Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Káva pomáhá seniorům proti bolesti svalů po cvičení

Publikováno: 25.01.07
Počet zobrazení: 2484

Vědecký výzkum potvrdil, že pití kávy před cvičením mírní bolest svalů, která vzniká po delší zátěži, pouhé dva šálky kávy denně ji zmenší na polovinu. Tento nápoj obsahující kofein by se mohl zařadit do programu cvičení pro začátečníky.

Vědecký výzkum ukázal, že pití kávy pomáhá proti bolestem, které vznikají ve svalech po delším cvičení. Vědci zkoumali zkušenosti devíti žen, které ani pravidelně necvičily, ani pravidelně nepily kávu.
Dobrovolnice si po dni stráveném v tělocvičně vzaly buď placebo anebo kofein, a pak prováděly cvičení stehenních svalů. Výsledky ukázaly, že u žen, které požily kofein, se při maximálním výkonu svalová bolest snížila o 48 procent.
Victor Maridakis, který studii vedl, vidí v kávě především skvělou pomoc pro začátečníky: „Kofein ulehčí především přechod od prvního bolestivého týdne cvičení k dlouhodobějšímu cvičebnímu programu, a to bez vedlejších účinků, takže je to vhodný doplněk tréninku. Tím, že tlumí bolest, vede i ke zvýšení výkonu.“

Obecně se ale názory na účinky kávy na zdraví člověka různí a to jak u odborné, tak u laické veřejnosti. Stále dokola se opakují otázky zda škodí nebo prospívá. Ve snaze zodpovědět tyto otázky se vědci ze špičkových výzkumných pracovišť na celém světě zabývají nejrůznějšími epidemiologickými a experimentálními studiemi. Konzumentům kávy jsou předkládány výsledky těchto studií o jejím působení na lidský organismus a doporučení bývají jak kladná, tak i záporná. Je logické, že člověk se přikloní raději k tvrzení, které je bližší jeho představám a to podporuje.
My bychom vám rádi na těchto stránkách uvedli fakta o účincích kofeinu, což je patrně nejznámější ze sloučenin obsažených v kávě, o procesech, které probíhají v těle po požití kávy a také vás chceme seznámit s důvody, proč je káva jako nápoj doporučována i proč se tvrdí, že není.

Káva prošla různými etapami vývoje a v těchto obdobích byla zatracována i velebena. Důvodem je, že kofein působí na každého člověka jinak. Existuje mnoho ovlivňujících aspektů, které mohou zkreslovat výsledky působení kávy. Rozdílné jsou její účinky u mladých lidí a jinak káva působí na starší osoby. Dost podstatné je také pohlaví člověka i jeho tělesná hmotnost. Je třeba také říci, že účinky kávy jsou odlišné i podle typu vybrané odrůdy kávovníku, kterou k přípravě zvolíme. Připomeňme si, že kávy s vyšším obsahem kofeinu bývají vesměs horší kvality. Pití takové kávy může u citlivějších osob způsobit takzvaný kofeinový šok, při kterém se projeví bolest hlavy, silné bušení srdce a třes rukou. Abychom předešli nežádoucím účinkům, je vhodné zvolit některou z jemných odrůd kávy typu Arabica. Ta naše smysly pouze lehce povzbudí, dodá tělu energii a její vliv na náš organismus je příznivý.
Přestože pití kávy je velmi rozšířeným zvykem, je dost pravděpodobné, že při její konzumaci nepřemýšlíme o tom, jaké účinky vlastně káva má. Posuzujeme ji individuálně, mnozí povzbuzení od kávy očekávají a proto ji vyhledávají, jiným káva chutná, ale tytéž účinky jim mohou způsobit obtíže. Podstatnou roli sehrává také příprava kávy a nutno říci, že náš klasický „český turek“ bývá asi tou nejhorší variantou. Přesto platí, že lidé s vysokým krevním tlakem nebo s poruchami zažívání by měli být opatrní a kávu si raději nedopřávat. Také lidem s gastritidou by káva mohla způsobit nemalý problém a to z toho důvodu, že aktivuje žaludeční šťávy.
U pravidelných konzumentů kávy nelze také podcenit jejich možnou závislost na tomto nápoji. Denně jsme svědky nebo přímo účastníky nabízení kávy na pracovištích nebo návštěvách a to často i tehdy, když už máme svůj ranní šálek v sobě. Většině z nás patrně káva opravdu chutná, ale jsou i tací, kteří ji pijí pouze ze zvyku nebo třeba jen ze slušnosti. Kávu pijeme při různých příležitostech a jistě každý sám na svém organismu pociťuje její účinky. Není rozhodně pravdou, že všechny kávy působí stejně, a že je tedy vlastně jedno, jakou kávu zvolíme. Kvalitní a jemné kávy nezatěžují organismus, zatímco silné kávy typu Robusta s vyšším obsahem kofeinu mohou být pro naše tělo značně zátěžové. Mylná je také představa, že mléko v kávě tlumí následky kofeinu, je tomu právě naopak.

Je tedy mnohem rozumnější pít kvalitní kávy s nižším obsahem kofeinu bez mléka, než se snažit si levnou kávu nevalné chuti mlékem vylepšovat. Kvalitnější druhy mají sice vyšší cenu, ovšem v tomto případě by mělo být zásadní pouze jedno jediné hledisko a tím je naše zdraví.

Zdroj: Internet: Novinky.cz, e-kava.cz, Foto: Internet

Téma: Zdraví pro seniory a důchodce

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: