Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Evropský týden ve znamení rakoviny děložního čípku

Publikováno: 21.01.07
Počet zobrazení: 1345

Týden od 21. do 27. ledna se stane Evropským týdnem rakoviny děložního čípku. Této zákeřné nemoci v evropských zemích podlehne ročně okolo třiceti tisíc žen. Nedávný celoevropský výzkum ukázal, že 75 procent žen potřebuje o rakovině děložního čípku více informací. Česká republika se do této osvětové akce zapojí také, protože podobné výsledky přinesl i průzkum mezi českými ženami.

O této zákeřné nemoci je třeba informovat co nejvíce žen a zároveň je třeba je přesvědčit, že pravidelný screening ve formě stěru z čípku je naprostým minimem, které pro sebe a své zdraví mohou udělat, uvedl předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.
Podle předsedy Ligy proti rakovině Zdeňka Dienstbiera je pravidelný screening při vyhledávání rakoviny děložního čípku nejefektivnější a ženy na něj mají nárok ze zdravotního pojištění. Díky screeningu lze rozpoznat změny na děložním čípku v již velmi raném stadiu onemocnění, a začít tak s efektivní léčbou ve chvíli, kdy je naděje na plné uzdravení.

Rakovině děložního čípku je možné předejít očkováním
Rakovina děložního čípku je infekční onemocnění a způsobuje ji lidský papilloma vir, který se přenáší sexuálním stykem. Během života se s touto infekcí setká 80 procent žen, ale organismus většiny z nich se s ním dokáže vypořádat. Přesto na tento typ rakoviny umírá v České republice ročně 400 až 500 žen.
Celkově je známo více než 200 typů lidských papilloma virů. Sexuálním stykem se přenáší zhruba 35 z nich a dva typy způsobují tři čtvrtiny karcinomů děložního čípku. Právě před těmito typy může ženy ochránit očkování. Vakcína působí nejlépe na mladé dívky ve věku do 26 let. V letošním roce by se měla na trhu objevit i druhá očkovací látka vhodná pro všechny ženy.

Zdroj: Internet: Novinky.cz

Téma: Zdraví pro důchodce, pro seniory, důchodci, senior, senioři, penzista, penze

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: