Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vnitřní zahřívání v zimě

Publikováno: 20.12.06
Počet zobrazení: 1537

V momentě, kdy rtuť na teploměru klesne hluboko pod nulu, je nejvyšší čas začít pracovat na vnitřním zahřívání. To znamená poohlédnout se po nových zajímavých recepturách na horké nápoje, které nám rozproudí krev v žilách.

První horké nápoje s obsahem alkoholu spatřily světlo světa už v dobách, kdy procesem kvašení poprvé vznikl sám alkohol. Nejdelší tradici mají svařené víno a punč.
Punč pochází původně z Indie a připravoval se z pěti ingrediencí – z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. A protože v Indii se pět řekne „panč“, Angličané si ho půjčili. Pozměnili jej na punch a jméno pro nový horký nápoj bylo na světě. Horký punč zcela jistě zahřeje a povzbudí organismus. Příprava punče je velice snadná, vše smícháme a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Nápoj podáváme horký ve vyšších silnostěnných sklenkách.

Na přípravu Anglického punče potřebujeme:
- 1l bílého vína,
- 0,5l vodky,
- 1 dl rumu,
- 3 balíčky vanilkového cukru,
- 80 g cukru,
- šťáva z 1 citronu.

Jablečný punč je také vynikající. Potřebujeme:
- 0,5 l bílého vína,
- 0,5 ml jablečného moštu,
- 2 lžíce tekutého medu,
- 2 hřebíčky,
- celou skořici, hvězdičku badyánu,
- lžíci citrónové šťávy,
- 1 jablko,
- 0,5 dl rumu.
Oloupané, nakrájené jablko dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní suroviny mimo rumu a společně přivedeme k varu. Poté odstavíme z plotýnky a necháme dalších 15 minut louhovat. Na závěr přidáme rum a punč přecedíme do sklenic.

V mnoha částech světa patří k tradičním svátečním nápojům svařené víno. Zrodilo na válečném poli. Zahřívali se jím prokřehlí vojáci v zákopech a nejspíš si jeho prostřednictvím také dodávali odvahu. Pro nás je pro zahřátí i lahodnou chuť vítaným společníkem po celou zimu.

Na tradiční svařák potřebujeme:
- 0,75l červeného vína,
- 4 hřebíčky,
- 1 celou skořici,
- 100 ml cukru,
- 50g opraných hrozinek,
- proužky oloupané kůry z pomeranče.
Víno přelijeme do nerezového hrnce, přidáme ostatní ingredience a zahřejeme. Pozor, nevaříme. Necháme přibližně 15 minut odstát a před servírováním opět ohřejeme.

Další lákavý recept, který můžete vyzkoušet: Horké jablíčko. Potřebujete:
- 350 ml červeného vína,
- 350 ml jablečného džusu,
- 120 g pískového cukru,
- citron, jablko,
- koření na svařené víno.
Jablečný džus, víno a cukr ohřejte, přidejte citron pokrájený na plátky a koření do svařeného vína. Nechte asi 15 minut odstát a zahřejte. Do sklenic rozdělte kostičky oloupaného a jádřince zbaveného jablka a zalijte horkou tekutinou. Sklenice můžete ještě přizdobit kolečkem citronu.

Grog je u nás velmi oblíbený teplý nápoj. Většina z nás si ho spojuje s vůní a chutí rumu. Grog dostal jméno podle žíznivého námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, což v hantýrce znamená rum ředěný vodou. Grog se však připravuje i z jiných lihovin než je rum – např. z brandy, whisky a koňaku. Aby grog dostal opravdu tu správnou chuť, nebojte se na dochucení použít koření, ovocné sirupy, včelí med, citrónovou nebo bezinkovou šťávu , vanilkový cukr a další různé ingredience podle vaší chuti a fantazie.

Na Švédský grog potřebujeme:
- 60 g rozinek,
- 10 oloupaných mandlí,
- 700 ml červeného vína,
- 250 ml brandy nebo koňaku,
- 150 až 200 g pískového cukru,
- 3 hřebíčky,
- kousek celé skořice, kousek vanilky.
Do nahřátých silnostěnných sklenic rozdělíme propláchnuté rozinky a oloupané mandle. Víno, koňak nebo brandy, cukr, hřebíčky, skořici a vanilku přivedeme k varu. Odstavíme a přes sítko nalijeme do připravených sklenic.

Dnes je nabídka horkých alkoholických nápojů nesmírně široká.
Lavina
- 1 dílu Becherovky,
- 2 dílů červeného vína,
- 1 dílu vody,
- dílu citronové šťávy
- a dílu medu nebo cukru.
Vše zahřejte na 50-60 °C, ozdobte tyčinkou skořice a plátkem citronu a nechte působit.

Becherovka grog
- 4 cl Becherovky,
- 12 cl horké vody,
- cukr dle chuti,
- limetová sťáva.
Skleničku ozdobte plátkem limety nebo citronu.

Hot Irish
- 4 cl irské whisky,

- horká voda,

- limetová šťáva,

- třtinový cukr,

- plátek citronu na ozdobu.

Irish Coffee
- do kávy přidejte,
- 4 cl irské whisky,
- napěněné mléko,
- třtinový cukr.
Lákavě na oko pak působí dozdobení zrnky kávy.

Zdroj: Internet: Novinky.cz – 15.12. 2006

Důchodce, senior, penzista a zdraví
Důchodci, senioři, panzisté a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: