Dnes je 25.10.2024, Svátek má Beáta, zítra Erik

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nechcete v zimě mrznout? Vydejte se za exotikou.

Publikováno: 21.11.06
Počet zobrazení: 1707

Neradi se, jak se říká, válíte v zimě doma za pecí, ale lyže, běžky či jiné radovánky vám nic neříkají? Také představa ručičky teploměru pod nulou už ve vás vyvolává zábrany opustit vyhřátý byt? Pak je nejlepší utéci na dovolenou někam za sluncem.

Jet za sluncem v zimním období znamená odletět do některé vzdálenější exotické země. Vzhledem k tomu, že lyžování dnes nepatří k nejlevnějším záležitostem, se klidně může stát, že exotická dovolená vyjde i levněji než sousedův pobyt na sjezdovkách.

Zájem o výlety za exotikou stoupá

Podle Františka Hájka z Asociace cestovních kanceláří patří mezi oblíbené destinace, kam míří v zimě Češi za sluncem, Kuba, Spojené arabské emiráty nebo Thajsko, dále Havaj, Maledivy, Jižní Afrika a Amerika, Mexiko, ale také Keňa, Dominikánská republika a Thajsko, které je po útlumu způsobeném tsunami opět v centru zájmu.
˝Kanárské ostrovy a Kypr, kam se také v zimě létá, nabízejí spíše vlažné počasí čili teplotu kolem 25 stupňů Celsia. To je zase výhoda pro lidi, kteří vedro moc nemusí, například pro důchodce,˝ říká Hájek. Dodává, že zájem o druhou dovolenou u moře, čili výlet za teplem i v zimě, stoupá. Roste chuť do poznávání dalekých zemí a vliv na to má i charterová letecká doprava, která zlevňuje zájezdy.
Zima je ideálním obdobím pro cesty do exotických zemí, kde lze strávit pohádkově krásnou dovolenou při opalování u průzračného moře nebo poznávat okolní faunu i flóru. Potkáte se zde také s velkým množstvím historických a kulturních památek.

Týden je málo, jeďte raději na dva

František Hájek však doporučuje vzít si na zimní dovolenou v teplých krajích alespoň dva týdny volna. ˝Letět tam jen na týden je málo i ze zdravotních důvodů,˝ konstatuje. Primářka interního oddělení nemocnice ve Vítkově Ludmila Prusíková uvádí, že nejen časový posun, ale i prudká změna počasí má vliv na to, že se s tím bude organizmus den dva vypořádávat, než se přizpůsobí. Pokud však člověk už za další tři dny míří zpět domů, čeká ho tam tentýž teplotní a časový šok. ˝Oslabený organizmus pak může být náchylnější k nemocem, ale je to opravdu individuální,˝ vysvětluje Prusíková.
To potvrzuje i Hájek: ˝Lidé, kteří letí v zimě za exotikou jen na pár dní, při návratu domů často onemocní anginou či chřipkou.˝ Také pokožka není v zimě zvyklá na slunce, a tak je nutné ji dobře chránit čili používat kvalitní ochranné prostředky a pro děti i speciální oblečení na pláž.

Zdroj: Internet: MFDNES online – 10.11.2006

Důchodce, senior, penzista a cestování
Důchodci, senioři, penzisté a cestování

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: