Dnes je 24.10.2024, Svátek má Nina, zítra Beáta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Století: žena, žena, žena, muž

Publikováno: 20.11.06
Počet zobrazení: 1108

Zažili pád RakouskaUherska, dvě světové války, komunistickou éru i revoluci v roce 1989 a dnes je jim už kolem stovky. Lidí, kteří mohou o podobných událostech prožitých na vlastní kůži ještě vyprávět, přibývá. Jen letos v Olomouckém kraji překročí věkovou hranici sta let devatenáct lidí. V tuzemsku by jich letos mělo sté narozeniny oslavit celkem 199.

V dlouhověkosti ženy poráží muže. Letos má v kraji oslavit sté narozeniny 19 lidí, z toho jen 4 muži.

˝Převažují ženy. Těch je sto šedesát šest. Mužů jen třicet tři,˝ dodala mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová. Díky těmto lidem se v Česku počet sto a víceletých zvýší už na 404.
I v regionálním měřítku vedou mezi dlouhověkými s jasnou převahou ženy. Jen mezi letošními ˝čerstvě˝ stoletými jich je patnáct. Muži jsou pouze čtyři. Tomu odpovídají i celorepubliková čísla. Mezi žijícími lidmi narozenými v letech 1898 až 1906 je tři sta třicet osm žen. Zatímco sto a víceletých mužů jen šedesát šest. ˝Toto pravidlo potvrzuje i fakt, že nejstarší starobní důchodce v naší evidenci je žena narozená v roce 1898. Zatímco nejstarší muž se narodil v roce 1900,˝ dodala Filipová.
˝Osamělých dam jsou v populaci starých lidí zhruba dvě třetiny. Je to dáno tím, že muži na tom ve stáří bývají hůře, mají vyšší počet chorob a jsou biologicky náchylnější ke komplikacím. I proto dříve umírají,˝ poznamenal primář geriatrického oddělení olomoucké fakultní nemocnice Zdeněk Záboj.

Věk stoupá i díky medicíně

Za skutečností, že se čím dál víc lidí dožívá vyššího věku, stojí podle Zdeňka Záboje hned řada důvodů: ˝Zčásti je to pokrokem medicíny i přirozeným demografickým vývojem.˝ Ke snížení počtu úmrtí podle něj přispěl fakt, že dnes jsou lékaři schopni zachránit život řadě pacientů, kteří ještě před lety umírali na akutní choroby srdce a cévní mozkové příhody. ˝Tito lidé mnohdy umírali už třeba kolem padesáti let věku. Dnes po překonání nemoci žijí dál a mohou pokračovat i v předchozí kvalitě života,˝ podotkl primář.
Vedle stále kvalitnější zdravotnické péče stojí za rostoucím počtem důchodců také jejich lepší životní podmínky, zdravější životní styl a větší fyzická i duševní aktivita přetrvávající do pozdního věku. ˝Takzvaný strom života se v populaci opravdu košatí. Oproti dřívějšku, kdy byl nejsilnější ,dole‘ v počtu mladých a postupně se směrem nahoru zužoval, je nyní situace jiná,˝ potvrdil před časem i přednosta geriatrického a doléčovacího oddělení šternberské nemocnice Vladimír Servus.
Nejvíc sto a víceletých osob v Česku žije v Praze, celkem sedmdesát. ˝Naopak nejméně, jen pět, bydlí v Karlovarském kraji,˝ popsala Filipová. Letos v říjnu správa vyplácela starobní důchody skoro dvěma milionům lidí. ˝To je téměř sedmdesát pět procent z celkového počtu důchodců,˝ dodala Filipová. Zbývající čtvrtinu tvoří lidé pobírající invalidní a pozůstalostní důchody. Celkem k poslednímu říjnu žilo u nás 2 675 910 důchodců.

Zdroj: Internet: MFDNES online – autor: Jitka Moťková – 20.11.2006

Důchodce, senior, penzista a dlouhověkost
Důchodci, senioři, penzisté a dlouhověkost

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: