Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Rybí tuk prospívá i důchodcům

Publikováno: 21.12.06
Počet zobrazení: 3162

Rybí tuk má dlouho pověst všeléku. Malý Eda jej musel v Obecné škole brát už před půl stoletím pravidelně. A každý z nás v dětství ho nenáviděl. Jeho sláva se ovšem v současné době opět až téměř hvězd dotýká. A šíří se. Mnohé studie prokázaly, že rabí tuk pomáhá při řadě zdravotních potíží, od astmatu až po nemoci srdce.

Možn8 si ještě vzpomínáte na to, jak jste jako školou povinní museli občas povinně nastoupit a přijmout lžičku rybího tuku s dost odpudivou chutí a vůní. Přes nespornou nechuť ke konzumaci nikdo nepochyboval o více než kladném vlivu rybího tuku na lidský organismus a moderní výzkum toto jen potvrzuje. Doba naštěstí pokročila a dnešní prodávané doplňky stravy obsahují většinou želatinové kapsle s upraveným rybím tukem, zbaveným nepříjemné chuti a zápachu a obsah kapsle se navíc rozpustí až v žaludku. Dosud nebylo jasné, jak vlastně rybí tuk funguje. Nové výzkumy postupně vedou k nalezení odpovědi a přitom naznačují, že příznivý účinek rybího tuku by mohl být ještě posílen docela obyčejným aspirinem.

Všechny nemoci, na které rybí tuk zabírá, mají něco společného: jde vždy o chronický zánět, při kterém bílé krvinky a molekulární mediátory zaplaví tkáň a mohou zde způsobit výrazné škody. Může například dojít ke zkornatění tepen, které pak často vede k infarktu anebo mrtvici.
Na českém trhu jsou v současné době i potravinové doplňky, které dětem i dospělým konzumaci rybího tuku zpříjemňují, jsou například s nejrůznějšími příchutěmi. Pro nejmenší děti je vhodný sirup či tobolky ve tvaru rybiček, školákům výrobci doporučují tobolky, které se žvýkají.

Potravinové doplňky obsahující Omega-3 odborníci doporučují dětem ve věku od tří let. Nenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro vývoj nenarozených dětí především v posledních třech měsících těhotenství. U plodu pozitivně ovlivňují zejména vývoj mozku, oční sítnice a spermií. Po narození je děti získávají v mateřském mléku. U dospělých kyseliny Omega-3 pozitivně ovlivňují činnost srdce a slouží jako prevence mozkových příhod a infarktu, blahodárně působí také na pohybový aparát, snižují hladiny cholesterolu. Pomáhají dokonce i onkologickým pacientům a snižují nebezpeří vzniku rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu.
Rybí tuk je vhodný také pro sportovce. Ač excelují na světových sportovištích, trpí mnozí dušností a mají problémy s dýcháním. A tak přední sportovci si dnes dopřávají komfort rybího tuku obsaženého v malých kapslích.

Nové poznatky o účincích rybího tuku pro sportovce pocházejí z nedávno provedené menší studie, jít se podrobili přední sportovci trpící po cvičení dušností a symptomy astmatu, na univerzitě v Indianě. Zařadili do svého jídelníčku kapsle s rybím tukem a jejich stav se začal výrazně zlepšovat.

Zdroj: časopis Senior revue, Foto: Internet

Důchodce, senior, penzista a zdraví
Důchodci, senioři, penzisté a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: