Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Jak si užít Vánoce při dodržování diety
Podle nutriční terapeutky Věry Králové jsou statistiky neúprosné. „Každý druhý z nás má zvýšenou hladinu cholesterolu a více než polovina má váhu vyšší než odborníci doporučují. Nad skladbou vánočního menu by se tedy měla zamyslet většina z nás,“ dodává Králová.
Pokud si naservírujeme klasické štědrovečerní menu, přijmeme na posezení téměř denní doporučenou dávku energie. Jen klasický smažený kapr doplněný bramborovým salátem se rovná celodennímu příjmu u přísnější redukční diety – cca 5000 kJ. Dáme-li si ještě zahuštěnou rybí polévkou a na závěr kousek vánočky, přibližuje se hodnota naší večeře k 8000 kJ. A pak je tu ještě vánoční cukroví a ruku na srdce, nikdy nezůstane u ochutnání jednoho kousku. Navíc je tradicí připravovat cukroví již od začátku prosince, štědrovečerní večeře je tak mnohdy pouze vyvrcholením měsíčního „ochutnávání“. Jestliže patříme k polovině méně šťastných, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu nebo nadváhu, musíme nad stravou daleko více přemýšlet.
Pro lidi, jenž dodržují dietní omezení a nechtějí se ošidit o štědrovečerní atmosféru, doporučuje Věra Králová dodržovat následující zásady.
Štědrovečerní polévka
Chceme-li odlehčit štědrovečerní polévku, ať už je to rybí, hrachová či jiná, nebudeme ji zahušťovat moukou či jíškou, ale použijeme lisovanou zeleninu (hodí se i brambory). V případě rybí polévky nemusíme zahušťovat vůbec. A na závěr, pro vylepšení chuti, můžeme přidat do hotové polévky lžíci Flory s vlákninou. Takto připravenou polévkou snížíte množství energie o téměř 300 kJ a tuků o 4 g.
Bramborový salát
Každý má svůj oblíbený recept – někdo klasický bramborový (brambory, hrášek, mrkev, okurka, cibule a „pojidlo“), někdo přidává více zeleniny, další používá pouze brambory a cibuli. Často se do salátu přidává také uzenina a vařené vejce. Dochucení a spojení salátu je také různorodé – od hořčice, přes ocet až k tradiční majonéze.
Jak udělat z tradičního salátu lehký salát?
- Majonézu nahraďte lehkou omáčkou s jogurtem.
- Nebojte se experimentovat – výborně chutná i salát spojený směsí citrónové šťávy, hořčice a panenského olivového oleje.
- Redukční a nízkocholesterolovou variantu salátu docílíte také vynecháním uzeniny a vařených vajec.
Budeme-li se držet všech výše uvedených úprav, ze salátu, který obsahuje v jedné porci 2612 kJ, téměř 49 g tuku a 145 mg cholesterolu salát, můžeme udělat jiný, který chutná stejně dobře a jeho hodnoty jsou o poznání výhodnější – 868 kJ, 2,8 g tuků a 6 mg cholesterolu!
Kapr
Kapr nemusí být za každou cenu smažený. Kapra, ale i kteroukoli jinou rybu, můžeme upravit tak, že z ní uděláme svěží lehké jídlo. Ryba výborně chutná např. lehce podušená na menším množství rostlinného tuku (Flora 70 %), doplněná oblíbeným kořením či pečená v alobalu s bylinkami.
Pokud však neodoláte smažení, mějte na paměti alespoň tyto zásady:
* Na smažení vždy použijte tuk čerstvý – 100 % rostlinné tuky nebo olej vhodný na smažení.
* Dbejte na to, aby tuk byl dostatečně rozehřátý, ale nepřepaloval se (dáte-li potravinu do nerozehřátého tuku, tak Vám tuk nasaje, přepálením se tuk i smažená potravina znehodnocují). Přepálení poznáte tak, že se nad nádobou s tukem objeví namodralý dým.
* Po usmažení odstraňte přebytečný tuk z potraviny buď vysušením ubrouskem nebo ponořením usmažené potraviny na několik sekund do vroucí vody.
* Při přípravě ryby v alobalu se může množství energie a tuku snížit o polovinu!
A ještě obecné zásady:
* Také o Vánocích se snažte jíst pravidelně a jídlo si rozdělte do cca 4 – 5 denních dávek, nezapomeňte do jídla započítávat i snězené vánoční cukroví
* Dodržujte pitný režim, vypijte 2,5 – 3 litry tekutin nejlépe v neslazené podobě.
* *Dbejte na to, aby strava byla co nejpestřejší.
* Vybírejte si potraviny a pokrmy se sníženým množstvím tuků (nízkotučné mléčné výrobky – sýry do 30 % t. v s., jogurty do 2 % t. v s., kvalitní rostlinné tuky se sníženým množstvím tuků – př. Flora light 40 %).
* Nahraďte živočišné tuky rostlinnými (živočišné tuky obsahují cholesterol a složení jejich mastných kyselin podporuje zvyšování cholesterolu v krvi. Naopak tuky rostlinného původu podporují jeho snižování, cholesterol neobsahují a Flora pro.activ ho dokonce dokáže výrazně snížit).
* I v době cukroví je vhodné ve své stravě preferovat potraviny, které jsou bohaté na vlákninu (luštěniny, zelenina, ovoce, celozrnné pečivo apod.).
* Nebojte se ozdravit a odlehčit i typická česká vánoční jídla.
* Vychutnejte si vánoční pohodu bez stresu, ale nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu, vždyť takto si budete moci dopřát vánoční cukroví bez výčitek svědomí; stačí si zajít na svižnou procházku, na běžky, nebo si místo sledování televize jít postavit sněhuláka.
Tipy na vánoční cukroví a sváteční pokrmy tradiční i méně obvyklé najdete také na flora.cz.
Zdroj: Internet: Novinky.cz
Důchodce, senior, penzista a zdraví
Důchodci, senioři, panzisté a zdraví