Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička peče vánočku
Klasické vánočí těsto
Suroviny na 10 porcí:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 100 g pískového cukru
- 1 dcl mléka
- 150 g Rama Creme Bonjour máslová pochoutka
- 1 vejce
- 2 žloutky
- špetku soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/4 l Rama Cremefine na šlehání
- špetku muškátového oříšku
- špetku hřebíčku
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst mandlí
Postup přípravy:
Mouku prosijeme a dáme na teplé místo nahřát. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme část cukru a malé množství vlahého mléka a mouky. Zamícháme a necháme náležitě vykynout. Do mouky vlijeme rozpuštěnou Ramu, přidáme vejce, žloutek, sůl a malé množství nastrouhaného koření, cukr a vanilkový cukr. Vlijeme vykynutý kvásek a dle potřeby vlažnou Ramu Cremefine.
Vše důkladně mícháme tak dlouho, dokud se na těstě netvoří „puchýře“ a nelepí se na vařečku. Nakonec vmícháme dle chuti drcené mandle, rozinky a pokrájené kandované ovoce. Nádobu s těstem zakryjeme a necháme dobře vykynout. Poté těsto rozdělíme na 9 dílů. Spodní část spleteme ze 4 dílů, střed ze 3 dílů a vrchní část stočíme ze dvou. Vánočku potřeme směsí žloutku a mléka. Přizdobíme mandlemi a dáme na vymazaný plech, kde necháme vánočku ještě vykynout. Nakonec zvolna upečeme ve vyhřáté troubě do zlatohněda.
VARIACE
Diabetická vánočka
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g měkkého netučného tvarohu
- 2 žloutky
- 12 lžic mléka
- 8 lžic oleje Bertolli Classico
- 4 odměrky Kandisinu
- 20 g rozinek
- 1,5 prášku do pečiva
- špetka soli, citronová kůra
Všechny přísady zpracujeme v těsto a dobře prohněteme. Těsto rozdělíme na 9 dílů, ze kterých vytvoříme válečky v délce asi 40 cm. Uděláme z nich pletenečky na tříposchoďovou vánočku, která se uplete běžným způsobem. Vánočku potřeme bílkem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 15 minut při teplotě 225 stupňů Celsia a posléze dopečeme 20 minut při teplotě 200 stupňů Celsia.
Tvarohová vánočka
- 25 dkg tvarohu
- 15 dkg Hera
- 15 dkg moučkového cukru
- 50 dkg hladké mouky
- 2 vejce
- 0,5 dcl mléka
- 2 lžíce rumu
- 2 sáčky prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- dle potřeby rozinky, mandle, citronová kůra
Nejprve v robotu smícháme tvaroh, Heru, moučkový a vanilkový cukr společně s vejci, mlékem a rumem. Do směsi poté vmísíme rozinky, mandle a citronovou kůru a ručně hladkou mouku a prášek do pečiva. Těsto nemusíme nechávat kynout ani odpočinout – hned upleteme vánočku a můžeme dát péct cca na 180° (později zmírníme).
Vánočka z hladké mouky
- 500 g hladké mouky
- 40 g kvasnic
- 250 ml mléka
- 120 g Hera
- 2 žloutky
- 1 vejce
- špetku soli
- 1/2 lžičky mletého anýzu
- 1/2 lžičky citronové kůry
- hrst rozinek
- 2 hrsti cukru
Z mléka, kvasnic a lžíce cukru utvoříme kvásek. Rozpustíme Heru, necháme trochu vychladnout. Vše smícháme a propracujeme. Až se nám těsto nebude lepit na mísu a vařečku, přikryjeme utěrkou a dáme kynout asi na 1,5 hod. Po vykynutí rozdělíme na devět dílů a upleteme vánočku. Pečeme dozlatova při 175°C.
Bochánek nebo vánočka bez vajec
- 600 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 60 g cukru
- 90 g Rama Creme Bonjour máslová pochoutka
- 3/8 l vlažného mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 30 g kvasnic
- 1/2 vejce na potření
- 1 hrst sekaných mandlí, rozinek
Z mléka, kvasnic, cukru uděláme kvásek, který pak zapracujeme se zbylými přísadami-kromě mandlí. Pořádně propracujeme a necháme hodinu kynout. Pak vytvoříme bochánek, který potřeme vajíčkem, posypeme plátky mandlí, uprostřed rozstřihneme do kříže.
Vánočka Dr. Oetker
- 1 balení Buchty Dr. Oetker
- 30 g cukru krupice
- 100 ml oleje Bertolli Classico
- 200 ml teplé vody
- 1 celé vejce
- 5 g rozinek-namočené v rumu
- 5 g mandlí-loupaných, sekaných
Těsto připravíme podle návodu na obalu pečící směsi Buchty, přidáme cukr, olej, vejce, vodu. Zaděláme v hladké těsto, zaprášíme moukou a necháme kynout na teplém místě asi 45-90min. Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál, přidáme mandle a rozinky- nějaké mandle si můžeme nechat na vršek vánočky na ozdobu. Těsto rozdělíme na 3 větší a 3 menší části a z nich vyválíme válečky. Ze tří silnějších upleteme cop, na který položíme cop upletený se slabších válečků. Aby se vánočka nezhroutila, napícháme do horní části ze stran párátka nebo kousky špejle. Povrch potřeme vejcem a můžeme posypat zbytkem mandlí. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 min. Pokud chceme mít jistotu, že je vánočka správně upečená, můžeme doprostřed píchnout špejlí a pokud se na ní těsto už nelepí, je hotovo.
Zdroj: Internet: Novinky.cz, Nadoma.cz
Seniorka, důchodkyně, penzistka a domácnost