Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Běžkaři v Jeseníkách dostanou další upravené trasy

Publikováno: 28.11.06
Počet zobrazení: 1236

Běžkaři budou moci letos v zimě v Jeseníkách využívat více strojově upravovaných tratích. Dalších asi 50 kilometrů bude udržovat nová rolba za více než čtyři miliony. Za rok by k nim navíc měly přibýt ještě další trasy ve směru na Králický Sněžník. Na pořízení nové rolby, která bude trasy upravovat, uvolnil Olomoucký kraj v rámci významných projektů čtyři miliony korun.

„Přibude odhadem 50 kilometrů tras, mnohé budou pro turisty dost zajímavé,“ řekl deníku Zdeněk Zerzáň ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, které bude novou rolbu provozovat. Úpravy se s její pomocí budou týkat hlavně lokalit kolem Ramzové, Petříkova, Lipové – lázní, Staroměstska a Bělé pod Pradědem. „Například mezi Lipovou a Ramzovou povedou stopy krásnou lesní krajinou s hezkými výhledy. Nepůjde o nic fyzicky náročného,“ doplnil Zerzáň.

Rolby ale v těchto místech nevyjedou hned od počátku přicházející zimní sezony. Sdružení totiž nejprve musí vypsat na pořízení stroje výběrové řízení. „Ujíždět“ cestu běžkařům by měla rolba začít zhruba v polovině zimy. „Pokračujeme tak v projektu rozšiřování běžeckých tras, jejichž jádro tvoří takzvaná jesenická magistrála,“ uvedl Zerzáň. Již vloni začali upravovat trasy ze Šumperka po Vřesovou studánku, kolem Alfrédky, Karlova či Ovčárny. Rolba zajížděla i ke Koutům a Klepáčovu. V zimě v roce 2008 by už chtěli začít udržovat také tratě ve směru na Králický Sněžník.

Kvůli zvýšení počtu návštěvníků se krajští radní rozhodli poskytnout z kategorie významných projektů na pořízení rolby čtyři miliony. Na zbývajících zhruba 500.000 se mají složit obce, v jejichž okolí se bude rolba využívat.

Sdružení má podle Zerzáně zatím k dispozici už jednu rolbu. Další provozují na Kurzovní chatě a v Malé Morávce. Sdružení bude pro příští rok usilovat ještě o další stroj, na který hodlá získat evropské peníze.

Interet: Autor: ČTK

Důchodce, senior, penzista a sport
Důchodci, senioři, panzisté a sport

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: