Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

V Přerově začali budovat domov důchodců

Publikováno: 29.11.06
Počet zobrazení: 3976

Stavba domova důchodců byla ve středu slavnostně zahájena v Přerově. Nové sociální zařízení, o jehož vznik usilovala zdejší radnice už řadu let, vznikne přestavbou bývalé základní školy v ulici Optiky.

Ve městě podobné sociální zařízení pro seniory citelně chybělo

První přerovští senioři by se tam měli nastěhovat za dva roky.
˝O vybudování domova důchodců jsme na radě města i v zastupitelstvu hovořili už deset let. Po dlouhém vyjednávání se nám podařilo letos na jaře získat státní dotaci. Zařízení umožní zajistit důstojné bydlení pro naše nejpotřebnější seniory. Doufám, že se nám v budoucnu podaří realizovat i záměr na rozšíření kapacity domova důchodců,˝ uvedl primátor Přerova Jiří Lajtoch.

Vysoká poptávka po umístění

Celkové náklady na vybudování prvního přerovského domova důchodců dosáhnou 139 miliónů korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí na stavbu uvolní 99 miliónů korun.
Zbytek prostředků poskytne radnice, která má na tento účel potřebnou částku blokovánu z úvěru. Poptávka po umístění v domovech důchodců je podle vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví přerovského magistrátu Evy Divinové mezi staršími Přerovany vysoká. ˝V současné době mají obyvatelé města podáno na Krajský úřad v Olomouci asi osm stovek žádostí. Přestože některé z nich jsou velmi aktuální, nelze je pokrýt, protože míst v krajských domovech důchodců není dostatek,˝ řekla Právu Divinová.
Město má pro seniory, kteří jsou ještě schopni se o sebe postarat, pouze bydlení v sedmi pečovatelských domech a v penziónu pro důchodce. Starším obyvatelům Přerova, jejichž zdravotní stav vyžaduje i ošetřovatelskou péči, tak zbývá jen čekat na umístění v krajských domovech důchodců v Pavlovicích, Radkově Lhotě nebo v Tovačově. Tam jsou však dlouhodobé pořadníky a kraj tato místa přiděluje podle potřebnosti. Za deset míst v městském domově důchodců v Hranicích platí přerovská radnice poplatek 400 tisíc korun ročně.
˝Celkem jedenaosmdesát míst v novém domově důchodců bude sice málo, ale i tak jsme za ně velmi vděčni,˝ podotkla náměstkyně přerovského primátora Elena Grambličková.
O zřízení domova důchodců usilovalo vedení Přerova již druhé volební období. Měl podle dřívějších záměrů vzniknout například v prostorách bývalé porodnice, hotelu Fit, ale nakonec bylo rozhodnuto o jeho vybudování v opuštěných pavilónech základní školy v ulici Optiky, která byla zrušena již před deseti lety.
Statutární město Přerov je jediným bývalým okresním městem v Olomouckém kraji, které vlastní domov důchodců dosud nemá. Jeho vybudování měly před letošními komunálními volbami v programu všechny přerovské volební strany a sdružení.

Zdroj: Internet: PRÁVO online, autor: Bedřich Novotný – 23.11.2006

Důchodce, senior, penzista a bydlení
Důchodci, senioři, panzisté a bydlení

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

01.07.2008 21:08  Eva Slováčková

Dobrý den. CHtěla bych se informovat zda přijímáte přihlášky na pracovní pozici: Pracovník v sociálních službách. Dodatečně dodám Životopis(asi na Přerovský magistrát) Děkuji za odpověď Slováčková Eva, Tel.:777695774

Zanechte komentář: