Dnes je 24.10.2024, Svátek má Nina, zítra Beáta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Co se prý změní v roce 2007? A budou na to třeba miliardy

Publikováno: 8.01.07
Počet zobrazení: 951

Na střední Moravě se v příštím roce bude stavět i opravovat ve velkém. Lidé se musejí připravit na zdražování, důchodci se mohou těšit na nová zařízení. Lákadlem pro přespolní budou tradiční kulturní festivaly.

1. Doprava

  • Nové silnice i tramvajová trať v Olomouci
    V říjnu příštího roku začne fungovat část takzvané západní tangenty obchvatu Olomouce, která z centra města odvede tisíce aut, usnadní cestu z Ostravy na Mohelnici a Šumperk a spojí křižovatku u Slavonína s kruhovým objezdem u hypermarketu Globus. Náklady na výstavbu 2,6 kilometru dlouhého úseku se odhadují na 1,3 miliardy korun. Definitivně bude obchvat Olomouce hotový ovšem až za pět let. Pokračovat bude rovněž oprava důležité silnice přes Červenohorské sedlo, která spojuje sever a jih Olomouckého kraje. To však v létě značně zkomplikuje dopravu, neboť cesta přes Jeseníky zůstane na čas uzavřená. Oprava potrvá 2,5 roku a přijde na 650 milionů korun.
    Přímo v Olomouci začne na jaře také rekonstrukce tramvajové trati v centru za téměř sto milionů korun. Práce by měly být hotové do konce srpna a městská doprava v krajském městě by tak měla být o něco pohodlnější.

2. Proti záplavám

  • Na protipovodňové úpravy půjdou miliardy korun
    Na více než 1,4 miliardy korun odhadují město Olomouc a Povodí Moravy stavby ve druhé etapě protipovodňových opatření na řece Moravě. Pokračovat bude stavba obtokového kanálu u teplárny za 400 milionů korun, na ni naváže například rozšiřování koryta řeky posunutím nábřežních zdí, přestavba mostů v Komenského a Masarykově ulici, vybudování hrází na Envelopě a v areálu bývalých kasáren 9. května. Na Nových Sadech chce Povodí Moravy nechat obestavět ohradou kojenecký ústav. S tím souvisí i oprava tamního mostu za čtyřicet milionů korun, který poničila jarní velká voda.
    Další protipovodňové stavby za stamiliony pokračují také na horním toku Moravy. Na Prostějovsku začne fungovat již druhé automatické čidlo, které nepřetržitě sleduje horní toky potoků a v případě nebezpečí prostřednictvím textových zpráv okamžitě varuje členy povodňové komise.

3. Ceny

  • Plyn zlevní, elektřina či jízdenky v Olomouci podraží
    Méně za plyn, více za elektřinu, někde za odpad, nájemné a městskou dopravu, zaplatí příští rok lidé v Olomouckém kraji. Plyn zlevní v průměru o tři procenta, na Prostějovsku, které plynem zásobuje Jihomoravská plynárenská, cena klesne o 5,6 procenta. Lidé tak ušetří patnáct korun za každý gigajoul tepla. Místo 468 korun s DPH budou platit 453 korun. Naopak Přerované si za teplo připlatí. I tak budou ovšem platit méně než v Prostějově.
    V Přerově i v Prostějově zdraží poplatky za odpad. Prostějov jej zvedl ze 420 na 480 korun, Přerov ze 467 na 475 korun. V obou městech bude také v roce 2007 dražší nájemné v městských bytech.
    Prostějov zdražuje o 2,60 koruny na metr čtverečný za měsíc, v Přerově obyvatelé nájemních bytů zaplatí v průměru o 200 korun za měsíc více. Olomouc zvažuje zvýšení ceny základního jízdného v městské hromadné dopravě z osmi na deset korun.

4. Stavby

  • Přibude dětský domov i zařízení pro důchodce
    Stovky milionů korun spolknou v příštím roce nejrůznější stavby a rekonstrukce na území Olomouckého kraje. Město Prostějov například dokončí již třetí dům s pečovatelskou službou, který bude mít 47 bytů a radnici přijde na 10 milionů korun, 28 milionů dá stát.
    V Přerově se zase přiblíží otevření domova důchodců. Město konečně získalo dotaci 99 milionů korun, dalších 40 dá ze svého. Na severu kraje zachránilo téměř 200 milionů korun z evropské kasy jesenický hotel Slovan. V příštím roce se rozhodne, kdo bude centrum provozovat a zda se uživí.
    V Šumperku se v roce 2007 otevře nejmodernější dětský domov v České republice. Zřizovatelem bude stát, náklady činily osmdesát milionů korun. Obyvatelé Lipníka nad Bečvou na Přerovsku a okolí se zase těší na areál pro lehkou průmyslovou výrobu a kanceláře, který vyroste ve zdejší průmyslové zóně. Mohl by dát práci až pěti stům lidí.

5. Kultura

  • Na střední Moravu budou lákat tradiční festivaly
    Také v příštím roce se tisíce lidí sjedou do Náměště na Hané u Olomouce na Zahradu, největší folkový a country festival v zemi.
    Rovněž Šumperk přivítá zájemce o blues na tradičním festivalu. Pro město Prostějov je největší událostí stoleté výročí od otevření zdejší nejvýznamnější památky – secesního skvostu Národní dům. Radnice dá na opravy restaurace pět milionů korun, více než padesát milionů již do rekonstrukce vložila v minulých letech. Olomouc čekají dva velké církevní a kulturní svátky. V roce 2007 uplyne 300 let od posvěcení kostela svatého Michala a také bude dokončena fontána u kaple svatého Jana Sarkandera. Radnice chce obě události spojit. ˝Samotné oslavy se uskuteční 5. a 6. května. Jejich vyvrcholením bude mše a posvěcení fontány,˝ řekl náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Lidé se mohou těšit i na vyhlášený jazzový festival v Přerově.

Zdroj: Internet: MFDNES online – autor: Michal Šverdík

Důchodce, důchodci, senior, senioři, seniorům, penzista

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: