Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak nenaletět při nákupu citrusů – rady pro důchodce

Publikováno: 19.01.07
Počet zobrazení: 1767

Zdraví a citrusy jsou pojmy úzce spjaté. Kromě vitamínu C přinášejí do organismu také pektin, rozpustnou vlákninu, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Šťáva z citrónu obsahuje navíc olej, který povzbuzuje činnost jater, a mírní tak často i revmatické potíže.

Citrusy zažívají v zimě prodejní boom, zákazníci ale občas zaváhají nad plody se světlejšími nebo nazelenalými plochami na kůře. Jak jsme se však dozvěděli na České zemědělské a potravinářské inspekci, tato odchylka není na závadu, pokud nepřesahuje stanovené limity.
Například u mandarinek nesmí převýšit třetinu povrchu, u pomerančů pětinu. Takové plody nejsou nezralé ani méně kvalitní, jenže v místech, kde se vzájemně dotýkaly, zůstalo při umělém odzeleňování zachováno jejich původní zbarvení.

Zákazník by měl ale zbystřit, pokud u citrusů nabízených v síťce objeví byť jen jeden jediný nahnilý nebo plísní zasažený plod. Taková koupě se nevyplatí, i kdyby byla cena sebelákavější. Zdraví nebezpečné toxiny se totiž už mohly rozšířit i do zatím zdánlivě ještě zdravých plodů.
V zimě by měl člověk také oželet nákup citrusů na venkovním tržišti nebo u stánku. Nízké teploty plody často poškodí, což zákazník nemusí poznat. Vady se totiž projeví až doma, po vyrovnání teploty ovoce a okolního prostředí. Mráz zcela poničí rostlinná pletiva, takže dojde k nežádoucím smyslovým a mikrobiologickým změnám. Plod ztratí barvu, změní chuť a nedá se jíst.

Odborníci také doporučují:
* Nekupovat citróny a grepy se změklou kůrou. Takové plody jsou méně šťavnaté. K uvolňování slupky totiž dochází při pokročilejší zralosti, kdy už dužnina začíná vysychat.
* Po oloupání umýt ruce. Mělo by se stát běžným hygienickým návykem, že si po oloupání pomeranče, mandarinky nebo grepu člověk hned umyje ruce. Ulpívající šťáva z kůry totiž obsahuje nejvíc zbytků ochranných chemických přípravků, které se při pěstování a přepravě citrusů používají.

Ovoce štěstí a lásky
V kulinářské magii se citrusy považují za plody štěstí i lásky. V USA pekly manželky pro své muže citrónový koláč, neboť se tak prý posilovala jejich věrnost. Dokonce jsme objevili recept na Pomeranče lásky, pokrm umocňující milostný cit.

Citrusům se ovšem přikládal i zcela pragmatický účinek. Když se vypije odvar z jejich vnitřního (bílého) oplodí, má působit jako prevence proti opilosti. Snad i proto se dodnes mnoho drinků neobejde bez pár kapek citrusové šťávy nebo se citrusy alespoň zdobí.

Kumkvat, cedrát, pomelo
U nás se sice nejčastěji konzumují mandarinky, pomeranče, citróny a grapefruity, existují ovšem i další druhy citrusů, které se na zdejších pultech moc nevyskytují. Jde například o cedrát (druh citroníku), bergamot (velmi aromatický citrus tvaru hrušky), hořký sevillský pomeranč, zpracovávaný hlavně na marmelády. Občas se však už také v nabídce našich prodejen objevují kumkvat a pomelo.

V prvním případě jde o vůbec nejmenší plod citrusu. Od ostatních se liší tím, že se jí nejen jeho dužnina, ale i kůra. Je totiž velmi tenká a příjemně nasládlá. Delikátní chuť velmi šťavnatých plodů kumkvatu vynikne v ovocném salátu, stejně jako v kombinaci s drůbeží či rybami. A téměř nepřekonatelné jsou s husími játry.
Pomelo neboli Adamovo jablko vzniklo prý zkřížením pomeranče a grapefruitu. Jeho světle žlutá či oranžová až do červena přecházející dužnina obsahuje značné množství vitamínů A i C a je také vydatným zdrojem draslíku. Hodí se do předkrmů, salátů a dezertů.

Co možná nevíte
* Aby citrón snadno uvolnil šťávu, vyplatí se nahřát jej před rozkrojením v horké vodě. Dá se vložit i na pár sekund do mikrovlnky.
* Jídla ochucená šťávou z limety není nutné solit.
* Grapefruit se od ostatních citrusů liší velkým obsahem hořčin, které povzbuzují chuť k jídlu. Růžové a červené odrůdy obsahují více vitamínu C než žluté.
* Známý likér curacao a také nealkoholická oranžáda se původně připravovaly z trpkých pomerančů zvaných pomeranzo.

Nejnižší spotřeba v EU
Spotřeba citrusových plodů se u nás téměř zdvojnásobila v roce 1995. Od té doby však jejich konzumace setrvává na zhruba 12 kilogramech na osobu a rok. Průměrné hodnoty bývají ale někdy zavádějící. Podívali jsme se proto na spotřebu jižního ovoce podle sociálních skupin obyvatelstva. Zjistili jsme, že v ČR kupují nejvíc citrusů a jižního ovoce důchodci – 23,7 kg na osobu a rok. Je to o tři čtvrtiny více než třeba zemědělci, kteří jich snědí nejméně, jen 13,6 kg. I když se proti minulosti u nás spotřeba citrusových plodů zvýšila, v mezinárodním srovnání je to horší. Zatímco činila v roce 2003 v ČR 15,7 kg na jednoho obyvatele za rok, v zemích EU ve stejném roce dosáhla tato hodnota kolem 34 kg, tedy více než dvojnásobek. Obdobná čísla jako ČR uvádí u této komodity už jen Rakousko. Nejvíce citrusových plodů si v současné době dopřávají Irové a Švédi. Máme tedy co dohánět.

Dvě otázky pro nutriční terapeutku Tamaru Starnovskou:

1. Citrusy se obecně považují za velmi zdravé. Přesto se najdou skeptici, kteří je považují za ovoce pro naše klima nevhodné. Prý organismus v zimě zbytečně ochlazují, takže se stává méně odolný k nachlazení i dalším chorobám. Co je na tom pravdy?
Informace o ochlazování není jistě opodstatněná. Na druhé straně je pravda, že každý organismus se změnám přizpůsobuje postupně, nelze tedy očekávat, že to se změnou ve výživě bude jinak. Stanou-li se ale citrusy součástí pestrého jídelníčku, je vše v pořádku. Jsou-li v něm ovšem jen jediným ovocem, je to chyba jako u kteréhokoliv jiného jednostranného stravování. A pokud by šlo navíc současně o jejich nadměrnou konzumaci, mohlo by u citlivějších jedinců docházet k projevům podráždění zažívacího traktu.

2. Kdo by si měl citrusové plody, i přes jejich všechna zdravotní pozitiva, raději odříci?
Jistě lidé, kteří jsou na ně alergičtí, a také osoby se zánětlivými procesy v ústech či v horní části trávicího ústrojí. Roli hraje i způsob, jímž člověk citrusy přijímá. Grep jako obloha nebo maso připravené na pomerančích jsou menším rizikem než při konzumaci samotného ovoce.

Internet: Novinky.cz, autor: Eva MĂźllerová

Téma:Výživa pro důchodce, pro seniory, důchodci, senior, senioři, penzista, penze

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: