Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mozek umí částečně napravit škody, které mu způsobil alkohol

Publikováno: 30.12.06
Počet zobrazení: 1511

Přehnaná konzumace alkoholu poškozuje mozkové buňky, ale mozek může tyto škody částečně napravit, informoval v pondělí mezinárodní tým výzkumníků. Vědci zároveň upozornili, že je v zájmu alkoholiků co nejdříve být opět střízliví, protože čím déle pokračují v intenzivním pití, tím méně je pravděpodobné, že se mozku podaří se regenerovat.

„Zásadním poselstvím tohoto výzkumu je, že alkoholikům se vyplatí abstinence, protože mozek získá zpět trochu hmoty a lépe funguje,“ sdělil doktor Andreas Bartsch z německé univerzity ve WĂźrzburgu.
Nezřetelná výslovnost, zastřený zrak a neschopnost stabilní chůze mohou nastat již po několika málo skleničkách, ale chronické zneužívání alkoholu může napáchat mnohem trvalejší škody a vyvolat všeobecně špatný zdravotní stav. Pokusy ukázaly, že alkohol může narušit vývin nových mozkových buněk u dospělých. Přílišná konzumace alkoholu v těhotenství může poškodit vývoj mozku dítěte.

Bartsch společně s výzkumníky z Německa, Británie, Švýcarska a Itálie zjistil regenerativní schopnosti mozku na základě měření objemu, tvaru a funkcí mozku 15 alkoholiků a alkoholiček v období sedmi týdnů od začátku konzumace alkoholu a zejména od chvíle, kdy naopak přestali pít.
S využitím sofistikovaných skenovacích přístrojů změřili, že po 38 dnech abstinence se objem mozku u pacientů zvětšil v průměru o dvě procenta.
„Pouze jeden pacient s nejdelším obdobím závislosti na alkoholu měl lehce menší objem mozku,“ řekl Bartsch, jehož poznatky jsou zveřejněny v internetovém časopisu Brain.
Zkoumaní dobrovolníci se zlepšili i v testech zaměřených na soustředěnost a pozornost a měli větší množství chemických látek souvisejících s funkcí mozkových buněk. Všichni pacienti přestali pít bez nutnosti nasazení protialkoholické léčby.
„Zdá se, že lidský mozek, a to zejména bílá mozková hmota, má opravdovou schopnost sebeobnovy,“ dodal Bartsch.

Zdroj: Internet>ČTK, iDNES.cz

Důchodce, důchodci, senior, senioři, seniorům, penzista

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: