Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak si užít Vánoce při dodržování diety

Publikováno: 11.12.06
Počet zobrazení: 1519

Při představě Vánoc si téměř každý z nás představí stůl přeplněný nejrůznějšími dobrotami a oblíbenými jídly, která jsou mnohdy v přímém rozporu s doporučeními o zdravé výživě. Netíží-li nás zdravotní problémy, nemusíme složení svátečních jídelníčků příliš úzkostlivě hlídat. Ale co ti, kteří musí vzhledem ke svému onemocnění respektovat různá dietní omezení? Nabízíme vám řešení.

Podle nutriční terapeutky Věry Králové jsou statistiky neúprosné. „Každý druhý z nás má zvýšenou hladinu cholesterolu a více než polovina má váhu vyšší než odborníci doporučují. Nad skladbou vánočního menu by se tedy měla zamyslet většina z nás,“ dodává Králová.
Pokud si naservírujeme klasické štědrovečerní menu, přijmeme na posezení téměř denní doporučenou dávku energie. Jen klasický smažený kapr doplněný bramborovým salátem se rovná celodennímu příjmu u přísnější redukční diety – cca 5000 kJ. Dáme-li si ještě zahuštěnou rybí polévkou a na závěr kousek vánočky, přibližuje se hodnota naší večeře k 8000 kJ. A pak je tu ještě vánoční cukroví a ruku na srdce, nikdy nezůstane u ochutnání jednoho kousku. Navíc je tradicí připravovat cukroví již od začátku prosince, štědrovečerní večeře je tak mnohdy pouze vyvrcholením měsíčního „ochutnávání“. Jestliže patříme k polovině méně šťastných, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu nebo nadváhu, musíme nad stravou daleko více přemýšlet.

Pro lidi, jenž dodržují dietní omezení a nechtějí se ošidit o štědrovečerní atmosféru, doporučuje Věra Králová dodržovat následující zásady.

Štědrovečerní polévka
Chceme-li odlehčit štědrovečerní polévku, ať už je to rybí, hrachová či jiná, nebudeme ji zahušťovat moukou či jíškou, ale použijeme lisovanou zeleninu (hodí se i brambory). V případě rybí polévky nemusíme zahušťovat vůbec. A na závěr, pro vylepšení chuti, můžeme přidat do hotové polévky lžíci Flory s vlákninou. Takto připravenou polévkou snížíte množství energie o téměř 300 kJ a tuků o 4 g.

Bramborový salát
Každý má svůj oblíbený recept – někdo klasický bramborový (brambory, hrášek, mrkev, okurka, cibule a „pojidlo“), někdo přidává více zeleniny, další používá pouze brambory a cibuli. Často se do salátu přidává také uzenina a vařené vejce. Dochucení a spojení salátu je také různorodé – od hořčice, přes ocet až k tradiční majonéze.

Jak udělat z tradičního salátu lehký salát?

- Majonézu nahraďte lehkou omáčkou s jogurtem.

- Nebojte se experimentovat – výborně chutná i salát spojený směsí citrónové šťávy, hořčice a panenského olivového oleje.

- Redukční a nízkocholesterolovou variantu salátu docílíte také vynecháním uzeniny a vařených vajec.

Budeme-li se držet všech výše uvedených úprav, ze salátu, který obsahuje v jedné porci 2612 kJ, téměř 49 g tuku a 145 mg cholesterolu salát, můžeme udělat jiný, který chutná stejně dobře a jeho hodnoty jsou o poznání výhodnější – 868 kJ, 2,8 g tuků a 6 mg cholesterolu!

Kapr

Kapr nemusí být za každou cenu smažený. Kapra, ale i kteroukoli jinou rybu, můžeme upravit tak, že z ní uděláme svěží lehké jídlo. Ryba výborně chutná např. lehce podušená na menším množství rostlinného tuku (Flora 70 %), doplněná oblíbeným kořením či pečená v alobalu s bylinkami.

Pokud však neodoláte smažení, mějte na paměti alespoň tyto zásady:

* Na smažení vždy použijte tuk čerstvý – 100 % rostlinné tuky nebo olej vhodný na smažení.

* Dbejte na to, aby tuk byl dostatečně rozehřátý, ale nepřepaloval se (dáte-li potravinu do nerozehřátého tuku, tak Vám tuk nasaje, přepálením se tuk i smažená potravina znehodnocují). Přepálení poznáte tak, že se nad nádobou s tukem objeví namodralý dým.

* Po usmažení odstraňte přebytečný tuk z potraviny buď vysušením ubrouskem nebo ponořením usmažené potraviny na několik sekund do vroucí vody.

* Při přípravě ryby v alobalu se může množství energie a tuku snížit o polovinu!

A ještě obecné zásady:

* Také o Vánocích se snažte jíst pravidelně a jídlo si rozdělte do cca 4 – 5 denních dávek, nezapomeňte do jídla započítávat i snězené vánoční cukroví

* Dodržujte pitný režim, vypijte 2,5 – 3 litry tekutin nejlépe v neslazené podobě.

* *Dbejte na to, aby strava byla co nejpestřejší.

* Vybírejte si potraviny a pokrmy se sníženým množstvím tuků (nízkotučné mléčné výrobky – sýry do 30 % t. v s., jogurty do 2 % t. v s., kvalitní rostlinné tuky se sníženým množstvím tuků – př. Flora light 40 %).

* Nahraďte živočišné tuky rostlinnými (živočišné tuky obsahují cholesterol a složení jejich mastných kyselin podporuje zvyšování cholesterolu v krvi. Naopak tuky rostlinného původu podporují jeho snižování, cholesterol neobsahují a Flora pro.activ ho dokonce dokáže výrazně snížit).

* I v době cukroví je vhodné ve své stravě preferovat potraviny, které jsou bohaté na vlákninu (luštěniny, zelenina, ovoce, celozrnné pečivo apod.).

* Nebojte se ozdravit a odlehčit i typická česká vánoční jídla.

* Vychutnejte si vánoční pohodu bez stresu, ale nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu, vždyť takto si budete moci dopřát vánoční cukroví bez výčitek svědomí; stačí si zajít na svižnou procházku, na běžky, nebo si místo sledování televize jít postavit sněhuláka.

Tipy na vánoční cukroví a sváteční pokrmy tradiční i méně obvyklé najdete také na flora.cz.

Zdroj: Internet: Novinky.cz

Důchodce, senior, penzista a zdraví
Důchodci, senioři, panzisté a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: