Dnes je 25.10.2024, Svátek má Beáta, zítra Erik

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Akutní respirační onemocnění hrozí i seniorům

Publikováno: 16.01.07
Počet zobrazení: 1840

Akutní respirační infekce patří mezi nejčetnější onemocnění prakticky na celém světě, ale v žádné zemi není zaveden přesný systém jejich hlášení. V České republice existuje hlášení ARO (akutní respirační onemocnění), které však nerozlišuje etiologii těchto onemocnění a lze předpokládat, že velká většina těchto onemocnění je virového původu.

Počet respiračních infekcí je České republice velmi vysoký a opakovaně v několikaletých intervalech dosahuje hodnot až přes 7 000 na 100 000 obyvatel za rok. Tyto zvýšené počty respiračních onemocnění korelují se zvýšenými počty pneumonií. Etiologie (nauka o vnějších i vnitřních příčinách) respiračních onemocnění však není určena u třetiny až poloviny onemocnění.

Zdroj: Většinou člověk.

Klinické příznaky:
Nejběžnějšími rannými příznaky u nemocných jsou horečka (100%), malátnost (100%), mrazení (97%), bolest hlavy (84%), bolest svalů (81%), závrať (61%), ztuhlost (55%), kašel (39%), bolest v krku (23%) a rýma (23%).
V mnoha případech pacienti často pozorují těžkou bolest hlavy, závrať a bolest svalů. Teplota přetrvává většinou po celou dobu průběhu tohoto onemocnění.
V jiných případech bylo pozorováno rychlé zhoršení s nízkou saturací kyslíku a akutními dýchacími obtížemi vyžadující podporu ventilátoru. Přibližně 10% pacientů vyžadovalo intenzivní lékařskou péči s rentgenovým vyšetřením plic s malým počínajícím jednostranným nálezem na plicích, který se postupně do 1-2 dní rozvinul na oboustranný generalizovaný nález s intersticiálním konfluetním infiltrátem. Rozvinuté respirační obtíže byly pozorovány u několika pacientů až v poslední fázi onemocnění. Pacienti mohou mít normální krevní obraz.

Cesta přenosu:
Bakteriální akutní respirační onemocnění jsou přenášeny jako kapénkové nákazy, onemocnění se přenáší vzduchem.

Inkubační doba:
Inkubační doba je většinou krátká, pouze několik dnů.

Odbobí nakažlivosti:
Období nakažlivosti může být dlouhé, zejména u bezpříznakových nosičů. Po zahájení terapie účinnými antibiotiky nakažlivost končí během 24-48 hodin.

Léčba:
Hospitalizovaní pacienti byli léčeni antibiotiky, buď samostatně nebo v kombinaci s s jinými léčivy. K žádnému klinickému zlepšení nedošlo po léčbě antibiotiky. Intenzivní a dobrá podpůrná léčba, s nebo bez antivirového přípravku, vede rovněž ke zlepšení prognózy. Ačkoli počet pacientů, kteří byli propuštěni z nemocniční léčby, je dosud malý, poměr mezi těmi, kteří vyžadovali intenzivní léčbu před a po kritické fázi onemocnění je významný. Všechny osoby pečující o tyto pacienty musí být chráněny rouškou.

Jak se chránit?
Uvidíte-li někoho, komu je očividně špatně, kašle, vzdalte se z jeho dosahu minimálně dva metry a více a vyvarujte se fyzického kontaktu. Nejdůležitější je časté mytí rukou mýdlem a vodou a požívání čistících prostředků na bázi alkoholu. Můžete také omezit doteky očí, nosu a úst neumytou rukou a povzbuzujte lidi okolo vás, aby si zakrývali nos a ústa kapesníkem, budou-li kašlat nebo kýchat.
Také se doporučuje přednostní očkování proti chřipce u ohrožených skupin obyvatelstva, u kterých se mohou vyskytnou vážné komplikace chřipky a dále u zdravotníků, kteří o ně pečují. Takto zaměřené očkování je nejúčinnější strategií pro omezení zdravotní zátěže v souvislosti s chřipkou a maximalizací užitku z omezeného množství dostupné očkovací látky.

Zdroj: Internet: Zdravcentra, Nechte se očkovat

Téma: Důchodce a zdraví, důchodci, důchod, senior, senioři, penzista, penze

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: