Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchodce a hypochondr?

Publikováno: 19.01.07
Počet zobrazení: 1806

Neustále vás něco pobolívá a máte tendence to rozebírat s každým, kdo je ochoten vás poslouchat? Jste na nejlepší cestě, aby se z vás stal hypochondr.

Každého z nás čas od času popadne hrůza z toho, že by mohl dostat sklerózu, žaludeční vředy nebo infarkt. Většinou stačí, aby nám lékař, například při pravidelné prohlídce, sdělil, že vše je v naprostém pořádku, a strach z nemocí zmizí, jako když bičem práskne.
Avšak když se někdo s touto optimistickou diagnózou jen velice těžce smiřuje, nebo ji dokonce zpochybňuje, může jít o příznak hypochondrie. Člověka, který trpí tímto druhem psychické poruchy, totiž dobrá zpráva vůbec neuklidní. Navzdory ní je přesvědčen, že trpí vážnou nemocí, a často cítí i její příznaky. Například mu brní ruce nebo nohy a bolest se mu přesouvá z jednoho místa na druhé. Protože si chce pomoci, nelituje času na návštěvy specialistů ani peněz na různé skutečné nebo takzvaně zázračné léky.

Kde se bere?
Nikdo se hypochondrem nerodí. Vědci ale zjistili zajímavou věc. Tento druh psychické poruchy mají častěji děti přehnaně starostlivých rodičů, lidé stresovaní a neurotičtí. Příčinou hypochondrie může být také skutečná nemoc, i když vyléčená, po které zůstal přílišný strach o vlastní zdraví. Často je hypochondrie útěkem od problémů, se kterými si člověk nedokáže poradit, anebo jde o úzkostnou snahu upoutat na sebe pozornost okolí.

Co dělat
Jak se dá proti hypochondrii bojovat? Odborníci doporučují například psaní deníku. Můžete si do něj zapisovat velice podrobně všechno, co vás bolí, a zaznamenávat situace, které zdravotním potížím předcházely. Zanedlouho možná sami přijdete na to, že nemoc, kterou cítíte jako skutečnou, se obyčejně hlásí v důsledku konkrétních emocí nebo duševních stavů. Pak budete vědět, jak se záchvatů nemoci vyvarovat.
Velice účinná je i návštěva psychologa nebo psychoterapeuta, který vám objasní souvislost mezi vaším duševním stavem a zdravotními potížemi. Pomůže vám pochopit, že vlastně jenom nesprávně interpretujete signály vysílané tělem, když každou bolest považujte za příznak těžké nemoci se smrtelnými následky. Psychoterapeut vás naučí, jak svůj strach ovládnout. Není to lehké, ale je to jediný způsob, jak rozlišit reálné ohrožení od smyšlených příznaků a nemocí. Když příznaky dlouhodobě neustupují anebo se zhoršují, je potřeba vyhledat pomoc psychiatra.

Hypochondrie velice často poleví, když se léčí mírnými antidepresivy. Taková terapie podle lékařů pomáhá asi sedmi z deseti pacientů. Z dalších možností se osvědčily i pravidelná dechová cvičení nebo tanec. Snímají z člověka napětí a strach a pomáhají ovládat chorobný strach.

Typické bolesti
Hypochondři nejčastěji trpí bolestmi hlavy, břicha, nespavostí nebo nechutenstvím. Jsou unavení a mají potíže s koncentrací. Vědecká bádání potvrdila, že lidé postižení touto poruchou reagují z nějakého důvodu na bolest mnohem silněji než ostatní. Platí též, že čím déle trvá jejich smyšlená nemoc, tím více jsou o její existenci přesvědčeni. Hypochondři studují zdravotní literaturu, aby se o své nemoci co nejvíce dozvěděli. Zajímají se intenzivně o staré i nové způsoby léčby včetně operačních metod. Jsou připraveni podstoupit cokoliv. Takovým lidem se jen velice těžko vysvětluje, že příčina jejich potíží tkví v hlavě. Často nedůvěřují ani lékařům, vyžadují další a další vyšetření a pomoc psychologa zcela odmítají.

Otestujte se
Máte sklony k hypochondrii? To můžete zjistit, když odpovíte na následující otázky:
Trpíte každodenním strachem o své zdraví?
Žádáte při běžné návštěvě ordinace o různá doplňující vyšetření, která jsou určena například k odhalení srdeční vady, mozkového nádoru nebo rakoviny žaludku?
Navštěvujete lékaře častěji než osmkrát za rok, i když jste ubezpečováni, že to není nutné?
Užívali jste poslední tři měsíce nějaké léky, i když vám je lékař nepředepsal?

Pokud jste na více než tři otázky odpověděli kladně, máte evidentně sklony k hypochondrii.

Zdroj: Internet: Měsíčník zdraví – autor: Ivana DULKOVÁ

Téma:Zdraví pro důchodce, pro seniory, důchodci, senior, senioři, penzista, penze

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: