Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchodci, bojíte se dědičných onemocnění?

Publikováno: 11.01.07
Počet zobrazení: 2754

Nechte si otestovat svoje geny. Trpí některý z Vašich příbuzných trombofilií nebo třeba cystickou fibrózou? Bojíte se, že tyto nemoci postihnou i Vás? Není nic jednoduššího, než si nechat otestovat DNA a zjistit, zda máte k některému z dědičných onemocnění sklony. Už i to dokáže dnešní vyspělá medicína.

Fenylketonurie, cystická fibróza, hemochromatóza či trombofilie jsou jen některé z dědičných onemocnění, jež mohou při zanedbání léčby způsobit vážné zdravotní komplikace či dokonce selhání orgánů. Dnes však lze tato onemocnění nejen včas odhalit, ale dokonce na základě speciálních testů DNA předem zjistit, zda má člověk k těmto nemocem sklony.

˝DNA získaná ze vzorků je v naší laboratoři analyzována pro zjištění přítomnosti mutace ve vybraných genech,˝ uvedl Marek Minárik ze společnosti Genomac International, která se preventivními testy DNA zabývá již několik let.
Test je prováděn ze vzorků slin získaných stěrem z ústní dutiny pomocí speciálního kartáčku. Je tedy zcela bezbolestný, a navíc si jej každý může provést sám pomocí návodu.
˝Zájemcům o test lze zaslat obálku s tímto kartáčkem a po laboratorním vyšetření pak zasíláme výsledek testu i komentářem. V případě pozitivního výsledku testu pak dáme doporučení k dalšímu lékařskému vyšetření,˝ vysvětluje doktor Minárik.
Podle něho jsou testy určeny například pro budoucí maminky za účelem prevence komplikací v těhotenství či partnerské páry zodpovědně plánující rodičovství. ˝Test také doporučujeme ženám v období menopauzy. Jeho výsledky mohou ovlivnit rozhodování o nasazení hormonálních přípravků,˝ doplnil Marek Minárik.
Preventivní testy DNA tak mohou zabránit hrozícím tragédiím. Absolvovat jednoduché vyšetření, jehož cena se pohybuje od dvou do šesti tisíc korun, se proto jednoznačně vyplatí.

Původ člověka odhalí genografický test
Genografický test, neboli test genetického původu, zjistí, jaká krev koluje ve vašich žilách. Odhalí, zda předci byli například horkokrevní Španělé nebo naopak chladní Norové. Geny jsou děděny z generace na generaci. Sice se při každém předání důkladně promíchají, určité části se ale mění jen velmi vzácně. Právě tyto ˝úseky˝ genetické informace pomohou zjistit, odkud pocházeli přeci, protože je lze porovnat s typickou šifrou lidí z různých kontinentů. Při shodě lze téměř jistě říci, že tito lidé mají navzájem společné předky.
˝Výsledky testu je geografické určení původu příslušného člověka v otcovské linii. Dá se zjistit, ve které části Evropy či jiného kontinentu se vyskytují lidé se shodnými DNA znaky jako zadavatel, a tím i dokud s největší pravděpodobností pocházejí jeho otcové,L uvedl Marek Minárik z genetické laboratoře Geomac International, který testy provádí. Různé národy a různá etnika nosí v těchto málo změněných částech genetické informace – znaky, které jsou pro ně charakteristické.
Shrnutím testu je mapa, na níž modré body zobrazují regiony původu jednotlivých genetických profilů, se kterými byl srovnáván vzorek od zadavatele testu. Červené body ukazují skupiny profilů, s kterými se zkoumané geny shodují, a kde se tedy vyskytují lidé, kteří mají společné mužské předky. Z obrázku je zřejmé, že tento konkrétní člověk se shoduje s muži žijícími v Německu a Dánsku, a proto je tedy s největší pravděpodobností v otcovské linii germánského původu.
Podle šéfa společnosti Genomac je o genografické testy mezi Čechy až nečekaně velký zájem. ˝Tyto testy doplňují módní pátrání v matrikách s cílem sestavit co nejrozsáhlejší rodokmen,˝ uvažuje Marek Minárik.

Zdroj: časopis Senior revue

Důchodce a zdraví, důchodci, senior, senioři, seniorům, penzista

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: