2006

Důchodce, senior, penzista a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: