Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

První internetové volby na světě ohlašuje Estonsko

Publikováno: 28.12.06
Počet zobrazení: 1148

Pobaltské Estonsko uspořádá 4. března jako zřejmě první země na světě celostátní parlamentní volby s hlasováním po internetu. Oznámil to ve středu večer estonský ministr zahraničí Urmas Paet s tím, že země vyzvala Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby vyslala na tyto volby pozorovatele, kteří by potvrdili regulérnost jejich průběhu.

TALLIN – „Hlasování po internetu je novinka, přinejmenším v celé oblasti působení OBSE,“ řekl šéf estonské diplomacie. „Proto žádáme Úřad pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR), což je orgán OBSE pověřený sledovat svobodnost a rovnost voleb ve všech 56 členských zemích organizace, aby zvážil možnost březnové parlamentní volby v Estonsku monitorovat,“ dodal ministr podle agentury AFP.

Estonští voliči budou mít možnost hlasovat po internetu buď z domova, pokud jsou tímto moderním komunikačním prostředkem vybaveni, případně z jakéhokoli internetového terminálu vybaveného elektronickou čtečkou dokladů. Estonci již loni na podzim hlasovali tímto způsobem v dílčích komunálních volbách. Tentokrát je to ale poprvé, co internetové volby budou na celostátní úrovni.

V praxi není elektronické hlasování složité. Je třeba se posadit k počítači, přiložit občanku ke scanneru a otevřít si internetovou volební stránku. Objeví se profily kandidátů daného volebního okrsku. Pak už stačí s pomocí myši kliknout na některého z nich a volbu potvrdit zadáním PIN kódu.

Nejdůležitější rozdíl oproti běžné volební proceduře spočívá v tom, že volič může až do ukončení hlasování své rozhodnutí změnit. Pro bezpečnost udělaly estonské úřady vše, systém nechaly prověřovat i hackery. Jednotlivé součásti systému nejsou vzájemně propojeny, servery střeží policie a ústřední počítač, který provede konečné sčítání elektronických hlasů, není napojen na internet.

Zdroj: Internet: ČTK

Důchodce, senior, penzista a společnost
Důchodci, senioři, penzisté a společnost

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: