Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Vnitřní zahřívání v zimě
První horké nápoje s obsahem alkoholu spatřily světlo světa už v dobách, kdy procesem kvašení poprvé vznikl sám alkohol. Nejdelší tradici mají svařené víno a punč.
Punč pochází původně z Indie a připravoval se z pěti ingrediencí – z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. A protože v Indii se pět řekne „panč“, Angličané si ho půjčili. Pozměnili jej na punch a jméno pro nový horký nápoj bylo na světě. Horký punč zcela jistě zahřeje a povzbudí organismus. Příprava punče je velice snadná, vše smícháme a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Nápoj podáváme horký ve vyšších silnostěnných sklenkách.
Na přípravu Anglického punče potřebujeme:
- 1l bílého vína,
- 0,5l vodky,
- 1 dl rumu,
- 3 balíčky vanilkového cukru,
- 80 g cukru,
- šťáva z 1 citronu.
Jablečný punč je také vynikající. Potřebujeme:
- 0,5 l bílého vína,
- 0,5 ml jablečného moštu,
- 2 lžíce tekutého medu,
- 2 hřebíčky,
- celou skořici, hvězdičku badyánu,
- lžíci citrónové šťávy,
- 1 jablko,
- 0,5 dl rumu.
Oloupané, nakrájené jablko dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní suroviny mimo rumu a společně přivedeme k varu. Poté odstavíme z plotýnky a necháme dalších 15 minut louhovat. Na závěr přidáme rum a punč přecedíme do sklenic.
V mnoha částech světa patří k tradičním svátečním nápojům svařené víno. Zrodilo na válečném poli. Zahřívali se jím prokřehlí vojáci v zákopech a nejspíš si jeho prostřednictvím také dodávali odvahu. Pro nás je pro zahřátí i lahodnou chuť vítaným společníkem po celou zimu.
Na tradiční svařák potřebujeme:
- 0,75l červeného vína,
- 4 hřebíčky,
- 1 celou skořici,
- 100 ml cukru,
- 50g opraných hrozinek,
- proužky oloupané kůry z pomeranče.
Víno přelijeme do nerezového hrnce, přidáme ostatní ingredience a zahřejeme. Pozor, nevaříme. Necháme přibližně 15 minut odstát a před servírováním opět ohřejeme.
Další lákavý recept, který můžete vyzkoušet: Horké jablíčko. Potřebujete:
- 350 ml červeného vína,
- 350 ml jablečného džusu,
- 120 g pískového cukru,
- citron, jablko,
- koření na svařené víno.
Jablečný džus, víno a cukr ohřejte, přidejte citron pokrájený na plátky a koření do svařeného vína. Nechte asi 15 minut odstát a zahřejte. Do sklenic rozdělte kostičky oloupaného a jádřince zbaveného jablka a zalijte horkou tekutinou. Sklenice můžete ještě přizdobit kolečkem citronu.
Grog je u nás velmi oblíbený teplý nápoj. Většina z nás si ho spojuje s vůní a chutí rumu. Grog dostal jméno podle žíznivého námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, což v hantýrce znamená rum ředěný vodou. Grog se však připravuje i z jiných lihovin než je rum – např. z brandy, whisky a koňaku. Aby grog dostal opravdu tu správnou chuť, nebojte se na dochucení použít koření, ovocné sirupy, včelí med, citrónovou nebo bezinkovou šťávu , vanilkový cukr a další různé ingredience podle vaší chuti a fantazie.
Na Švédský grog potřebujeme:
- 60 g rozinek,
- 10 oloupaných mandlí,
- 700 ml červeného vína,
- 250 ml brandy nebo koňaku,
- 150 až 200 g pískového cukru,
- 3 hřebíčky,
- kousek celé skořice, kousek vanilky.
Do nahřátých silnostěnných sklenic rozdělíme propláchnuté rozinky a oloupané mandle. Víno, koňak nebo brandy, cukr, hřebíčky, skořici a vanilku přivedeme k varu. Odstavíme a přes sítko nalijeme do připravených sklenic.
Dnes je nabídka horkých alkoholických nápojů nesmírně široká.
Lavina
- 1 dílu Becherovky,
- 2 dílů červeného vína,
- 1 dílu vody,
- dílu citronové šťávy
- a dílu medu nebo cukru.
Vše zahřejte na 50-60 °C, ozdobte tyčinkou skořice a plátkem citronu a nechte působit.
Becherovka grog
- 4 cl Becherovky,
- 12 cl horké vody,
- cukr dle chuti,
- limetová sťáva.
Skleničku ozdobte plátkem limety nebo citronu.
Hot Irish
- 4 cl irské whisky,
- horká voda,
- limetová šťáva,
- třtinový cukr,
- plátek citronu na ozdobu.
Irish Coffee
- do kávy přidejte,
- 4 cl irské whisky,
- napěněné mléko,
- třtinový cukr.
Lákavě na oko pak působí dozdobení zrnky kávy.
Zdroj: Internet: Novinky.cz – 15.12. 2006
Důchodce, senior, penzista a zdraví
Důchodci, senioři, panzisté a zdraví